Alonso, Schumacher és Kubica is tesztel a jövő héten Abu-Dzabiban

Forma-1, Szahíri Nagydíj, Mick Schumacher, Haas
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 11: Mick Schumacher of Germany driving the Alfa-Romeo Racing C39 Ferrari on track during practice ahead of the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on December 11, 2020 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Több versenyzőgeneráció tagjai is képviseltetik magukat a jövő kedden zajló F1-es teszten, Abu-Dzabiban, amit eredetileg csak junioroknak szerveztek, de végül az FIA lazított a feltételeken.

A Mercedes is bejelentette a felállását a jövő kedden zajló F1-es tesztnapra, ezzel teljessé vált a mezőny, már amennyire annak lehet tekinteni a McLaren és a Racing Point távolmaradása miatt. A két brit istálló azért döntött így, mert a teszten eredetileg csak juniorpilóták vehettek volna részt, ők viszont most jelenleg nem dolgoznak F1-es rutin nélküli tehetségekkel.

Mick Schumacher kedden újra autóba ülhet Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

A Renault megkeresésére viszont az FIA lazított a feltételeken és olyan pilóták részvételét is engedélyezte, akik az idei szezon során nem versenyeztek az F1-ben. Ebből nagy botrány lett, Sebastian Vettel szerint nem fair, Carlos Sainz szerint pedig nem logikus, hogy a jövőre visszatérő Fernando Alonso tesztelhet a Renault-nál, ők viszont nem.

A lazítás miatt több csapat is idősebb, rutinosabb pilótákat is beválogatott, Alonso mellett szintén rendelkezik F1-es rutinnal Stoffel Vandoorne (Mercedes), Sébastien Buemi (Red Bull), Robert Kubica (Alfa Romeo) és Jack Aitken (Williams) is, bár a brit-koreai pilóta csak egy futamot teljesített a Szahíri Nagydíjon, így az eredeti feltételeknek is megfelelne.

A tesztelés során csak 2020-as specifikációjú alkatrészeket lehet használni, így fejlesztések próbálgatására nem lesz lehetőség, de az újoncoknak, illetve Alonsónak így is hasznos lesz az alkalom, mert idei, éles versenyautókkal és gumikkal gyakorolhatnak. Ráadásul, a csapatok egyszerre két autót futtathatnak a pilótáik számára, így lényegében mindenkinek egész nap jut a pályán.

A 2020-as abu-dzabi tesztnap felállása

Mercedes: Stoffel Vandoorne, Nyck de Vries
Red Bull: Sébastien Buemi, Juri Vips
Ferrari: Antonio Fuoco, Robert Shwartzman
Renault: Fernando Alonso, Csou Kuan-jü
Alpha Tauri: Cunoda Juki, Szato Marino
Alfa Romeo Racing: Robert Kubica, Callum Ilott
Haas: Mick Schumacher, Nyikita Mazepin
Williams: Jack Aitken, Roy Nissany