Vágólapra másolva!
Zak Brown úgy véli, a tavalyi konstruktőri világbajnokság 3. helyéről elsősorban az döntött, hogy náluk mindkét pilóta szállította a pontokat. A McLaren vezérigazgatója szerint ebben a tekintetben idén sem lesznek rosszak, ahogyan a Ferrari sem, ellenben a Sebastian Vettellel felálló Aston Martintól nem tart.

Ha a világbajnoki címekért nem is, a középmezőnyben végig nagyon szoros volt a csata a 2020-as F1-es szezonban. A Mercedes és a Red Bull mögötti öt csapat között hétvégéről hétvégére változott az erősorrend, és ez gyakran megjósolhatatlanná tette a hétvége kimenetelét.

A McLarennél mindkét pilóta sok pontot szerzett, míg a Racing Pointnál és a Renault-nál nem Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

Végül a McLaren szerezte meg az összetettbeli dobogót, a Racing Point és a Renault előtt, a silverstone-iakat ráadásul a szezonzárón utasították maguk mögé. Sokan úgy gondolják, hogy a pink Mercedesnek csúfolt alakulat jobb, míg az enstone-i istálló összességében hasonló csomaggal rendelkezett, mint a wokingiak náluk viszont mindkét versenyző megfelelő szinten teljesített. Közéjük tartozik Zak Brown is.

– nyilatkozta a McLaren Racing vezérigazgatója a Motorsport-Total.com-nak, majd a másik fő riválisukra is kitért. – Sergio [Pérez] teljesen más szintet képviselt, és ő is a hátán vitte az istállót. Mi viszont profitáltunk abból, hogy nem csupán egy, hanem két erős pilótával rendelkeztünk.”

Az amerikai üzletembernek abból a szempontból igaza van, hogy a házon belül több pontot gyűjtő Carlos Sainzot a mexikói és az ausztrál versenyző is megelőzte, ám a tőle nem sokkal lemaradó Lando Norris és Ocon, illetve Lance Stroll között sokkal nagyobb volt a különbség. Az időmérős teljesítmények tekintetében pedig szintén megfigyelhető, hogy a McLarennél minimális volt a differencia: a wokingiaknál az utolsó kvalifikáció döntötte el ezt a kérdést (a brit pilóta javára), míg Ocon csupán kétszer győzte le Ricciardót, Stroll pedig a 14 közös időmérőből öt alkalommal kerekedett felül Pérezen.

A következő idényben szintén kiélezett csata várható a középmezőnyben – beleértve a Ferrarit és az Alpha Taurit is –, ám a pilótapáros egyik fele mindenhol változik.

A McLarennél a Ferrarihoz távozó Sainz helyére Ricciardo érkezik, és Brown szerint a maranellóiak nagy hasznot húzhatnak a spanyol pilóta szerződtetéséből.

„Tisztában vagyunk vele, hogy Carlosszal és Charles [Leclerc-rel] két nagyon jó versenyzőjük lesz, úgyhogy feltételezhetően visszatérnek oda, ahova az előző idény előtt vártuk őket. Ennek következtében nekünk nagyon nehéz dolgunk lesz.”

Brown Vettellel együtt sem tart az Aston Martin pilótapárosától Forrás: Racing Point F1 Team

Az idén már Aston Martin néven induló Racing Point Sebastian Vettelt igazolta le, és sokan arra számítanak, hogy négyszeres világbajnokként képes lesz segíteni új csapatának. Az utóbbi években azonban a 33 éves versenyző nem szerepelt jól, és kijelentése alapján Brown nem gondolja, hogy ez jelentős mértékben változni fog. „Nem hiszem, hogy az ő pilótapárosuk van annyira erős, mint a miénk vagy a Ferrarié.”