Verstappenék nem bánták meg, hogy nem a Mercedes ajánlatát fogadták el

Forma-1, Max Verstappen, Toto Wolff, Toro Rosso, 2014, Abu-dzabi Nagydíj
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 22: Max Verstappen of the Netherlands and Scuderia Toro Rosso speaks with Mercedes GP Executive Director Toto Wolff as he arrives in the paddock before final practice ahead of the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at Yas Marina Circuit on November 22, 2014 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Max Verstappen menedzsere és édesapja is kijelentette, hármuk közül egyikük sem bánta meg, hogy 2014-ben a Red Bull ajánlatát választották a Mercedesével szemben. Előbbi elmondta, optimistán várja a 2021-es idényt.

A holland ZiggoSport december 17-től sugározza a ’Whatever It Takes’ című dokumentumfilmet, aminek középpontjában Max Verstappen és a menedzsmentje áll, de még a Forma-1-es debütálása előtti időszakban. Az alkotás a holland pilóta döntésének hátterét dolgozza fel, aki 2014-ben a Red Bull mellett tette le a voksát a Mercedesszel szemben.

Verstappen 2014-ben Wolffékkal is tárgyalt, végül azonban nem a Mercedes ajánlatát fogadta el Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Mark Thompson

A Német Nagydíj hétvégéjén ő és menedzsmentje Helmut Markóval, az energiaitalosok tanácsadójával találkozott, majd a brackley-ieket képviselő Toto Wolff-fal és Niki Laudával is tárgyalt. Végül előbbi lett a befutó, leginkább azért, mert a Red Bull már 2015-re felajánlotta neki az F1-es Toro Rosso egyik ülését, míg a Mercedesnél Lewis Hamilton és Nico Rosberg mindkét helyet elfoglalta.

Ennek következtében utóbbi csak tesztpilótai szerepet vagy GP2-es szereplési lehetőséget tudott kínálni.

A rövidtávú előnyök egyértelműen a bikások mellett szóltak, mint ahogyan középtávon is kifizetődött a döntés, hiszen a 2016-as Spanyol Nagydíjon Verstappen már a nagycsapat autójában találta magát. Ugyanakkor most már jó pár éve nem tudja tartósan felvenni a versenyt a Mercedesekkel, hiszen a Red Bullnak minden évben hatalmas lemaradást kell behoznia riválisával szemben. Ezzel együtt az érintettek nem bánták meg, hogy hat éve nem a hibridkorszakot uraló alakulat mellett tették le a voksukat.

„Nem, szerintem akkor jó döntést hoztunk, és ma is mindhárman kitartunk mellette – nyilatkozta Raymond Vermeulen, a holland pilóta menedzsere az Autosportnak, utalva kettőjük mellett Jos Verstappenre, Max édesapjára. – Max remek útmutatást kapott a Red Bulltól, emellett az F1-es bemutatkozásra is nagyszerűen felkészítették. Jelenleg is nagyon jól érezzük magukat. Hogy mi következik, az a jövő zenéje, de jelenleg elégedettek vagyunk a választásunkkal.”

– erősítette meg az idősebbik Verstappen az álláspontjukat, Vermeulen pedig hozzátette, majd kiderül, hogy valóban jól választottak-e, de jelenleg mindhárman kitartanak az elhatározás mellett.

Verstappen egy éve 2023-ig tartó szerződést írt alá a Red Bull-lal, de miután a Honda bejelentette, hogy a következő szezon végén távozik az F1-ből, a sajtóban felmerült, hogy esetleg idő előtt távozik. Könnyen lehet, hogy a döntés azon múlik, hogy a Red Bull milyen megállapodásokat tud kötni a japánok kiszállása utáni időszakra vonatkozóan. Mindenesetre a holland versenyzőt folyamatosan informálják a fejleményekről.

Mindkét Verstappen kitart a Red Bull mellett Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„A Red Bull menedzsmentje természetesen megfelelően tájékoztat minket arról, hogy mi a helyzet, merre akarnak menni, illetve mi a kitűzött cél – jelentette ki Vermeulen. – Ez az ügy folyamatban van. A Hondával remek idénynek nézünk elébe, nagyon optimisták vagyunk a jövő évi motort illetően. Ugyanakkor azt is izgatottan várjuk, hogy mi lesz 2022-ben, illetve az azt követő időszakban. [A Red Bull] nagyon nyitott és átlátható ezzel kapcsolatban Max irányában, mi pedig türelmesen várunk, és teljes mértékben bízunk abban, hogy kedvező döntés születik.”

Az idei szezont látva többször is felmerült, hogy Verstappen hogyan viseli a Mercedesszel szembeni hátrányt, illetve a Honda-motor viszonylag gyakori meghibásodását. Édesapja leszögezte, amellett, hogy fia is magasabb célokért szeretne küzdeni, mindez nem viseli meg őt túlzott mértékben.

„Nem igazán, szerintem ez néha jobban bosszant engem, mint Maxot, vagy többé-kevésbé ugyanannyira. Maxnak persze a lehető legtöbbet ki kell hoznia a helyzetből. A Red Bullnál vagyunk, és tudjuk mit kell tennünk, és ahogyan Max mondta, az ember lehet frusztrált, de az egyáltalán nem segít rajta. Mindannyian azt akarjuk, hogy Max a világbajnoki címért harcoljon, de annak is megvan a szépsége, hogy együtt dolgozunk ezen. Szóval reméljük, jövőre ebben a tekintetben sikerrel járunk a Red Bullnál.”