Társoldalunk:

Sainz nem tart attól, hogy a Ferrari kicsinálja őt

2021.01.01. 16:56

A Ferrarinál az idén bemutatkozó Carlos Sainz nem fél attól, hogy miként mondta, a Ferrari „felzabálja” őt. Helyette arra törekszik, hogy a McLarennél tapasztalthoz hasonló jó légkört alakítson ki maga körül.

Általános vélekedés a Ferrariról a Forma-1-es paddockban, hogy a pilóták a maranellói istállónál találkoznak az egyik legnehezebb munkakörnyezettel. Hogy miért, annak számos összetevője van, de szerepet játszik benne a mind kívülről, mind belülről érkező hatalmas nyomás, az óriási elvárások és a hosszú ideje elmaradó sikerek is. A McLarentől érkező Carlos Sainz ugyanakkor nem tart tőle, hogy felőrli őt az istállónál uralkodó légkör.

Nem számít problémákra új csapatánálForrás: Ferrari

A legutóbbi példa – noha természetesen nem lehet csakis kizárólag a Ferrari nyakába varrni, hogy nem lett világbajnok az együttessel – Sebastian Vettel arra, hogy egy pilótára nem feltétlenül gyakorolja a legjobb hatást a Maranellóban uralkodó légkör. A helyét Sainznak átadó négyszeres világbajnok nagy reményekkel szerződött az olaszokhoz, de a remélt sikerek elmaradtak, kapcsolata pedig elkezdett megromlani a csapattal, majd Charles Leclerc 2019-es érkezésével visszafordíthatatlanná vált.

Sainz ugyanakkor nem hiszi, hogy a Vettellel történteknek figyelmeztető jelként kellene szolgálniuk a számára.

„A Ferrari nem egy olyan csapat, amely felfalja a versenyzőit – nyilatkozta Sainz. – Ha megnézzük Vettel karrierjét, melyik pilóta ne akart volna elölteni öt évet a Ferrarinál úgy, mint ő? A leghosszabb idő, amit én egy csapatban töltöttem, két év. Úgyhogy ha a Ferrari egy olyan csapat, amely felfalja a pilótáit, mit mondjunk a Renault-ról, a Toro Rossóról vagy a többiről?

Alonso is öt évet töltött a Ferrarinál. Ez alapján nem tűnnek olyan csapatnak, akik felfalnák a versenyzőiket, inkább ciklusokról van szó."  

Sainz Vettel korábbi csapatát és mérnökeit kapja meg, és úgy érzi, képes lesz velük olyan kapcsolatot kialakítani, ami mindenki számára gyümölcsöző lesz. „Természetesen én is szeretnék egy ciklust eltölteni a Ferrarinál és hasonló környezetet teremteni, mint a McLarennél. Már van tapasztalatom abban, hogy kialakítsam a körülöttem levő csapatot és remélem, hogy legalább olyan jó, vagy még jobb csapatom lesz, mint a McLarennél. A legjobbamat fogom nyújtani ennek érdekében."

A McLarennél elmondása szerint sokat fejlődött, az idei Olasz Nagydíjon pedig pályafutása eddigi legjobb eredményét érte el, amikor második lettForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A Ferrarival kétéves szerződést aláíró spanyol pilóta méltatta a McLarent azért, hogy nagyban hozzájárult a fejlődéséhez az elmúlt két évben. Mindez nagy szerepet játszott abban is, hogy Maranellóba igazolhatott.

„Egy olyan csapat, mint a McLaren, lehetővé tette, hogy versenyzőként a legjobbat hozzam ki magamból. Továbbfejlődött változata vagyok annak, aki a Renault-nál és a Toro Rossónál voltam. Fejlődtem a versenyekben, a rajtokban, az időmérőkben, de nem tudom, hogy miben vagyok jobb most. Folyamatos és talán nagyobb fejlődés volt, mint gondoltam. A McLarennél otthonosabban éreztem magam, mint más helyeken, a kétéves szerződés jelentette stabilitás pedig lehetővé tette, hogy fejlődjek versenyzőként és alkalmazkodjak az autóhoz, jobb teljesítményt hozzak ki belőle. Nagyon boldog és hálás vagyok ezért a két évért."

Sainz mindezzel együtt azért nem érezheti biztosítottnak hosszú távú jövőjét a Ferrarinál, Mattia Binotto csapatfőnök ugyanis nem zárta ki, hogy adott esetben Mick Schumacher 2023-tól a Scuderia pilótája lehet, és bár ezt nem mondta ki, e forgatókönyv érvényesülése esetén szinte biztosan Sainznak kellene mennie.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK