Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint nem valószínű, hogy az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat az eredeti időpontban fogják megrendezni. A futamot a szezon második felében pótolhatják be, ebben az esetben viszont át kell alakítani a versenynaptárat.

A Racefans információi alapján jó eséllyel elmarad az F1-es Ausztrál Nagydíj, ami az eredeti tervek szerint a 2021-es idény első futama lenne. A viadalt március 21-én tartanák meg, de valószínű, hogy a tavalyi év után a koronavírus idén is keresztbetehet a futamnak, még ha csak közvetetten is.

Lehet, hogy idén sem lesz márciusi Ausztrál Nagydíj Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Robert Cianflone

Decemberben ugyanis szigorú intézkedéseket vezettek be az országban annak érdekében, hogy megakadályozzák a járvány súlyosbodását. Ennek következtében a Forma-1-es személyzet választhat, hogy vállalja a 14 napos karantént, vagy különgépekkel utaznának el, és a 2020-as Abu-dzabi Nagydíjhoz hasonlóan teljesen el lennének zárva a külvilágtól.

Mindkét megoldás hatalmas logisztikai és pénzügyi kihívást jelentene a csapatok számára.

Utcai pályáról lévén szó, a pályát, illetve az azt körülvevő épületeket csak ideiglenesen, a futamhétvégére teszik alkalmassá a verseny megrendezésére. A munkálatokat viszont két héten belül muszáj elkezdeni, különben az eredeti időpontra nem fognak elkészülni.

A jegyek értékesítése egyelőre még nem indult el. Ami a betétfutamokat illeti, a portál értesülései szerint az ausztrál Supercars sorozatnak felajánlották, hogy az F1-es hétvége halasztása esetén a közeli Sandown Parkban rendezzék meg a fordulót.

Amennyiben az Ausztrál Nagydíjat nem sikerül megtartani, akkor valószínű, hogy a szezon második felére kell eltolni.

Az őszi versenynaptár viszont elég sűrű, úgyhogy szinte biztos, hogy ebben az esetben más hétvégék időpontját is el kell tolni. Jelen állás szerint az idei évben rekordot jelentő 23 nagydíj lesz.

Ha a melbourne-i viadalt nem sikerül az eredeti időpontban megtartani, akkor az első versenynek Bahrein ad otthont egy héttel később. Ausztráliával ellentétben a szigetországban már kaphatóak a jegyek az eseményre, és egyelőre nem érkeztek olyan hírek, hogy a futam veszélyben lenne.

Ha a hétvége valólban elmarad, akkor ősszel pótolhatják Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Robert Cianflone

„2020-ban bebizonyítottuk, hogy biztonságosan vissza tudunk térni a versenyzéshez, és olyan [szezont] hoztunk össze, amilyet márciusban sokan lehetetlennek tartottak – idézi a Racefans az F1 szóvivőjét. – Kialakítottuk a 2021-es versenynaptárat, és nagyon várjuk, hogy az F1 márciusban visszatérjen.”