Vágólapra másolva!
Nem mindenki örül felhőtlenül annak, hogy Fernando Alonso két év kihagyás után az idén visszatér a Forma-1-be, és egy utolsó rohamot indít azért, hogy 2005 és 2006 után harmadszor is világbajnok legyen.

Fernando Alonso 39 évesen, 311 F1-es futamnyi tapasztalattal a háta mögött kétéves kihagyást követően tér vissza a mezőnybe, hogy az Alpine-ra átkeresztelt Renault-val megkísérelje megszerezni harmadik világbajnoki címét. Sokakat izgatottá tesz, hogy újra láthatják versenyezni a motorsport csúcskategóriájában a kétszeres világbajnokot, akad azonban olyan, aki szerint Alonsónak már pont elég ideje és lehetősége volt bizonyítani az F1-ben.

Alonsónak az idei lesz a 18. szezonja a Forma-1-ben Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

Ez a valaki nem más, mint az 1997 óta televíziós szakkommentátorként tevékenykedő, 1984 és 1996 között 158 F1-es futamon induló Martin Brundle. A manapság a Sky Sportsnál dolgozó expilóta úgy véli, hogy Alonsónak nem feltétlenül kellene már a Forma-1-ben szerepelnie.

„Televíziós szakértőként izgatott vagyok miatta, ugyanakkor úgy érzem, Alonsónak már megvoltak az esélyei és egy olyan ülést foglal el, amiben egy fiatal srácot szeretnék látni” – nyilatkozta a Motorsport Magazine-nak.

Hogy tanult ebből, és visszatérve a Renault világbajnok autót ad-e neki? Ezt nem tudhatjuk, igaz? Ezért imádjuk az élő sportokat. Nézni kell, hogy kiderüljön."

A harmadik vb-cím a cél Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

Brundle ugyanakkor nem bánja, hogy ismét nézheti majd versenyezni Alonsót. „Összességében a sportnak szerintem jót tesz a visszatérése, személy szerintem engem pedig elbűvöl, úgyhogy örülök, hogy visszajön. Micsoda tehetség! Várjuk ki, hogy milyen lesz a sebessége és mennyire lesz elkötelezett. Fernando esetében ezt szerintem sosem vonhatjuk kétségbe."

Ocon nem tart tőle

Olyan szempontból is érdekes lesz Alonso visszatérése, hogy ezúttal is megsemmisítő vereséget mér-e aktuális csapattársára, aki ezúttal Esteban Ocon lesz. A spanyol pilóta pályafutása során eddig csak egyszer kapott ki csapattárstól, 2007-ben az újonc Lewis Hamilton győzte őt le. Ocon egyelőre azonban nem aggódik, inkább igyekszik a pozitív oldalát nézni annak, hogy Alonso ellen kell bizonyítania.

Ocon örül, hogy Alonsóval dolgozhat együtt Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

„Én nem Vandoorne vagyok, nem tudom, hogy mi történt akkoriban a McLarennél – nyilatkozta a francia arra reagálva, hogy Alonso legutóbbi, 2018-as szezonjában nullára verte belga csapattársát az időmérők tekintetében. – Nyilván Fernando kimagaslóan tehetséges versenyző, akit nagyon nehéz lesz legyőzni, de az olyan erős csapattársakat, mint Daniel vagy Fernando, előnyösnek tartom a fejlődésem miatt.

Alonso már tavaly is belefolyt a régi-új csapatának mindennapjaiba, több versenyre is ellátogatott. Ocon ezt pozitívnak tarja. „Előnyösnek találtam, hogy Fernando már részese volt [a tavalyi] szezonnak is. Három versenyzői vélemény jobb kettőnél, sokat beszélgettünk. Sok mindent fel kellett fedeznie a kihagyása után, úgyhogy sokat kérdezett. Biztos vagyok benne, hogy készen fog állni, amikor elkezdődik a szezon."