Társoldalunk:

A McLaren tagadja, hogy a Mercedes fiókcsapata lesz

2020.12.27. 15:00

Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója leszögezte, az istálló csupán ügyfele, és nem a fiókcsapata lesz a Mercedesnek. Az amerikai üzletember ezzel együtt pozitívan nyilatkozott az együttműködés eddigi fejleményeiről.

Érdekes szezonra készül a McLaren, hiszen 2021-től visszatérnek korábbi motorszállítójukhoz, a Mercedeshez. A brixworth-i erőforrás ugyan közmegegyezés szerint a legjobbnak számított idén, de kérdés, hogy az új motor mennyire lesz kompatibilis az autóval. Ez még akkor is adhat okot aggodalomra, ha a wokingiak kaptak némi engedményt az FIA-tól. 

A McLaren nem lesz a Mercedes fiókcsapataForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

A két fél nem térhet vissza az 2009-ig tartó időszakhoz, amikor a McLaren gyári támogatást kapott a Mercedestől, hiszen azóta utóbbi saját istállót működtet az F1-ben. Emellett az is biztos, hogy a klasszikus motorszállító-ügyfél kapcsolaton túl semmilyen nagyobb fokú együttműködés nem lesz a felek között. Ez utóbbit Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója szögezte le.

Csak ügyfelek leszünk. Az együttműködést izgatottan várja mind a csapat, mind a Mercedes Brixworth-ben” – idézi a Motorsport-Total.com. Mindez nem meglepő annak fényében, hogy a Racing Point másolási botrányának kirobbanása után elmondták, hogy ők a saját ötleteikkel szeretnének sikert elérni.

A McLaren tehát nem követi azt az utat, amin a Racing Point legutóbb túl messzire ment. Azonban nem a brackley-i, illetve a silverstone-i istálló az egyetlen páros, amely szorosabbra fűzi az együttműködést. Úgy tűnik, a Haas és a Ferrari mélyíteni igyekszik a kapcsolatot, a Red Bullnál pedig ugyan leszögezték, hogy az Alpha Tauri már nem tekinthető fiókcsapatnak, utóbbi élvezi a nagycsapat támogatását.

Az utóbbi években a McLaren felfelé ívelő pályán van, és Brown nemrég elmondta, mindenük megvan ahhoz, hogy ismét élcsapattá váljanak. A Mercedes-motor fontos alkotóeleme lehet a sikernek, a 49 éves üzletember pedig a múlt és a jelen alapján is bizakodó.

Mindkét oldalon sok ember van, akik korábban együtt dolgoztak és nyertek versenyeket, valamint bajnokságokat. Rengeteg közös van a két félben. Az alapján, amit hallottam, a Mercedes nagyon felkészült az ügyfeleivel történő együttműködés tekintetében, mind a kommunikációt, mind az időzítést, mind az olajozottan működő gépezetüket illetően. A technikai részlegtől csak olyan visszajelzést kaptam, hogy mennyire elégedettek, és milyen simán megy az együttműködés. Az autó tervezése során rengeteg információcserére van szükség, és ebből a szempontból csak jókat hallok.”

Brown jó híreket kapott az együttműködés eddigi fejleményeivel kapcsolatbanForrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

A Mercedes korábban 20 éven keresztül, 1995-től 2014-ig volt a McLaren motorszállítója, sokáig pedig gyári támogatást is nyújtott a wokingiaknak. A legnagyobb sikereiket ebben az időszakban érték el, hiszen 1998-ban Mika Häkkinennel dupláztak, 1999-ben és 2008-ban pedig a finn pilóta, illetve Lewis Hamilton révén az ő pilótájuk nyerte az egyéni világbajnokságot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK