Vágólapra másolva!
A Szahíri Nagydíjat megnyerő Sergio Pérez nem kételkedik benne, hogy George Russell akkor sem tudta volna megelőzni őt a futam hajrájában, ha a Mercedes nem kap defektet.

Amellett, hogy 50 év elteltével ő az első mexikói, aki Forma-1-es versenyt nyert, Sergio Pérez lett az első pilóta, aki ilyen sok, szám szerint 190 F1-es rajttal a háta mögött álhatott fel először a dobogó legfelső fokára, valamint korábban még arra sem volt példa, hogy valaki úgy nyerjen, hogy az első kört az utolsó helyen fejezi be. A Racing Point 30 esztendős pilótájának pár napba bele fog telni, hogy feldolgozza mindezt, mivel a verseny előtt "csak" dobogós helyezésben reménykedett.

Pérez az eredményhirdetés után Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Versenyzőként az ember annyi éven át álmodik arról, hogy ebben a pozícióban lesz. Egész életemben ezért a pillanatért dolgoztam – nyilatkozta Pérez az FIA sajtótájékoztatóján. – Nehéz feldolgozni, hogy végre sikerült elérnem, szerintem bele fog telni pár napba, de ez egyszerűen valami hihetetlen, különösen a múlt hétvége után, amikor nagy csalódást éltünk meg, hiszen dobogóra kellett volna állnunk. Az utolsó négy futamon valójában ott kellett volna lennünk. Dobogót vártam a futam előtt, az volt a célom, noha ez nagyban függ attól, hogy mi történik a Mercedesekkel és a Red Bullokkal. De igen, nagyon reménykedtem a dobogóban, elszánt voltam, hogy megszerzem."

Az említett négy futamból Pérez egyszer, Törökországban állhatott dobogóra, de az első bahreini futamon a motorhiba nélkül szintén meglett volna neki a harmadik hely, míg Imolában a csapat taktikai hibája fosztotta meg ettől. A mostani verseny után kiemelte, örül neki, hogy ezúttal nem estek hasonló hibába.

Kint maradtunk és eléggé magabiztosak voltunk azt illetően, hogy képes leszek újra működésre bírni azokat a gumikat és elmenni velük a végéig."

Kitartottak a gumijai a célig Forrás: Motorsport Images/Andy Hone

Végül el is ment, a biztonsági autós fázis után azonban az ötödikről a második helyre előretörő George Russell a nyomába eredt a frissebb gumikon. Noha Pérezen eggyel keményebb keverék volt, ami ráadásul jóval több kört tett már meg, mint Russell közepes gumija, a mexikói úgy érzi, ha utol is érte volna őt a végül defektet kapó Mercedes, akkor is meg tudta volna tartani az első helyet.

Két-három, olykor négy tizeddel volt gyorsabb körönként, néha figyeltem őt. Szerintem a legközelebb 2,8 másodperc volt, amire felzárkózott. Csapatként úgy gondoltuk, hogy körönként nyolc tizeddel kell gyorsabbnak lenni valakinél, hogy előzni tudj. Szoros lett volna, de figyelembe véve a gumijaim életkorát, a vége felé mutatott tempómat, valamint azt, hogy mennyi volt még tartalékban, képes lettem volna magam mögött tartani őt a végéig."