Vágólapra másolva!
Jelentős átszervezés történik az idén már Alpine néven induló, korábbi Renault-csapatnál. Fernando Alonso új főnököt kap és az eddigi technikai igazgatót is előléptetik, Cyril Abiteboul várhatóan az F1-en kívül folytatja a pályafutását.

Újjászervezett menedzsmenttel kezdheti meg szereplését a Forma-1-ben az Alpine, ami az eddigi Renault-csapat utódjaként áll rajthoz a 2021-es szezontól. Az már korábban eldőlt, hogy Fernando Alonso és Esteban Ocon alkotja majd a versenyzőpárost, de úgy tűnik, a spanyol pilótát visszacsábító Cyril Abiteboul nem marad csapatfőnök.

Davide Brivio a Suzukitól érkezik az Alpine-hoz Forrás: NurPhoto via Getty Images/Jose Breton/NurPhoto/Nurphoto

Utódja a MotoGP-ben versenyző Suzuki eddigi csapatfőnöke, Davide Brivio lesz, aki a Renault tavaly kinevezett általános vezérigazgatójához, Luca De Meóhoz hasonlóan olasz és dolgoztak már együtt, amikor De Meo még a FIAT színeiben szponzorálta a Yamaha motoroscsapatát.

Brivio a csapat új ügyvezetője lesz, és előléptették az eddigi technikai igazgatót, Marcin Budkowskit is,

aki Jerome Stoll helyét veszi át az igazgatótanácsban. Az eddigi csapatfőnök, Cyril Abiteboul az Alpine általános ügyvezetőjeként folytatja a munkát, vagyis előléptetik a versenycsapatból és a márka általános irányítása lesz a feladata. Brivio érkezését az Alpine egyelőre nem erősítette meg, de a Suzuki már bejelentette, hogy távozik az eddigi posztjáról.

A leendő csapatfőnök 1993-tól a Yamaha csapatmenedzsere volt a Superbike-világbajnokságon, 2001-től 2010-ig pedig a MotoGP-ben irányította az istállót. 2013-ig Valentino Rossi tanácsadója volt, majd a Suzukihoz szegődött, eddigi pályafutása során hat konstruktőri elsőséget szerzett az összetettben, legutóbb tavaly Joan Mir győzelme révén.

Abiteboul (balra) visszahozta Alonsót az F1-be, de csapatfőnökként nem volt sikeres Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

Az idén már Alpine néven induló Renault 2016-ban tért vissza a Forma-1-be gyári csapattal, ötéves tervet hirdettek annak érdekében, hogy a márka ismét a győzelmekért küzdhessen. Jelentős infrastrukturális beruházások történtek, csúcsmérnökök és a sztárfizetésért leigazolt Daniel Ricciardo érkezésével is erősítették a csapatot, de csak idén sikerült egyáltalán dobogós helyeket szerezniük.

Abiteboul közben elvesztette a Renault ügyfélköréből a Red Bullt, a mai Alpha Taurit és a McLarent is, így 2021-ben az Alpine lesz az egyetlen olyan csapat, ami a Renault erőforrásait használja majd, és Ricciardo sem hosszabbította meg a szerződését, bár az ausztrál pilótát sikerült pótolni a visszatérő Alonsóval.

Az új arculattal és menedzsmenttel felálló Alpine-csapatot sajtóhírek szerint 2021. január 14-én mutatják be Párizsban.