Társoldalunk:
Hírlevél

Alonso, Schumacher és Kubica is tesztel a jövő héten Abu-Dzabiban

2020.12.12. 07:58

Több versenyzőgeneráció tagjai is képviseltetik magukat a jövő kedden zajló F1-es teszten, Abu-Dzabiban, amit eredetileg csak junioroknak szerveztek, de végül az FIA lazított a feltételeken.

A Mercedes is bejelentette a felállását a jövő kedden zajló F1-es tesztnapra, ezzel teljessé vált a mezőny, már amennyire annak lehet tekinteni a McLaren és a Racing Point távolmaradása miatt. A két brit istálló azért döntött így, mert a teszten eredetileg csak juniorpilóták vehettek volna részt, ők viszont most jelenleg nem dolgoznak F1-es rutin nélküli tehetségekkel.

Mick Schumacher kedden újra autóba ülhetForrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

A Renault megkeresésére viszont az FIA lazított a feltételeken és olyan pilóták részvételét is engedélyezte, akik az idei szezon során nem versenyeztek az F1-ben. Ebből nagy botrány lett, Sebastian Vettel szerint nem fair, Carlos Sainz szerint pedig nem logikus, hogy a jövőre visszatérő Fernando Alonso tesztelhet a Renault-nál, ők viszont nem.

A lazítás miatt több csapat is idősebb, rutinosabb pilótákat is beválogatott, Alonso mellett szintén rendelkezik F1-es rutinnal Stoffel Vandoorne (Mercedes), Sébastien Buemi (Red Bull), Robert Kubica (Alfa Romeo) és Jack Aitken (Williams) is, bár a brit-koreai pilóta csak egy futamot teljesített a Szahíri Nagydíjon, így az eredeti feltételeknek is megfelelne.

A tesztelés során csak 2020-as specifikációjú alkatrészeket lehet használni, így fejlesztések próbálgatására nem lesz lehetőség, de az újoncoknak, illetve Alonsónak így is hasznos lesz az alkalom, mert idei, éles versenyautókkal és gumikkal gyakorolhatnak. Ráadásul, a csapatok egyszerre két autót futtathatnak a pilótáik számára, így lényegében mindenkinek egész nap jut a pályán.

A 2020-as abu-dzabi tesztnap felállása

Mercedes: Stoffel Vandoorne, Nyck de Vries
Red Bull: Sébastien Buemi, Juri Vips
Ferrari: Antonio Fuoco, Robert Shwartzman
Renault: Fernando Alonso, Csou Kuan-jü
Alpha Tauri: Cunoda Juki, Szato Marino
Alfa Romeo Racing: Robert Kubica, Callum Ilott
Haas: Mick Schumacher, Nyikita Mazepin
Williams: Jack Aitken, Roy Nissany

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK