Vágólapra másolva!
Versenyzőt cserél a Red Bull, a 2021-es szezontól a Szahíri Nagydíj győztese, Sergio Pérez lesz Max Verstappen csapattársa a Forma-1-ben. A mexikói versenyző a közvélemény által sokat bírált Alexander Albont váltja, aki teszt- és tartalékpilótaként marad a csapatnál.

A Red Bull színeiben folytatja pályafutását a Forma-1-ben a Szahíri Nagydíj győztese, Sergio Pérez. A 30 esztendős pilóta az idei szezon végén, hét év után köszönt el a Racing Pointtól (korábbi nevén Force India), miután a tulajdonos, Lawrence Stroll leigazolta a helyére a négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt.

Pérez a Red Bull színeiben egy élcsapatnál folytathatja a pályafutását Forrás: Motorsport Images

Noha a bahreini siker után Stroll is azt mondta, reméli, hogy Pérez megkapja a lehetőséget a Red Bulltól, a mexikói pilóta jövője sokáig a levegőben lógott. Az elküldése idején már nem maradt egyértelműen nyitott hely az élcsapatoknál, az alsóházban erős szponzori hátterű versenyzők kaptak megbízást, ezért Pérez kilátásba helyezte, hogy szabadságra megy, és 2022-ben térne vissza.

Erre végül nem lesz szükség, mert a Red Bull úgy döntött, leszerződteti Pérezt az alulteljesítő Alexander Albon helyére, így a rutinos versenyző lesz Max Verstappen csapattársa a 2021-es szezontól. A döntés annak fényében szokatlan, hogy

a Red Bull legutóbb 2007-ben igazolt versenyzőt a saját tehetségkutató programján kívülről,

és várhatóan hosszabb távon is kivétel marad, mert az utánpótlásnevelést irányító Helmut Marko szerint az Alpha Taurihoz készülő Cunoda Jukival terveznek Verstappen jövőbeli csapattársaként.

Addig viszont ismét két futamgyőztes pilóta versenyez majd a Red Bullnál: Pérez pályafutása 190. nagydíján győzött a Racing Point színeiben, megbízható, rutinos pilótaként tekintenek rá, aki eddig nem kapott kiemelkedően versenyképes autót. A Red Bull e téren is fordulópontot jelent a számára, de Verstappen személyében a mezőny egyik legjobb pilótájával kell összemérnie a tudását.

Úgy tűnt, Pérezt megfosztják élete nagy lehetőségétől azzal, hogy elküldik a Racing Pointtól, amikor végre versenyképes autót kapna, de a Red Bull színeiben még jobb helyzetbe kerülhet Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi - Formula 1

A holland versenyző eddig minden csapattársát legyőzte, Daniel Ricciardo átigazolt mellőle a Renault-hoz, Pierre Gaslyt fél szezon után lefokozták a mai Alpha Taurihoz, utódját, Albont pedig másfél év alatt következetesen, nagy fölénnyel verte, és feltételezhetően csak a Red Bull anyavállalatában érdekelt thai tulajdonosoknak köszönhette, hogy a szezon végéig megtarthatta az ülését.

A csapat közlése szerint Albon teszt- és tartalékpilótaként folytatja a pályafutását. Ez nem példátlan döntés, a közelmúltban Esteban Ocon is eltöltött egy szezont a Mercedes alkalmazásában, korábban pedig világbajnokok is jártak így, Fernando Alonso és Mika Häkkinen is kispadra került, mielőtt elérték a legnagyobb sikereiket.

– nyilatkozta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. – Elég időt szántunk arra, hogy minden releváns adatot kiértékeljünk, és úgy határoztunk, hogy Sergio a megfelelő versenyző Max mellé a 2021-es idényre. Izgatottan várjuk, hogy köszönthessük őt a Red Bull Racing csapatában. Alex teszt- és tartalékpilótaként fontos része marad a csapatnak, és kulcsfontosságú szerepe lesz a 2022-es fejlesztésekben. Emellett szeretnénk megköszönni az istállóért elvégzett kemény munkáját.”

A bejelentés apropóján Pérez elmondta, hogy már régen várt a nagy lehetőségre, ami a Red Bull révén végül megtalálta őt.

„Hihetetlenül hálás vagy a Red Bullnak, hogy lehetőséget biztosítanak és a Red Bull Racingnél versenyezhetek 2021-ben – nyilatkozta Pérez. – Azóta reméltem, hogy esélyt kapok egy bajnoki címért küzdő csapatnál, hogy csatlakoztam a Forma-1 mezőnyéhez, és nagyon büszke pillanat lesz, amikor rajthoz állok Max oldalán, a Red Bull Racing színeiben."

„Biztosra vehetik, hogy nálam teljesen a következő szezon kerül majd a fókuszba. A csapat győztes mentalitású, ahogy én is, tudom, hogy azért vagyok itt, hogy hozzam az eredményeket, és segítsem a csapatot egy újabb bajnoki címért zajló küzdelemben."

A Forma-1 2021-es felállása

  • Mercedes-AMG Petronas: Lewis Hamilton* (44), Valtteri Bottas (77)
  • Red Bull Racing: Sergio Pérez (11), Max Verstappen (33)
  • McLaren F1 Team: Daniel Ricciardo (3), Lando Norris (4)
  • Aston Martin BWT F1 Team: Sebastian Vettel (5), Lance Stroll (18)
  • Alpine F1 Team: Fernando Alonso (14), Esteban Ocon (31)
  • Scuderia Ferrari: Charles Leclerc (16), Carlos Sainz Jr. (55)
  • Scuderia AlphaTauri: Pierre Gasly (10), Cunoda Juki (22)
  • Alfa Romeo Racing Orlen: Kimi Räikkönen (7), Antonio Giovinazzi (99)
  • Haas F1 Team: Nyikita Mazepin (9), Mick Schumacher (47)
  • Williams Racing: Nicholas Latifi (6), George Russell (63)

* Szerződése még nincs, de a nevezési listán szerepel.