Társoldalunk:
Hírlevél

Ricciardo: Péreznek kritikákra kell készülnie a Red Bullnál

2020.12.22. 19:27

A Red Bull korábbi versenyzője, Daniel Ricciardo szerint az istállóhoz igazoló Sergio Péreznek fel kell készülnie Helmut Marko bírálataira, de Christian Horner úgy véli, Pérezzel lehetnek a legerősebbek.

Szűk másfél év után ismét versenyzőt cserél a Red Bull, a 2021-es szezontól Sergio Pérez lesz Max Verstappen csapattársa, az eddig alkalmazott Alexander Albon teszt- és tartalékpilóta lehet az istállónál. Az élcsapat azóta nem tud versenyképes társat találni Verstappen mellé, hogy Daniel Ricciardo 2017 végén elhagyta őket, de Christian Horner csapatfőnök szerint a rutinos mexikói érkezésével jövőre erősebbek lehetnek.

Pérez rutinos versenyző, de nagy nyomásra készülhet a csapat felőlForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

„Mindannyian azt szerettük volna, ha Alex megtartja az ülését 2021-re. Ezért is döntöttünk úgy, hogy a szerepléseiket csak a szezon végén, az összes adat áttekintésével értékeljük ki – nyilatkozta Horner a csapat honlapján. – A két pilótánk közti időkülönbségeket és Sergio erős teljesítményét elnézve, különösen az év második felében, úgy döntöttünk, hogy Sergio kiérdemelte a 2021-es ülést.”

„2007 óta először igazoltunk a juniorprogramunkon kívülről, de most a lehető legerősebb csapatot kell összeraknunk ahhoz, hogy megküzdhessünk a Mercedesszel. Sergio tapasztalata kulcsfontosságú lesz a következő szezon során és várjuk már, hogy üdvözölhessük őt a csapatban.”

A Red Bull valóban nagyon régen választott tapasztalt pilótát, 2007-ben Mark Webber érkezett és 2013 végéig az istállónál maradt, közben a fiatal Sebastian Vettel négy világbajnoki címet nyert, majd Ricciardo bevetése is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Danyiil Kvjat, Pierre Gasly és Albon viszont megbukott, Verstappen pedig rekordsebességgel katapultált az F1-es élmezőnybe.

A csikócsapatot elsősorban a veterán Helmut Marko gardírozza, az osztrák expilóta híres arról, hogy rendkívül kemény kézzel vezeti a juniorprogramot, könnyű kiesni a kegyeiből és elveszteni a vállalat támogatását, még az F1-es istállónál szereplő pilóták is gyakran kapnak szókimondó kritikákat. Ricciardo elmondta, erre Péreznek is fel kell készülnie.

Marko (balra) és Horner (jobbra) irányítja a Red Bull csapatátForrás: Getty Images,/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Az elmúlt évek során egy kissé meglágyult – mondta Markóról. – Lehet, hogy azért, mert fiatalabb voltam, de a kezdeti időszak során a juniorcsapatban eléggé dermesztő volt, amikor beszélnem kellett vele – nevetett. – Talán ez is változik az érettséggel. Helmuttól az ember 100 százalékig őszinteséget és átláthatóságot kap, ha valaki nem végez jó munkát, ő szólni fog.”

„Késznek kell lennie arra, hogy konstruktív kritikában részesül, nem kell mindent mellre szívni, hanem elfogadni, hogy mindent azért mond, hogy kihozza a legtöbbet valakiből, törődik és hisz benne. Ha hajlandó bírálni valakit, akkor azt elismerésként kell kezelni. Azt javasolnám, hogy… Nem is tudom, ölelje meg, aztán meglátjuk, mi lesz belőle!” – viccelt.

Pérez korábban megjárta a Ferrari tehetségkutatóját, az F1-ben a Saubert, a McLarent, legutóbb pedig a Force Indiánál és a Racing Pointnál töltött összesen hét szezont. Legnagyobb sikerét idén érte el a Szahíri Nagydíj megnyerésével, de következetes teljesítményével elérte az egyéni világbajnokság 4. helyét, ami az autójával reálisan elérhető legjobb eredmény, ráadásul megelőzte Albont is az összetettben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK