A Ferrari csak akkor fejleszti a 2021-es autót idény közben, ha a vártnál rosszabb lesz

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Charles Leclerc, Ferrari
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 11: Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF1000 during practice ahead of the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 11, 2020 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Clive Mason - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Ferrari mindent egy lapra tesz fel jövőre, és ahelyett, hogy a 2021-es autót fejlesztené a minél jobb eredmény elérése érdekében, inkább 2022-re fog készülni.

Nem szeretne még egy olyan gyenge szezont mint az idei, a Ferrarinak ehhez azonban abban kell bíznia, hogy jól sikerülnek a 2021-re szánt fejlesztései, szezon közben ugyanis nem igazán szeretnének már az azévi autóval foglalkozni, helyette inkább 2022-re készülnének. Legalábbis Mattia Binotto, a Scuderia csapatfőnökének elmondása szerint.

2021 átmeneti év lesz a Ferrarinak Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Negyven éve nem látott mélypontra zuhant konstruktőri hatodik helyezésével a Ferrari az idén. Innen csak jobb lehet, gondolhatnánk, a maranellóiak pedig azon vannak, hogy ezt igazolják. Binotto szerint a következő szezonra készülő motorjukkal már nem az övék lesz a leggyengébb erőforrás, emellett pedig az autó problémás részein, mint például a túl nagy légellenálláson is szeretnének javítani.

Január 1-jétől pedig már minden csapat dolgozhat a 2022-es autón is, így a Ferrari is elkezdhet készülni az átfogó szabályváltozásokra. Az ehhez hasonló reformok mindig jó esélyt jelentenek a gyors felzárkózásra, így nem meglepő, hogy jelenlegi helyzetükben az olaszok is ezt a célt tűzték ki.

„Szerintem 2022 fontosabb lesz, mint 2021, mivel 2022-ben új technikai szabályok érkeznek, és ha már így is van valamekkora lemaradás, amit be kell hozni 2022 elejére, azt még nehezebb lesz megtenni abban az évben – idézi Binottót az Autosport. – Ezért egyértelműen a 2022-re való készülés lesz a prioritás jövőre.

Természetesen minden istálló igyekszik majd megosztani a munkát a jövő évi és az azutáni kocsi fejlesztése között, amit könnyít, hogy 2021-ben a fejlesztések nagy része be lesz fagyasztva, a Ferrari hozzáállása azonban amellett, hogy érthető, szinte borítékolja, hogy a vörösök jövőre sem lesznek ott a vb-címre esélyesek között. Binotto ugyanakkor előrelépést mindenképpen vár.

Nem szeretnék, hogy megismétlődjön a 2020-as rémálomszerű idény Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Szerintem Ferrariként elfogadhatatlan lenne egy újabb olyan szezon, mint az idei. Egyértelműen jobbnak kell lennünk annál, mint amilyenek az idén voltunk. Ha megnézem, hogy miként fejlesztjük az autót, van bennem remény, hogy a következő szezon jobb lehet. De soha nem lehet tudni addig, amíg pályára nem lépünk és össze nem vetjük magunkat másokkal."

Végül javulni fogunk, mert minden egyes csapattag jobb munkát fog végezni ahhoz képest, amit ezelőtt végzett. Ehhez pedig teljes elszántság kell és világos ambíciók. Biztos vagyok benne, hogy a csapatban ezek megvannak."