Rosberg: Schumacher komplettebb pilóta, mint Hamilton

Forma-1, Michael Schumacher, Lewis Hamilton
KUALA LUMPUR, MALAYSIA - MARCH 24: (L-R) Third placed Michael Schumacher of Germany and Mercedes GP, pole sitter Lewis Hamilton of Great Britain and McLaren and second placed Jenson Button of Great Britain and McLaren celebrate in parc ferme following qualifying for the Malaysian Formula One Grand Prix at the Sepang Circuit on March 24, 2012 in Kuala Lumpur, Malaysia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nico Rosberg szerint Lewis Hamilton sem tudta megismételni azt, ami eddig egyedül Michael Schumachernek jött össze a Forma-1-ben. A Ferrari egykori ásza 11 éve ezen a napon jelentette be, hogy a Mercedes színeiben visszatér a királykategóriába.

2009. december 23-a jeles nap volt minden Schumacher-rajongónak, nem utolsósorban pedig történelmi pillanat a Forma-1-nek és a Mercedesnek, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher ugyanis ezen a napon jelentette be, hogy 2006-os visszavonulása után a 2010-es szezontól visszatér a sportágba, teszi mindezt az 1955 után ismét gyári csapattal induló, a 80-as évek végén és 90-es évek elején az ő pályafutását is egyengető Mercedes színeiben.

Schumacher és Brawn 2009. december 23-án a Brawn GP-ből Mercedes GP-vé alakult istálló brackley-i központjában Forrás: 2009 Mercedes GP/Handout

Schumacher csapattársának az addig még futamot sem nyerő Nico Rosberget szerződtették, aki három évet húzott le honfitársa mellett, majd Schumacher 2012-es, immár végleges visszavonulása után megkapta maga mellé Lewis Hamiltont. A brittől első három közös idényük során kikapott, 2016-ban azonban legyőzte őt és világbajnok lett, majd bejelentette visszavonulását.

Noha Rosberg mindhárom Schumacherrel közös szezonjában előrébb végzett a pontversenyben, mint a pályafutása csúcsán jócskán túllevő 40 év feletti világbajnok, összehasonlítva a németet Hamiltonnal és más pilótákkal arra jutott, hogy a Ferrari és a Benetton színeiben összesen hét vb-címet nyerő Schumachernél összetettebb versenyző még nem volt a Forma-1-ben.

– nyilatkozta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. – Amilyen módon megtapasztalta ezt a sportágat és a motivációja, hogy minden elképzelhető területen fejlessze magát és a csapatát, igen hatalmas. Nem gondolom, hogy ez másodszor is megtörtént a Forma-1-ben."

Rosberg saját elmondása szerint sokat tanult Schumachertől Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Mark Thompson

Lewis Hamiltonnal kapcsolatban a 2016-os világbajnok inkább a képességeit emelte ki, például hogy bármilyen autót képes azonnal gyorsan vezetni. „Hamilton egy született tehetség. Olyan, mint aki egy másik bolygóról érkezett. Beül az autóba és azonnal gyors, ami eléggé lenyűgöző" – méltatta korábbi ádáz ellenfelét.

Nem kellett sokat győzködni Schumachert

Tizenegy évvel ezelőtt óriási durranás volt, hogy minden idők egyik legnagyobb formátumú sportolója visszatér, Ross Brawnnak, a Mercedes akkori csapatfőnökének azonban saját elmondása szerint már augusztusban felkeltette a figyelmét Schumacher elszántsága, miután a hétszeres világbajnok egy év eleji motorbalesetben szerzett súlyos nyaksérülése ellenére mindent megtett, hogy be tudjon ugrani a Ferrarihoz a Magyar Nagydíj időmérő edzésén megsérült Felipe Massa helyére. Mindez végül nem jött össze, Brawn innentől kezdve azonban tisztában volt vele, hogy Schumacherben még mindig ég a tűz és a szenvedély a versenyzés iránt.

Brawn és Schumacher a 2009-es Spanyol Nagydíj rajtrácsán Forrás: Getty Images/2009 Getty Images/Paul Gilham

Miután Jenson Buttonnal még Brawn GP néven világbajnokok lettek, a brit pilóta a fizetést kevesellve átigazolt a McLarenhez, a csapat pedig Rubens Barrichellót sem akarta megtartani. Az egyik ülésbe leigazolták Nico Rosberget, a másikba azonban az akkori vezérigazgató Nick Fry elmondás szerint nem igazán volt nekik tetsző jelölt. A sztárpilóták kivétel nélkül szerződéssel rendelkeztek, a kiszemelt Nick Heidfeld pedig nem mozgatta meg túlságosan a fantáziájukat.

Brawn két éve az F1.com-nak adott interjúban úgy emlékezett vissza, hogy miután Button váratlanul közölte velük, hogy elmegy a McLarenhez, felhívta Schumachert.

Rajta tartotta az ujját a történések ütőerén, úgyhogy nem érte meglepetésként a hívás."

Schumacher 2009-ben is több versenyen ott volt, mint a Ferrari tanácsadója Forrás: Getty Images/2009 Getty Images/Ryan Pierse

Nick Fry a könyvében ezzel szemben egy kicsit másként emlékezett vissza Schumacher szerződtetésére. Miként 2007-ben és 2008-ban, úgy a hétszeres világbajnok 2009-ben is több versenyen a Ferrari tanácsadójaként volt jelen, az abu-dzabi szezonzáró után pedig részt vett azon a partin, amelyen a Brawn GP a szezon végét és a bajnoki címet ünnepelte. „Az emberek sokszor feltételezik, hogy volt valamilyen nagy terv Schumacher visszatérésére, kiaknázva, hogy a Mercedes 55 év után ismét gyári csapatot indít a Forma-1-ben – írta a könyvében a csapat akkori vezérigazgatója. –

„A kulcsmomentum akkor jött el, amikor Ross és én a bajnoki címeket ünnepeltük mindenki mással együtt az abu-dzabi afterpartin. Mindketten ittunk már néhány sört, és észrevettük, hogy Michael is ott van, élvezi, hogy régi barátokkal találkozhat. Nagyon nyugodtnak tűnt. Ott és akkor gondoltam arra, hogy talán érdekelné, hogy nálunk versenyezzen. Végtére is éppen megnyertük a világbajnokságot, és volt egy új, ambiciózus tulajdonosunk."

A hétszeres világbajnok óriási lelkesedéssel vetette bele magát az új kihívásba Forrás: 2009 Mercedes GP/Handout

„»Miért nem mész oda és kérdezed meg?«, kiabáltam Ross fülébe a zenét túlharsogva a táncparketten. Ross és én nem beszéltük ezt meg korábban. Michael ott volt, mi pedig úgy voltunk vele, hogy kérdezzük meg.

Hogy Brawn vagy Fry verziója-e a helyes, azt csak az érintettek tudják, az mindenesetre tény, hogy 2009. december 23-a emlékezetes dátum marad az autósport történetében.