Társoldalunk:

Imola válthatja az elmaradó Vietnami Nagydíjat a 2021-es naptárban

2020.12.29. 14:39

Az idei szezon során váratlanul visszatérő Imola helyet kaphat a Forma-1 2021-es versenynaptárában is az elmaradó Vietnami Nagydíj időpontjában.

Jövőre a tervek szerint rekordhosszú, 23 futamos lesz a Forma-1-es világbajnokság, de a hivatalos versenynaptárban egyelőre csak 22 helyszínt jelöltek meg. Ennek oka, hogy a tervekkel ellentétben nem rendezik meg a Vietnami Nagydíjat, a 2021. április 23-25-re eső hétvége viszont szerepel a menetrendben.

Imolának örülhetnek a pilóták, de a verseny izgalma nem garantált - Galéria az idei futamról!Forrás: Daimler AG/LAT Images

A sportág jogtulajdonosa már korábban is jelezte, hogy amennyiben Vietnamban nem tudják megrendezni a versenyt, az idén beugró pályák közül választanak majd, így Mugello, Portimao, Imola, a Nürburgring és Isztambul jöhet szóba. A törökök és a portugálok eddig sem titkolták, hogy szívesen fogadnák újra a mezőnyt, a Racefans viszont arról írt, hogy olaszországi helyszín lehet a befutó.

A szakportál szerint Imola az „éllovas”, legalábbis „úgy tartják, hogy a legvalószínűbb az üresedés betöltésére”, de a szerzők megjegyezték, hogy Portugália is képben van a versenyrendezés kapcsán.

Imola 14 éves kimaradás után idén tért vissza a versenynaptárba, 2006-ig hagyományosan a szezon első európai futama volt San Marinói Nagydíj néven, 2020-ban Emilia-Romagna Nagydíj néven rendezték meg a versenyhétvégét, rendhagyó módon kétnapos programmal. A győztes a későbbi világbajnok Lewis Hamilton lett a konstruktőri trófeát bebiztosító Mercedesszel.

A pálya esetleges visszatérése várhatóan vegyes fogadtatásban részesül, mert kétségtelenül a sportág történetének egyik meghatározó helyszíne, elsősorban Roland Ratzenberger és Ayrton Senna emléke miatt és a pilóták is nagyon szeretnek vezetni rajta, viszont a kanyargós és szűk vonalvezetés miatt nehéz előzni, főleg jelenlegi szabályok közepette.

Imola 14 év után tért vissza a versenynaptárba, sokan elzarándokoltak a Tamburello-kanyarhoz, ahol Ayrton Senna életét vesztetteForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene - Formula 1

Idén több versenyző, köztük a későbbi győztes Hamilton is méltatta a helyszínt, de attól tartott, hogy unalmas lesz a futam, végül a vártnál mozgalmasabban alakult, de ez elsősorban váratlan eseményeknek köszönhető.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor születhet végső döntés a szezon negyedik állomásának helyszínéről, ezt feltehetőleg az is befolyásolja, hogy a koronavírus-helyzet lehetővé teszi-e az első három forduló megtartását Melbourne-ben, Bahreinben és Sanghajban 2021. március 21. és április 11. között.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK