Társoldalunk:

Vettel nem mérges a szerelőkre, inkább a Ferrarit hibáztatja

2020.12.07. 09:37

Sebastian Vettelnek merő szenvedés volt a Szahíri Nagydíj, amely után a Ferrari világbajnoka lemondóan konstatálta, hogy nincs mit tennie, az idei autóval már soha nem fog összebarátkozni. A német pilóta kitért az elrontott kerékcseréjére is, amellyel kapcsolatban kiemelte, hogy nem ártana a csapatnak újraterveznie az autót.

Nem Sebastian Vettelről szólt a Szahíri Nagydíj (sem), a Ferrari négyszeres világbajnoka saját elmondása szerint „unalmas" és „jelentéktelen" versenyt teljesített, amelyen a 13. helyről rajtolva a 12. pozícióban ért célba. A német pilóta elmondta, hiába próbált bármit, egyszerűen képtelen volt gyorsabban menni, valamint célzott arra is, hogy már csak szeretne túllenni utolsó ferraris versenyén. Az elrontott bokszkiállással kapcsolatban a csapatnak is odaszúrt, de nem a szerelőket, hanem az autó tervezését hibáztatta.

Vettelnek a Szahíri futam is merő szenvedés volt - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Kamran Jebreili

Vettel mindenekelőtt gratulált az élete első futamgyőzelmét szerző Sergio Péreznek, valamint sajnálatát fejezte ki George Russell miatt. „Először is gratulálni szeretnék Sergiónak, nagyon boldog vagyok miatta. Valamint szeretném megemlíteni George Russellt, akit pedig nagyon sajnálok. Abból, amit hallottam, remekül ment és vezetett. Végső soron az első pontjait megszerezte, de bárcsak másként alakult volna számára a futam."

Russell-lel és Pérezzel ellentétben a négyszeres világbajnok a közvetítésben is legfeljebb akkor szerepelt, amikor valaki megelőzte, elmondása szerint „az én versenyem jelentéktelen volt, túl lassúak voltunk, nem tudtam tartani a lépést, még DRS-sel és szélárnyékban sem tudtam tenni semmit. Az egész futam során védekeztem, még a lágy gumikon sem voltam előnyben. Úgy tűnik, hogy én és ez az autó egyszerűen nem leszünk már barátok. Próbáltam okosan vezetni és vigyázni a gumikra, de még ez sem segített, teljesen irreleváns volt. Annyira messze voltunk, hogy unalmas volt a futam."

A német Sky-nak adott interjúját azzal kezdte, hogy „a legjobb, ha nem is beszélek a versenyről", majd hozzátette, „nehéz dolgom volt azzal is, hogy egyáltalán végigmenjek, a tempó ma nem volt jó."

Aki arra járt, az megelőzte - Galéria!Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Vettel kétszer járt a bokszban a futam során, de mindkét kerékcseréje lassú volt, a másodikat pedig látványosan elrontotta a Ferrari, a bal első kerekének felrakásával küzdöttek sokat. Ez már a sokadik elbaltázott bokszkiállása volt az idén, a német pilóta szokásához híven azonban most is megvédte a szerelőket, és azt emelte ki, hogy változtatni kellene az autón, mert nem a szerelők, hanem a kocsi tehet a sok elrontott kerékcseréről.Szerintem így is elég nehéz ez a srácoknak, sajnálom őket. Valószínűleg teljes újratervezésre van szükség, szerintem az autónk egyszerűen rossz, ha kerékcseréről van szó. A srácoknak mindig meg kell birkózniuk vele valahogy. Természetesen ez kívülről hülyén néz ki, de nem vagyok mérges rájuk."

A német pilóta hozzátette, hogy egyébként sem számított sokat az elrontott kerékcsere, mivel az utolsó Safety Car-fázis lenullázta az időkülönbségeket. Meg hát szavaiból leszűrhető, hogy ha nem így lett volna, azzal a néhány másodperccel akkor sem lett volna beljebb.

Vettel szerint a szerelők csak áldozatai az autó tervezési hiányosságainakForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A hétvégi Abu-dzabi Nagydíj lesz Vettel utolsó ferraris futama, de mivel a csapattal már saját bevallása szerint is fagyos a viszonya, ez látszólag inkább megkönnyebbülést jelent neki, mintsem szomorúságot okoz. „Megpróbálom megtenni a részemet és lezárni ezt a fejezetet. Jelenleg nehéz bármit is elérni. De igen, valahogy majd végigszenvedem" – nyilatkozta sokatmondóan, majd hozzátette, hogy a Racing Point nagyon erős benyomást tett rá a Szahíri Nagydíjon, és már várja, hogy csatlakozzon a silverstone-i gárdához.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK