A koronavírusos Hamilton jobban van, de akadályokba ütközhet a visszatérése

Forma-1, Bahreini Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
BAHRAIN, BAHRAIN - NOVEMBER 29: Race winner Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP celebrates in parc ferme during the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on November 29, 2020 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Clive Mason - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
A szigorú korlátozások miatt még negatív koronavírusteszt birtokában is nehézségekbe ütközhet a COVID-19-cel fertőzött Lewis Hamilton visszatérése az F1-es szezon idei utolsó futamára. A hétszeres világbajnok továbbra is Bahreinben van karanténban.

A következő napok egyik legnagyobb kérdése az lesz a Forma-1-ben, hogy a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton visszatérhet-e a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjra, vagy koronavírus-fertőzése megakadályozza abban, hogy részt vegyen az idény utolsó versenyén. Korábban két pilóta, Sergio Pérez és Lance Stroll volt kénytelen futamot kihagyni, mert elkapta a COVID-19-cet, de csak a mexikói pilóta maradt le két versenyről. Hamilton helyzetét az abu-dzabi korlátozások is nehezítik, amelyek minden eddigi idei futamon tapasztaltnál szigorúbbak lesznek.

Hamilton visszatérése továbbra is kérdéses Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

Mióta bejelentették, hogy megfertőződött, egy, a közösségi médiás felületein megjelent közleménytől eltekintve nem hallhattunk Hamilton felől, nem posztolt magáról képet, nem adott interjút senkinek, mindössze Toto Wolff adott némi tájékoztatást az állapotáról. A csapatfőnök korábban azt mondta, Hamiltonnak vannak tünetei, és nem érzi magát valami jól, az ágyat nyomja. Az osztrák üzletember rendszeresen beszélt pilótájával a Szahíri Nagydíj hétvégéje alatt, vasárnap pedig arról számolt be, hogy Hamilton kezd jobban lenni.

„Meg kell várnunk, hogy miként halad a felépülése, mert a legfontosabb, hogy jól legyen.

Ha negatív lesz a tesztje, akkor várja az autója, és biztos vagyok benne, hogy ebbben az esetben briliáns versenyt fog teljesíteni" – nyilatkozta Wolff a Sky Sportsnak.

Természetesen Hamiltonnak nem elég jól lennie, negatív tesztet is kell produkálnia. Mindezt pedig nem mindegy, hogy mikor teszi meg. A tíz napos bahreini karanténja december 10-én, csütörtökön ér véget, Wolff pedig korábban azt mondta, hogy vélhetően legkésőbb ekkor fog kiderülni, hogy visszatérhet-e az idei utolsó versenyre.

Továbbra is karanténban van Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Hamiltonnak szüksége lesz a bahreini és abu-dzabi egészségügyi hatóságok jóváhagyására. „Nyilván a legfontosabb az, hogy mindig megfeleljünk az adott kormány szabályozásainak és törvényeinek – nyilatkozta Michael Masi, az F1 versenyigazgatója. – Úgyhogy a bahreini egészségügyi hatóságokon múlik, hogy megállapítsák, Lewis egészséges és igazodik a szabályozásaikhoz, majd ugyanez a dolga az abu-dzabi hatóságoknak is.

Hamiltonnak elméletben elég lenne az Abu-dzabi Nagydíj szombati időmérő edzésén autóba ülnie, a jelenlegi szabályok szerint ugyanis egy szabadedzésen, vagy az időmérőn kell részt vennie annak, aki versenyezni akar vasárnap. Csak a futamra nem ülhet valaki autóba.

A Mercedes azonban vélhetően nem fog kockáztatni és csak akkor ültetik vissza Hamiltont, ha már a pénteki szabadedzéseken is képes lesz vezetni. Kevésbé valószínű forgatókönyv lehet az is, hogy csak szombaton tér vissza, pénteken pedig a tartalékpilóta Stoffel Vandoorne köröz a W11-gyel, hogy a Williamshez szombattól mindenképpen visszatérni kénytelen George Russellnek zavartalan legyen a felkészülési a grove-iakkal.

Az abu-dzabi szigor lehet a legnagyobb akadály

Ted Kravitz, a Sky Sports bokszutcai riportere úgy vélte a vasárnapi Szahíri Nagydíj után, hogy elég „valószínűtlennek tűnik” Hamilton szereplése az idényzárón. Az F1 jelenlegi szabályozásai azt mondják ki, hogy a paddockba lépéshez az azt megelőző 24 órában adott negatív tesztre van szükség, így Hamilton akár közvetlenül a pénteki első szabadedzés előtti is megkaphatná a zöld utat, igen ám, de a szezonzáró helyszínén eddig egyik másik helyszínen sem látott szigor várja a mezőnyt.

Valószínűleg csak külön engedéllyel léphet majd az országba, ha egyáltalán időben meggyógyul Forrás: Daimler AG/Zak Mauger

A teljes utazó cirkusz charter gépekkel, gyakorlatilag egy óriási buborékban utazik Bahreinből Abu-dzabiba december 7-én, ez alól pedig nincs kivétel, a pilótáknak is ezen a napon kell megérkezniük az országba. Mindössze annyi engedményt kaptak, hogy akinek rendelkezésére áll, az utazhat magángépen.

Az, hogy Hamilton ma nem tudott elutazni Abu-Dzabiba, ugyanakkor még nem zárja ki, hogy később sem mehet, ebben az esetben viszont már a kormány külön engedélyére lesz szüksége.

Amennyiben a hétszeres világbajnok a szezonzárót is kihagyja, ismét Russell megy majd a helyén. A fiatal brit úgy érzi, hogy képes lehet ismét nagy dobásra, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Hamilton felépülése a legfontosabb. „Nem így akartam megkapni az első lehetőségemet, nem jó dolog, hogy valaki másnak a betegsége kellett ehhez.

Szerintem képes vagyok továbbvinni a lendületet és jó teljesítményt nyújtani a szezonzárón, de várjuk még ki, hogy mi lesz."