Vettel kudarcként értékeli a Ferrarinál töltött időszakát

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Sebastian Vettel, Ferrari
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 10: Sebastian Vettel of Germany and Ferrari walks in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 10, 2020 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Dan Istitene - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel elárulta, hiába a részsikerek, a Ferrarinál töltött hat idényét összességében bukásként éli meg, mivel nem nyerték meg a világbajnokságot. A német pilóta szerint nem kizárólag a 2018-as Német Nagydíjon elkövetett hibája jelentette a fordulópontot.

Az Abu-dzabi Nagydíj sokak számára a búcsúról szól, és így van ezzel Sebastian Vettel is, aki az év végén elhagyja a Ferrarit, hogy az Aston Martinná alakuló Racing Pointhoz távozzon. A 33 éves versenyző ennek megfelelően röviden értékelte a maranellóiaknál töltött hat szezonját, és kiderült, nem érzi sikertörténetnek ezt a korszakot, aminek nem elsősorban a mostani, valóban nem túl fényes idény az oka.

Vettel bukásként értékeli a Ferrarinál töltött időszakát Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

A négyszeres világbajnok 14 futamgyőzelmet aratott az olasz istálló színeiben, ezzel pedig Michael Schumacher és Niki Lauda után a Ferrari történetének harmadik legsikeresebb pilótájává vált. Vettel ugyanakkor ennél jóval többre vágyott, ezért kerek-perec kijelentette, hogy a csapat és ő maga közösen elbukott.

– válaszolta az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján arra a felvetésre, hogy voltak részsikerek. – Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy megnyerjük a világbajnokságot, de nem sikerült. Ez egy őszinte értékelés, és nem hiszem, hogy bármi is módosulna azzal, hogy hangosan kimondom. Nagyon erős pilótával, illetve csapattal kellett felvennünk a versenyt, de mi náluk is jobbak akartunk lenni, és ebben a tekintetben elbuktunk. Voltak jó, illetve rossz futamaink, előfordult, hogy közel kerültünk, máskor lemaradtunk. Ennek rengeteg oka van, de összességében nem hiszem, hogy mindez inkorrekt lenne, ez pusztán az igazság, és azzal sincs baj, ha ezt az ember hangosan kimondja.”

Vettelnek 2017-ben és főleg 2018-ban volt reális esélye arra, hogy elhódítsa pályafutása ötödik vb-címét, de mindkét alkalommal Lewis Hamilton mögött végzett a 2. helyen. Sokan úgy vélik, hogy utóbbi idényben a Német Nagydíj jelentette a fordulópontot, amikor egy rontás után az élen autózva esett ki. A Ferrari versenyzője szerint azonban más tényezők is szerepet játszottak.

Apró hiba volt, amiért súlyos árat fizettem, de történt még más is akkoriban. 2018-ban halt meg [Sergio] Marchionne úr [a Ferrari akkori elnöke], Mattia [Binotto] akkor váltotta Maurizio [Arrivabenét] a csapatfőnöki pozícióban, szóval az az idény sok szempontból döntő jelentőséggel bírt. Ugyanakkor nem tudom, hogy le lehet-e szűkíteni egyetlen mozzanatra.”

Ugyanakkor már korábban is előfordult, hogy egy fontos személy távozott a pozíciójából, ami könnyen lehet, hogy a későbbiekre is nagy hatással volt. Vettel elárulta, az évek során számos hibát követtek el, amiből igyekszik levonni a megfelelő következtetéseket.

Vettel úgy véli, nem csupán a 2018-as Német Nagydíjon elkövetett hibája jelentette a fordulópontot Forrás: Getty Images/2018 Peter J Fox/Peter J Fox

„2016-ban személyes konfliktusok miatt külön utakra léptünk James Allisonnal [a Ferrari akkori, a Mercedes jelenlegi technikai igazgatójával]. Visszatekintve, sok mindent jobban kellett volna csinálnunk. Mindennek megvan az oka, számomra pedig az a legfontosabb, hogy biztosan tanuljak belőlük. Szerintem ez sikerült is, akár a pályán, ha például a németországi esetet vesszük, akár azon kívül. Mindent összevetve sokkal jobban érzem magam, mint abban az időszakban, de akkoriban nem ment minden egyszerűen.”