Brundle: Vettel már hanyatlik, Hamilton ezt nem fogja megvárni

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Sebastian Vettel, Ferrari, Török Nagydíj, 2020 futam
ISTANBUL, TURKEY - NOVEMBER 15: Race winner Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP celebrates winning a 7th F1 World Drivers Championship with third placed Sebastian Vettel of Germany and Ferrari in parc ferme during the F1 Grand Prix of Turkey at Intercity Istanbul Park on November 15, 2020 in Istanbul, Turkey. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Martin Brundle úgy véli, Lewis Hamilton még mindig legjobb formájában van, és a következő pár évben még biztosan a csúcson lesz. A szakkommentátorként dolgozó egykori pilóta hozzátette, a hétszeres világbajnok nem fogja megvárni, hogy bekövetkezzen a visszaesés, ami Sebastian Vettel esetében már megfigyelhető.

A tavalyi szezonban a nemrég lovaggá ütött Lewis Hamilton megszerezte pályafutása hetedik világbajnoki címét, amivel beállította Michael Schumacher rekordját. A 36. születésnapját csütörtökön ünneplő pilóta ráadásul karrierje egyik legdominánsabb idényén van túl, és jelenleg megállíthatatlannak tűnik.

Hamilton pályafutása egyik legjobb szezonján van túl Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Lars Baron

Jó esély van rá, hogy a helyzet idén sem változik jelentősen, hiszen a szabályok nem sokat módosulnak a tavalyi évhez képest. Azonban – szurkolói hovatartozástól függően – sokan abban reménykednek vagy attól félnek, hogy 2022-ben átalakul az erősorrend, és véget ér a brit pilóta uralma. Honfitársa viszont nem ért egyet ezzel a véleménnyel.

– utalt a Mercedesre Martin Brundle, a Sky Sports szakkommentátora a csatornának nyilatkozva. – Szerintem 10 világbajnoki cím és 150 futamgyőzelem teljes mértékben megvalósítható. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy Lewis milyen keveset hibázik, mennyire komplett és milyen tisztán versenyez, ami rendkívül fontos tényező.”

Brundle 1984 és 1996 között versenyzett a Forma-1-ben, és az ötödik legtöbb futamot teljesítette azok közül, akik soha nem álltak a dobogó tetején. 37 évesen kiszorult a mezőnyből, ezután szakkommentátorként kezdett el dolgozni, ebben a minőségében pedig sokkal sikeresebbnek bizonyult. Ennek köszönhetően végigkísérhette Hamilton F1-es pályafutását, így a hétszeres világbajnokról alkotott véleménye kifejezetten érdekes lehet.

A korábbi F1-es versenyző kiemelte, Hamilton az időmérőn és a test a test elleni csaták alatt sem ront.

Emellett a munkabírása és a motivációja még mindig az egekben van, ami Brundle szerint elképesztő, figyelembe véve a szakmai és anyagi sikereit. A kilencszeres dobogós kijelentette, honfitársa 25 évesnek tűnik, és mentálisan, valamint fizikálisan sem halványul. Igaz, ezt nem is hagyná, hogy megtörténjen, legalábbis amíg a mezőnyben van.

„Az az érzésem, hogy inkább egy évvel korábban, mint később hagyja abba – utalt Brundle annak az időszaknak a végére, amikor Hamilton a legjobbat tudja kihozni magából. – Nem fogja addig húzni [a visszavonulást], hogy aztán keserű szájízzel távozzon, pusztán pár dollárért vagy csak azért, hogy a Forma-1-ben maradhasson. Egyikre sincsen rászorulva.”

Brundle úgy véli, Hamilton a csúcson fogja befejezni pályafutását Forrás: AFP/Clive Mason

Ugyanakkor a 61 esztendős exversenyző leszögezte, Hamilton búcsúja a Forma-1-től nem a közeljövőben fog elérkezni. „Nyilvánvalóan más céljai is vannak az életben, de nem tudom, hogy a következő három vagy öt évben miért vonulna vissza. A látása és a reakcióideje sem romlott. Ha az ember kezd elhalványulni, akkor enyhe lejtmenetbe kerül, de nem úgy tűnik, hogy nála már elkezdődött volna ez a folyamat.”

Brundle elmondta, a legtöbb F1-es versenyzőnél megfigyelhető, hogy pályafutásuk vége felé közeledve egyre többet hibáznak, egyre gyakrabban keverednek balesetbe, de nem tudják, hogy ennek mi az oka.

A legismertebb példa a Mercedesben látott Schumacher, de a brit szakkommentátor szemében a jelenlegi Sebastian Vettel is beilleszthető ebbe a sorba. Hamiltonnal kapcsolatban viszont ismét hangsúlyozta, hogy ő még nem érte el ezt a pontot.