Társoldalunk:
Hírlevél

Már két 2021-es futam halasztása is napirenden van a koronavírus miatt

2021.01.05. 10:10

Sajtóhír szerint nemcsak egy, hanem két verseny megrendezése is kérdésessé vált a 2021-es szezon elején. Az ausztráliai szervezők jelenleg is a nagydíj sorsáról tárgyalnak.

A tervek szerint két és fél hónap múlva az Ausztrál Nagydíjjal rajtolna el a 2021-es Forma-1-es idény, egyre nagyobb azonban a valószínűsége, hogy ez nem fog megtörténni, és akárcsak tavaly, az idén is el kell halasztani a melbourne-i versenyt. Sajtóhírek szerint ráadásul nem ez az egyetlen futam, amellyel kapcsolatban már most B-tervvel készülnek.

Tavaly a csapatok elutaztak Ausztráliába, hogy aztán az F1 péntek reggel lefújja a teljes versenyhétvégétForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Robert Cianflone

Az idei első futam március 21-i tervezett megrendezése akkor került veszélybe, amikor Ausztrália szigorú óvintézkedéseket vezetett be a külföldről érkezőkkel szemben. Utcai pályáról lévén szó, a futam szervezését a napokban el kell kezdeni, így a megrendezéssel kapcsolatos döntéssel sem várhatnak már sokat. „Zajlik a párbeszéd az ausztrál futam szervezői, a kormány és a Formula One Management között a 2021-es versenynaptárról – nyilatkozta Victoria állam szóvivője. – A párbeszéd során a kormány továbbra is a közegészségüggyel kapcsolatos megfontolásokat helyezi előtérbe, mialatt igyekszik biztosítani a főbb idei események megrendezését."

Az ausztráliai szervezők közleményben azt tudatták, hogy az elkövetkező hetekben várható megegyezés arról, hogy mi legyen az idei Ausztrál Nagydíj sorsa.

Külföldi sajtóhírek egybehangzóan állítják, hogy a futamot el fogják halasztani, és megpróbálnak új helyet találni neki az idei versenynaptárban. Sőt, Noemí de Miguel, a spanyol Movistar+ riportere Twitteren azt írta, információi szerint nemcsak az ausztráliai, hanem a szezon harmadik futamának betervezett, április 11-i Kínai Nagydíj esetében is B-tervvel készül az F1. Előbbi halasztása esetén március 28-án, Bahreiben kezdődhet a 2021-es idény.

Kínai Nagydíj is 2019-ben volt legutóbbForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

Az FIA-elnöke nem számít normális szezonra

Noha Chase Carey, az F1 tavaly év végén leköszönő korábbi elnök-vezérigazgatója még azt nyilatkozta, hogy a 2021-es szezon közel lehet egy normális idényhez, Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke ennél pesszimistább, és arra számít, hogy lesznek változások a versenynaptárban. „Sajnos még nincs vége. Nem arról van szó, hogy a tavalyi szezon után tiszta lappal kezdünk. A bezártság és a karantén továbbra is meglesz, hiszen a vírus még mindig itt van. Tapasztalható előrelépés, jön a vakcina, ami jó a népesség számára, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy az elkövetkező napokban igen sok lehetséges változásról fogunk hallani nemcsak a Forma-1, hanem a különböző sorozatok versenynaptárában is."

Todt szerint az idei szezon első fele még mindenképpen a vírus jegyében telik majd. „Ha meg kell határoznom, hogy mikorra térhetünk vissza nagyjából a normálishoz, még ha úgy is érzem, hogy a COVID-19 után már más lesz az élet, véleményem szerint ez 2021 második felében történhet meg. Az első fele nem lesz olyan, mint amit egy normál szezontól várnánk."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK