Társoldalunk:

A koronavírusos Hamilton jobban van, de akadályokba ütközhet a visszatérése

2020.12.07. 18:12

A szigorú korlátozások miatt még negatív koronavírusteszt birtokában is nehézségekbe ütközhet a COVID-19-cel fertőzött Lewis Hamilton visszatérése az F1-es szezon idei utolsó futamára. A hétszeres világbajnok továbbra is Bahreinben van karanténban.

A következő napok egyik legnagyobb kérdése az lesz a Forma-1-ben, hogy a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton visszatérhet-e a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjra, vagy koronavírus-fertőzése megakadályozza abban, hogy részt vegyen az idény utolsó versenyén. Korábban két pilóta, Sergio Pérez és Lance Stroll volt kénytelen futamot kihagyni, mert elkapta a COVID-19-cet, de csak a mexikói pilóta maradt le két versenyről. Hamilton helyzetét az abu-dzabi korlátozások is nehezítik, amelyek minden eddigi idei futamon tapasztaltnál szigorúbbak lesznek.

Hamilton visszatérése továbbra is kérdésesForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

Mióta bejelentették, hogy megfertőződött, egy, a közösségi médiás felületein megjelent közleménytől eltekintve nem hallhattunk Hamilton felől, nem posztolt magáról képet, nem adott interjút senkinek, mindössze Toto Wolff adott némi tájékoztatást az állapotáról. A csapatfőnök korábban azt mondta, Hamiltonnak vannak tünetei, és nem érzi magát valami jól, az ágyat nyomja. Az osztrák üzletember rendszeresen beszélt pilótájával a Szahíri Nagydíj hétvégéje alatt, vasárnap pedig arról számolt be, hogy Hamilton kezd jobban lenni.

„Meg kell várnunk, hogy miként halad a felépülése, mert a legfontosabb, hogy jól legyen. Ma azt mondta, hogy egy kicsit jobban érzi magát, úgy érzi, nagy lépést tett a gyógyulás felé. Ha negatív lesz a tesztje, akkor várja az autója, és biztos vagyok benne, hogy ebbben az esetben briliáns versenyt fog teljesíteni" – nyilatkozta Wolff a Sky Sportsnak.

Természetesen Hamiltonnak nem elég jól lennie, negatív tesztet is kell produkálnia. Mindezt pedig nem mindegy, hogy mikor teszi meg. A tíz napos bahreini karanténja december 10-én, csütörtökön ér véget, Wolff pedig korábban azt mondta, hogy vélhetően legkésőbb ekkor fog kiderülni, hogy visszatérhet-e az idei utolsó versenyre.

Továbbra is karanténban vanForrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Hamiltonnak szüksége lesz a bahreini és abu-dzabi egészségügyi hatóságok jóváhagyására. „Nyilván a legfontosabb az, hogy mindig megfeleljünk az adott kormány szabályozásainak és törvényeinek – nyilatkozta Michael Masi, az F1 versenyigazgatója. – Úgyhogy a bahreini egészségügyi hatóságokon múlik, hogy megállapítsák, Lewis egészséges és igazodik a szabályozásaikhoz, majd ugyanez a dolga az abu-dzabi hatóságoknak is. Ha megfelel a belépési kritériumoknak, majd az FIA tesztelési protokolljának és negatív lesz a tesztje a paddockba lépés előtt, akkor részünkről nincs gond azzal, hogy újra versenyezzen."

Hamiltonnak elméletben elég lenne az Abu-dzabi Nagydíj szombati időmérő edzésén autóba ülnie, a jelenlegi szabályok szerint ugyanis egy szabadedzésen, vagy az időmérőn kell részt vennie annak, aki versenyezni akar vasárnap. Csak a futamra nem ülhet valaki autóba.

A Mercedes azonban vélhetően nem fog kockáztatni és csak akkor ültetik vissza Hamiltont, ha már a pénteki szabadedzéseken is képes lesz vezetni. Kevésbé valószínű forgatókönyv lehet az is, hogy csak szombaton tér vissza, pénteken pedig a tartalékpilóta Stoffel Vandoorne köröz a W11-gyel, hogy a Williamshez szombattól mindenképpen visszatérni kénytelen George Russellnek zavartalan legyen a felkészülési a grove-iakkal.

Az abu-dzabi szigor lehet a legnagyobb akadály

Ted Kravitz, a Sky Sports bokszutcai riportere úgy vélte a vasárnapi Szahíri Nagydíj után, hogy elég „valószínűtlennek tűnik” Hamilton szereplése az idényzárón. Az F1 jelenlegi szabályozásai azt mondják ki, hogy a paddockba lépéshez az azt megelőző 24 órában adott negatív tesztre van szükség, így Hamilton akár közvetlenül a pénteki első szabadedzés előtti is megkaphatná a zöld utat, igen ám, de a szezonzáró helyszínén eddig egyik másik helyszínen sem látott szigor várja a mezőnyt.

Valószínűleg csak külön engedéllyel léphet majd az országba, ha egyáltalán időben meggyógyulForrás: Daimler AG/Zak Mauger

A teljes utazó cirkusz charter gépekkel, gyakorlatilag egy óriási buborékban utazik Bahreinből Abu-dzabiba december 7-én, ez alól pedig nincs kivétel, a pilótáknak is ezen a napon kell megérkezniük az országba. Mindössze annyi engedményt kaptak, hogy akinek rendelkezésére áll, az utazhat magángépen. Az, hogy Hamilton ma nem tudott elutazni Abu-Dzabiba, ugyanakkor még nem zárja ki, hogy később sem mehet, ebben az esetben viszont már a kormány külön engedélyére lesz szüksége.

Amennyiben a hétszeres világbajnok a szezonzárót is kihagyja, ismét Russell megy majd a helyén. A fiatal brit úgy érzi, hogy képes lehet ismét nagy dobásra, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Hamilton felépülése a legfontosabb. „Nem így akartam megkapni az első lehetőségemet, nem jó dolog, hogy valaki másnak a betegsége kellett ehhez. Nyilvánvalóan imádnám, ha a következő versenyen ismét lehetőséget kapnék, de a legfontosabb [Hamilton] egészsége. Szerintem képes vagyok továbbvinni a lendületet és jó teljesítményt nyújtani a szezonzárón, de várjuk még ki, hogy mi lesz."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK