Társoldalunk:
Hírlevél

A Bottast elhomályosító Russell már jövőre Hamilton csapattársa lenne

2020.12.07. 12:15

Szinte semmilyen elvárása nem volt a Mercedesnek vele szemben, a Lewis Hamiltont helyettesítő George Russell azonban jött, látott, és kis híján győzött Bahreinben, amivel reményei szerint fejtörés elé állította Toto Wolffot az istálló jövő évi pilótafelállásával kapcsolatban.

George Russell beugrása a koronavírusos Lewis Hamilton helyére a Szahíri Nagydíjon alighanem több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt. Noha végül csak a kilencedik helyen végzett, a hétszeres világbajnokot helyettesítő brit könnyedén megnyerhette volna első mercedeses futamát, amitől egy elrontott kerékcsere, majd egy defekt választotta el.

A 22 esztendős pilóta egész hétvégén, és különösen az időmérő edzésen, valamint a futamon nyújtott jó teljesítménye – valamint a tény, hogy ha a csapat nem hibázik a bokszkiállásnál, valószínűleg Valtteri Bottas előtt végzett volna – sokakban megkérdőjelezte a Mercedes döntését, miszerint jövőre is a Bottas-Hamilton kettőssel vágnak neki az idénynek. Még maga Russell is elejtett egy megjegyzést arról, hogy reméli, Toto Wolffot azért gondolkodóba ejtette ezzel kapcsolatban.

Russell már a rajtnál lenyomta Bottast - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Hamad I Mohammed

A rendkívül csalódott Russell a futam után azért megpróbálta megtalálni a pozitívumokat is a szahíri hétvégében és arról beszélt, hogy jó visszaigazolás volt neki ez a pár nap azzal kapcsolatban, hogy vélhetően a Williamsnél is jó munkát végez. „Elképesztően keményen dolgozom a Williamsszel, hogy mindent kisajtoljak, ami lehetséges. Olyan sokszor előfordult már, hogy azt éreztük, elképesztően jó munkát végeztünk. Szerintem az emberben mindig van valamennyi bizonytalanság. Nekem személy szerint ez a hétvége nagyszerű visszaigazolás volt arról, hogy valószínűleg nagyon jó munkát végeztünk a Williamsnél az idén. Másodsorban pedig igen, azt hiszem Toto nézőpontjából nézve remélhetőleg főhet a a feje nem csak 2022-vel, hanem már a korábbiakkal kapcsolatban is."

Utóbbi mondatával Russell kétségtelenül arra utalt, hogy nem lenne ellenére, ha már 2021-ben átülhetne a Williamsből a Mercedesbe, és nem kellene megvárnia a 2022-es szezont. Valtteri Bottas ugyanakkor szerződéssel rendelkezik a világbajnok istállóval a következő szezonra, Lewis Hamilton hosszabbítása pedig bár még nem történt meg, a következő hetekben a hétszeres világbajnok is aláírhat.

Toto Wolff csapatfőnök ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy jövőre a Bottas-Hamilton kettőssel állnak rajthoz, 2022-vel kapcsolatban pedig még nem döntött, de szavaiból érződött, hogy Russell mostani teljesítménye felé billentheti majd a mérleg nyelvét.

Russell meggyőzte a Mercedest arról, hogy helyt állna nálukForrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

„Ő a Williams pilótája és szerződése van a Williamsszel, a mi versenyzőpárosunk pedig Valtteriből és Lewisból áll, úgyhogy 2021-re nem látom ezt reális helyzetnek” – nyilatkozta az osztrák Russell jövő évi szerződtetéséről. 

Ugyanakkor megértem, hogy izgalmas szituáció lenne a csapatot tekintve is, és talán egy kicsit vad menet lenne mindannyiunknak. Talán a jövőben ez is eljön."   

„George mindig is Mercedes-pilóta volt. Most a Williamsnél versenyez, ők pedig büszkék lehetnek arra, amit vasárnap elért. Tudni fogják, hogy a köridejei a Williamsben valószínűleg a mércét jelentik. Nekünk most meg kell látnunk, hogy mit tartogat a jövő. Arról még nem döntöttem, hogy ez számunkra mit jelent."

Wolffnak felvetették azt is, hogy utólag nem érzi-e úgy, hogy túl korán hosszabbították meg Bottas szerződését a következő évre, mire ő csak annyit mondott: „Nem. Mindig csak a rendelkezésre álló információ birtokában tudunk döntést hozni." Ebből sem nehéz kiolvasni, hogy ha korábban is megbizonyosodhattak volna arról, hogy Russell milyen teljesítményre képes a Mercedesben, akkor más lehetett volna a helyzet.

Wolff: Russell bizonyította, hogy számíthat rá a Mercedes

Noha a csapat rádiójának meghibásodása miatt elestek a győzelemtől, Toto Wolff szerint inkább örülniük kell, hogy nem a világbajnoki csata alatt történt ilyesmi, valamint amiatt is boldogak lehetnek, hogy George Russell jól teljesített.

Innen nagyon meglepő lenne, ha Russell előbb-utóbb nem kapna ülést a MercedesnélForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

„Nem akartunk magas elvárásokat támasztani vele szemben, de túlteljesített, túlteljesített és túlteljesített. Túlteljesített pénteken, majd az időmérőn is, amikor mindössze pár századra volt Valtteritől, majd túlteljesített a versenyen is. Hihetetlen volt a futama. A legjobb volt a reakcióideje a rajtnál egy olyan autóban, ami túl szűk neki, olyan kuplungfülekkel, amelyek nem illenek a kezéhez. De az élre állt, briliáns versenyt futott, amelyet kétszer is megnyerhetett volna."

„Úgyhogy ez nem egy szomorú nap, hanem egy olyan nap, amelyből csapatként tanulunk. Amikor keményen csatázunk a vb-címért, nem szeretném, ha újra elromlana a rádió. Valamint megtanultuk azt is, hogy George Russellre számíthatunk a jövőben. Megvan benne minden potenciál és minden hozzávaló, amire a jövő sztárjának szüksége van. Ebből a szempontból szomorú vagyok az eredménye miatt, és hogy mit érhetett volna el az első futamán a Mercedesszel, másfelől azonban boldog vagyok a teljesítménye miatt."

Bottas: Könnyű bolondnak tartani engem

Noha neki is kijutott a balszerencséből a második kerékcserénél, Valtteri Bottas teljesítménye a verseny első felében sem volt meggyőző. A rajtnál pozíciót veszített Russell-lel szemben, aki ahogyan azt Wolff is elmondta, a számára kényelmetlen kuplunggal is simán lerajtolta őt. „A rajt maga rendben volt, de utána egyszer csak nagyon kipörögtek a kerekeim. Nem tudom, hogy miért, de ez történt, mielőtt felváltottam második fokozatba. Természetes, hogy ezután lendületet veszítettem" – ecsetelte a történteket Bottas.

Noha jóval frissebb gumikon hajtotta végre, Russell bravúros előzése sem eshetett jól BottasnakForrás: Daimler AG/© LAT Images for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd/Lat Images

Ezután az első kerékcseréig két másodperc körüli távolságból követte újdonsült csapattársát, majd a kiállás után több mint 8 másodperces hátrányba került, amit elkezdett ledolgozni, végül azonban mielőtt utolérhette volna Russellt, bejött a biztonsági autó és megtörtént a katasztrofális kerékcsere. „Igazán küszködtem azzal, hogy közel kerüljek hozzá, de ezen a pályán nehéz is követni a másikat, ha az ember három másodpercen belül van az előtte haladóhoz képest – értékelte az első etapját Bottas, majd rátért a másodikra. – Elég jól zárkóztam fel, a keményeken jó volt a tempóm, az autó egyensúlya is sokkal jobb lett. Tudtam, hogy még minden lehetséges és valószínűleg egy jót fogunk csatázni. Láttam, hogy egyre közeledek."

A csata végül elmaradt, Bottas pedig nem tudta megmutatni, hogy képes lett-e volna megelőzni Russellt, így mindenkiben ott maradhatott a kétely amiatt, hogy a verseny első felében kikapott tőle. Ráadásul láthatóan Toto Wolffot sem nyűgözte le a finn teljesítménye, a német Sky-nak ugyanis azt mondta Bottasról: „Beszélnem kell vele és a csapatával, de ma nem csillogott."

Bottas teljesítményétől csapatfőnöke sem volt elájulvaForrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Bottas ugyanakkor úgy érzi, hogy kár őt kritizálni.Ha az ember nem ismeri a részleteket, akkor én tűnhetek a bolondnak. Ez nem túl szép. Ebből a szempontból ez nagyon rossz futam volt nekem. Könnyű azt mondani, hogy jön egy új srác és megveri azt, aki évek óta a csapatban van. Ez nem ideális, de vannak, akik tudják [az okokat]."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK