Társoldalunk:
Hírlevél

Schumacher már az első tesztjén a határokat feszegette a Haasszal

2020.12.11. 18:48

A pilóta és Günther Steiner csapatfőnök is elégedett volt Mick Schumacher első éles bevetésével a Forma-1-ben. A hétszeres világbajnok fia hasznos tapasztalatokat szerzett az Abu-dzabi Nagydíj első szabadedzésén.

Bemutatkozott a Haas-csapat színeiben a korábbi hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia, Mick Schumacher, aki az F2-es bajnokság megnyerése után jövőre már az F1-es mezőny tagjaként folytatja a pályafutását. A 21 esztendős pilóta korábban az Alfa Romeo és a Ferrari színeiben is tesztelt kortárs F1-es autót, de az Abu-dzabi Nagydíjon indult először versenyhétvégén.

Mick Schumacher bemutatkozott az F1-ben - GalériaForrás: Andy Hone / LAT Images/Motorsport Images

A fiatal tehetség az első szabadedzésen a 18. helyezett lett, csak alkalmi csapattársát, a szintén beugró Pietro Fittipaldit tudta megelőzni, de a brazil versenyző autóján 2021-es alkatrészeket is teszteltek, így a tempóját nem lehet összemérni Schumacherével. Beszédesebb, hogy

a német versenyző kevesebb, mint 0,2 másodpercet kapott a Williams színeiben hajtó Nicholas Latifitől.

„Minden jól ment, nagyon boldog vagyok az edzés menete láttán – nyilatkozta Schumacher. – Nem voltak nagyobb problémáink, úgyhogy nagyon-nagyon örülök. Pokoli jó menet volt, nagyon élveztem, igazán remek visszaülni egy F1-es autóba” – lelkesedett a német fiatal, aki azt mondta, néha kereste a határokat, előfordult, hogy túlzásba is esett.

„Az 1-es kanyarban volt egy kisebb megcsúszásom, amikor a lágyakon igyekeztem, elég jól lehetett érezni a hátsó gumik megcsúszását, úgyhogy nem volt drámai, de nem is vittem be túl nagy tempót a kanyarokba, csak próbálgattam, hogy mire képes az autó. A többi megcsúszás alkalmával különböző vezetési stíluselemeket gyakoroltam és ismerkedtem az autóval.”

A köridőt egyelőre nem érdemes nézni - GalériaForrás: Zak Mauger / LAT Images/Motorsport Images

Schumacher legközelebb a keddi tesztnapon ülhet az autóba, arra számít, hogy sokkal könnyebben felveszi majd a ritmust, főleg azután, hogy a pénteki szabadedzésen olyan tapasztalatot is szerzett, amire korábban még nem volt lehetősége.A magas üzemanyagszinttel futott etap eléggé különbözött mindentől, amit eddig csináltam– ismerte el. – Eddig csak kevés benzinnel vezettem F1-es autót, úgyhogy ez értékes információ és hasznos volt ráérezni, hogy mikor fékezhetek és meddig nyomhatom. A rajtgyakorlataim is nagyon jól sikerültek ahhoz képest, hogy először rajtoltam F1-es autóval, ennek örülök.”

A fiatal versenyző minden tesztelési lehetőséget hasznosnak érez, kedden ismét a hosszabb etapokon próbál majd javulni, a rajtokat gyakorolná és folytatná az összeszokást a csapattal. Főnöke, Günther Steiner nagyon elégedett volt Schumacher szereplésével, az olasz szakember szerint „nagyszerű” és „tökéletes” munkát végzett.

Schumacher egyelőre jól kijön Steinerrel - GalériaForrás: Andy Hone / LAT Images/Motorsport Images

„Teljesítette a programot, amit az első szabadedzésen el akartunk végezni. A mérnökök azt mondták, hogy jó visszajelzéseket adott, és már most pontosan tudja, hol veszít időt. Ez nagyszerű, szuper munkát végzett – nyilatkozta. – Kedden tovább ismerkedik az autóval, hogy megértse a technológiát. Nincs sok tesztnap. Mick bizonyosan felkeresi majd a gyárat, de ez mostanában nehézkes, mert a többség otthonról dolgozik. Nagyon nyugodt, felkészült, mindenkivel kedves a csapatban, mindenről lehet vele beszélni.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK