Leclerc: Az idei Ferrari jobban passzol hozzám, mint Vettelhez

Forma-1, Sebastian Vettel, Mattia Binotto, Charles Leclerc, Ferrari, Szahíri Nagydíj
BAHRAIN, BAHRAIN - DECEMBER 03: Scuderia Ferrari Team Principal Mattia Binotto speaks with Sebastian Vettel of Germany and Ferrari and Charles Leclerc of Monaco and Ferrari in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Sakhir at Bahrain International Circuit on December 03, 2020 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Charles Leclerc sem biztos abban, miért szerepel sokkal jobban az idei szezon során távozó csapattársához, Sebastian Vettelhez képest. Jövőre sem vár áttörést a Ferraritól.

Nagyra nyílt az olló a Ferrari pilótái között az idei szezon során, Charles Leclerc szerezte eddig a csapat pontjainak 75 százalékát, és mind az időmérőkön, mind a futamokon rendre legyőzi négyszeres világbajnok csapattársát, Sebastian Vettelt, aki az év végén el is hagyja az istállót. Leclerc tavaly is jobban szerepelt Vettelnél, de ő sem tudja pontosan, miért lett ekkora a különbség.

Vettel (balra) és Leclerc (jobbra) csapaton belül is verseng egymással, Mattia Binotto (középen) végül a monacói pilótára építheti a jövőt Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„A balansz terén küszködünk az autó hátuljával – nyilatkozta Leclerc a BBC-nek. – Ez nagyon megnehezítette, hogy magabiztosak legyünk az autóban, és az F1-ben az önbizalom a minden. Nekem egy kissé sikerült megszokni az autó izgága hátulját, de van még teendő e téren.”

Vettel esetében korábban is előfordultak vezetői hibák, látványos elfékezések és megpördülések, de az idei versenyhétvégék során szinte mindig látható, hogy küzd a Ferrarival. Ehhez hozzájárul, hogy gyakran problémák merülnek fel a bokszkiállásai során és általában ő kapja csapaton belül a kedvezőtlenebb stratégiákat, ráadásul a jövőbeli fejlesztésekből is kihagyják őt.

Leclerc elismerte, neki sincs válasza arra, hogy Vettel miért szenved ennyire az idei szezon során, de néhány támpontot azért adott.

„Végtére is, vannak pilóták, akik könnyebben kezelik, ha mozgékony az autó hátulja, mások jobban kedvelik az alulkormányzottságot – mondta Leclerc. – Az idei autó talán egy kicsit jobban passzol a vezetési stílusomhoz, de ahogy Seb is elmondta néhány alkalommal, neki is nehéz éve van, mert tudja, hogy jövőre már nem lesz a csapatnál, és lehet, hogy ez is szerepet játszik.”

Leclerc idén minden mutató terén jobban áll Vettelnél Forrás: Scuderia Ferrari

A monacói pilóta legalább 2024 végéig a Ferrari tagja marad, jövőre Carlos Sainz lesz a csapattársa, de alapvetően ugyanezzel az autóval kell majd boldogulniuk, igaz, a gyár teljesen új erőforrást ígért, ami nagyban javíthatja az esélyeiket.

„Nem kell túl nagy várakozásokat táplálnunk, de meggyőződésem, hogy jobb lesz a helyzet az ideinél, nagyon remélem. Az elmúlt néhány verseny során jó munkát végeztünk, hogy kezeljük a problémáinkat, látom, hogy mindenki mennyire keményen dolgozik Maranellóban. Az emberek mindent beleadnak és pozitív dolgokat hallok.

„Sohasem tudni, hogy mi lesz a szezon első időmérő edzésééig, de magabiztosak vagyunk, hogy jó munkát végzünk, viszont inkább alacsony elvárásokat fogalmazunk meg, mert nem tudjuk, hogy a többiek mennyire végeznek jó munkát.”