Vágólapra másolva!
Igen jó esély van arra, hogy elmarad az Ausztrál Nagydíj, és sajtóértesülések szerint ebben az esetben az előszezoni tesztek helyszíne és időpontja is változik. Logisztikai szempontból ugyanis a csapatok sokkal jobban járnak, ha Bahreinben, az ottani futam előtt egy héttel készülnek fel az idényre.

Az elmúlt napokban aggasztó hírek érkeztek Ausztráliából, miután a helyi kormány rendkívül szigorú intézkedéseket vezetett be a külföldről beutazókkal szemben. Ennek következtében a Forma-1 személyzetének hatalmas logisztikai és pénzügyi kihívást jelentene, ha megrendeznék a versenyt. A kérdésről napokon belül dönteni kell, ugyanis a munkálatokat hamarosan el kellene kezdeni a városi pályán.

Az Ausztrál Nagydíj elhalasztása a tesztelést is boríthatja Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Robert Cianflone

Ebben az esetben a világbajnokság nem március 21-én, hanem egy héttel később, 28-án indulna Bahreinben, ahol tavaly év végén gond nélkül tartottak meg két futamot. Az Autosport pedig úgy tudja, hogy ha a melbourne-i viadalt valóban elhalasztják, akkor a teszteket is a szigetországban rendezik, az eredetinél későbbi időpontban.

Bahrein már korábban is felmerült mint a 2021-es előszezoni tesztek helyszíne, ám a csapatok leszavazták.

Ennek elsősorban logisztikai okai voltak, hiszen a csapatok még vissza akartak utazni a központjukba, mielőtt elindulnak Ausztráliába. A mostani fejlemények miatt újra felmerült ez a lehetőség, és a portál információi szerint az istállók ezúttal már pozitívan fogadták az ötletet.

Jelen állás szerint a teszteknek Barcelona ad otthont március 2-tól 4-ig, de amennyiben módosul a helyszín, úgy az időpont is változik. A portál értesülései alapján a csapatok tíz nappal később fognak pályára gurulni. A hétvégi időpontra azért van szükség, mert keddtől csütörtökig a Forma-2-es mezőny fog körözni.

A bahreini tesztelésnek több előnye is lehet. Egyrészt a jelenlévőknek nem kell visszatérniük a központba, hanem a helyszínen dolgozhatnak az autón, miközben várják a másik kocsi érkezését.

Másrészt nem kell félniük attól, hogy az időjárás megvicceli őket, ellentétben Barcelonával, ahol az évnek ebben a szakaszában még elég hűvös van. Ez most különösen fontos, hiszen csupán három napjuk lesz arra, hogy megismerkedjenek az autóval.

Bahrein kézenfekvő megoldás lehet a tesztelésre Forrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

Az Ausztrál mellett az április 11-ére tervezett Kínai Nagydíjat is elhalaszthatják, de sajtóértesülések szerint a Forma-1 erre az esetre is készül B-tervvel. Noemi de Miguel, a spanyol Movistar+ riportere Twitteren úgy fogalmaz, információi szerint a sanghaji futam helyére Imola ugorhat be, majd két héttel később Portimao töltheti be Vietnám megüresedett helyét.