Vágólapra másolva!
A McLaren bejelentette, hogy amerikai befektetők szereztek részesedést versenycsapatában. A megállapodás része egy 185 millió fontos tőkeinjekció.

Tovább erősödött az amerikai befolyás a Forma-1-ben, ugyanis a McLaren Csoport eladta a az F1-es versenycsapatot is magában foglaló McLaren Racing egy részét. A hírt Abu-Dzabiban, a futam előtt pár órával jelentették be.

Részben amerikai befolyás alá került a McLaren Forrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

A vevő egy amerikai befektetőkből álló konzorcium, az MSP Sports Capital, amelynek többek között az amerikai kosárlabdában és baseballban, valamint az európai labdarúgásban is vannak érdekeltségei. A cégcsoport 15 százalékos részesedést szerzett, de ez két év alatt 33 százalékra nő.

Ennek része egy 185 millió fontos tőkeinjekció, amit az F1-es és az IndyCarban is szereplő versenycsapat kap.

A konzorcium tagjai közül a The Najafi Companies nevű magánbefektető céget, valamint a UBS O’Connort, a svájci befektetési bank leányvállalatát kell megemlíteni. A megállapodás része, hogy előbbi képviseletében Jahn Najafi, illetve Shaikh Mohammed bin Essa Al Khalifa, a McLaren Racing elnökhelyettesi pozícióját fogja betölteni, az utóbbi vállalatban vezető szerepet betöltő Rodrigo Trelles Zabala, valamint Jeff Moorad és Will Griffiths pedig ügyvezetői jogkörrel nem rendelkező igazgatósági tag lesz.

A McLaren a szezonzárón a konstruktőri harmadik helyért száll harcba, amelynek megszerzése dollármilliókat hozhat a konyhára Forrás: Motorsport Images/Andy Hone

A bejelentés időpontja nem véletlen, hiszen a csapat utóbbi éveinek legfontosabb versenyéről van szó, ahol akár a konstruktőri 3. helyet is megkaparinthatják. Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója kijelentette, hogy ez a lépés kulcsfontosságú a fejlődésben, Paul Walsh elnök pedig kiemelte, mindez hozzásegítheti a csapatot ahhoz, hogy ismét a mezőny elején találja magát.

Emellett az sem elhanyagolható, hogy az új befektetők biztosítják a jövőre bevezetendő költségvetési korlát alatti hatékony működést.

Mindez a most már csak többségi részesedéssel bíró anyacég tulajdonosi összetételén nem változtat. A részvények 56,4 százalékát a Mumtalakat nevű bahreini pénzügyi alap, 14,32 százalékát a Mansour Ojjeh vezette TAG Group, míg 9,84 százalékát Michael Latifi, Nicholas Latifi édesapjának a cége birtokolja. A maradékon kisebbségi tulajdonosok osztoznak.

A befektetés hozzájárulhat ahhoz, hogy a McLaren ismét világbajnoki címekért küzdjön Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Az F1-es csapatok közül a Williams mellett a McLarent érintette a legjobban a koronavírus-járvány, illetve annak gazdasági hatásai. A cég korábban a munkavállalói mintegy negyedét, 1200 embert bocsátott el. Emellett a többségi tulajdonos 300 millió fontnyi tőkeemelést hajtott végre, a Bahreini Nemzeti Banktól pedig kedvező feltételekkel vehettek fel 150 millió fontos kölcsönt.