Bizalmasa szerint Vettel vesszőfutása egyetlen eseményre vezethető vissza

Forma-1, Német Nagydíj, 2018, Sebastian Vettel, kicsúszás, Scuderia Ferrari
HOCKENHEIM, GERMANY - JULY 22: Sebastian Vettel of Germany and Ferrari climbs from the car after crashing during the Formula One Grand Prix of Germany at Hockenheimring on July 22, 2018 in Hockenheim, Germany. (Photo by Getty Images/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A négyszeres világbajnok Sebastian Vettellel a mai napig jó kapcsolatot ápoló Red Bull-tanácsadó szerint egyetlen esemény vezetett el oda, hogy a német pilóta az elmúlt két évben tudása alatt teljesített.

Miután nem úgy alakult Sebastian Vettel ferraris pályafutása, ahogyan azt mindkét fél remélte, maradt annak a megfejtése, hogy miért nem sikerült a négyszeres világbajnoknak álmai csapatával felérnie a csúcsra. A német pilótával baráti viszonyt ápoló Helmut Markónak van egy elképzelése.

Vettel tavaly is messze alulmúlta korábbi önmagát Forrás: credit: @Scuderia Ferrari Press Office/© Foto Colombo Images

Vettel 2017-ben és 2018-ban volt esélyes a világbajnoki címre, utóbbi évben pedig sokak szerint a futamok többségén a leggyorsabb autó is a rendelkezésére állt ehhez. Végül azonban alulmaradt a Mercedesszel és Lewis Hamiltonnal szemben, utolsó két Scuderiánál töltött évében pedig amellett, hogy az autója sem tette lehetővé, hogy a vb-címért csatázzon, az ő teljesítménye is messze elmaradt a korábbiaktól.

A Red Bullnál töltött közös évek során Vettellel szoros kapcsolatba kerülő és a német pilóta bizalmasává váló Helmut Marko szerint pedig az utóbbi évek küszködése mind egyetlen eseményre, a 2018-as Német Nagydíjra vezethetőek vissza. Hockenheimben a négyszeres világbajnok vb-éllovasként vezette a futamot, amikor vezetői hibát vétett és az első helyről kiesett.

Ez lehetett a fordulópont? Forrás: Getty Images/2018 Getty Images/Getty Images

Marko úgy véli, Vettel ennek az incidensnek a következtében veszítette el korábbi magabiztosságát, és már nem is nyerte vissza azt a Ferrarinál.

– nyilatkozta a tanácsadó az Autosportnak. – Akkoriban még Arrivabene volt a csapatfőnök. Onnantól kezdve [Vettel] kapcsolata a Ferrarival rosszról még rosszabbra fordult. Hogy mekkora hátrány érte a felszerelés terén, azt nem tudom megmondani, de azt el kell mondani, hogy túl sok ki nem kényszerített hibát követett el. Azzal a balesettel bizonytalanná vált, a vezetése pedig utána nagyon gyakran nem volt a tőle azelőtt megszokott szinten."

Maga Vettel korábban azt nyilatkozta, hogy szerinte nem lehet mindent arra az egy esetre visszavezetni, mivel „sok más is történt" abban az évben, például meghalt Sergio Marchionne, a Ferrari elnök-vezérigazgatója, ami Mattia Binotto szerint is hatással volt a németre. Mindez azonban már a múlt, Vettel az idén az Aston Martin színeiben új fejezetet kezd a pályafutásában, Marko pedig „az ő érdekében" reméli, hogy új csapatánál megtalálja a korábban elveszített önbizalmát.