Társoldalunk:
Hírlevél

Red Bull: A Honda-motor erősebb lesz, a Mercedesnek gondjai vannak

2020.12.27. 18:05

Újra támadásba lendül a Red Bull az F1-es világbajnoki cím érdekében, és Helmut Marko szerint a továbbiakban sem mondanának le a várhatóan erősebbé váló Honda-motorról.

Jövőre ismét lehetőséget kap a Red Bull-Honda, hogy felvegyék a versenyt a 2014 óta mindent megnyerő Mercedes ellen. A japán gyártó új erőforrást ígért a távozása előtti utolsó szezonra, és az osztrák kézben lévő brit istállót az is lelkesítheti, hogy a Mercedesnél a 17 futamos szezon során is akadtak műszaki problémák az erőforrás terén.

Verstappen idén két győzelmet ért el és az összetett 3. helyén zárt a Mercedes két pilótája mögöttForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi - Formula 1

„A Honda-motor jelentősen erősebb lesz – jelentette ki Helmut Marko, a Red Bull motorsport tanácsadója a Servus TV műsorában. – A Mercedesnek gondjai vannak az élettartammal, meg kell oldaniuk az MGU-K meghibásodásait, és amit a Honda megígért, az valóra is válik. Jelentős előrelépést látunk a vezethetőség terén is.”

Marko és a Red Bull évek óta ígéri, hogy világbajnoki címre esélyes autót ad Max Verstappennek, ennek azonban egyelőre a közelébe sem kerültek. Idén a Mercedesnél arra számítottak, hogy a Portugál Nagydíj idejére ellenfelük beéri őket, ez azonban csak a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjra történt meg, akkor is valószínűleg csak azért, mert visszafogták a Mercedesek teljesítményét.

Az osztrák veterán viszont úgy véli, „megtanultuk a leckéket, már nincs több mentség” és a csapatot az is segíti, hogy „a technológia nem fog sokat változni és a csomag általánosságban sokat fejlődött az év során.”

A Honda a következő szezon végén távozik, de a motorjuk az F1-ben maradhatForrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

A csapatot elsősorban a következő szezon köti le, de az erőforrások terén gondolniuk kell a jövőre is, hiszen a Honda bejelentette, hogy 2021 végén elhagyják a Forma-1-et. Felmerült, hogy a Red Bull valamilyen formában a későbbiek során is használná a japánok erőforrását, és Marko arról számolt be, hogy erre igen nagy az esély.

„Ez összetett téma, de azt mondanám, hogy 85-90%-os közelségben vagyunk. A Honda eddig nagyon segítőkész volt. Ez azt jelenti, hogy továbbra is használhatjuk a motort és technikai segítséget is kapunk a Hondától” – nyilatkozta Marko. – A fejlesztéseket viszont be kellene fagyasztanunk, mert az kerül a legtöbb pénzbe és azt nem engedhetjük meg magunknak.”

„Ezen kívül minden jól fest és hamarosan megegyezésre juthatunk – mondta. – Arra számítok, hogy 2022-vel kapcsolatban a következő hetek során letisztul a kép és az új évben aláírhatjuk a szerződést.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK