Vágólapra másolva!
Amennyiben nem tud visszatérni a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjra, Romain Grosjean egy Mercedesszel zárhatja le Forma-1-es karrierjét.

Romain Grosjean már csak azért is szeretne visszatérni a pilótafülkébe a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjra, hogy megnézhesse, óriási balesete után képes-e még ugyanazon a szinten teljesíteni. A 34 esztendős franciának emellett vélhetően az lenne az utolsó lehetősége, hogy Forma-1-es versenyen indulhasson, így a Haas-istálló mellett az F1-től is méltóképpen búcsúzhatna. Egyelőre azonban kérdéses, hogy megfelelő állapotban lesz-e mindehhez. Azonban amennyiben nem, könnyen lehet, hogy egy világbajnok autó volánja mögött köszönhet el a királykategóriától.

Grosjean és felesége a Szahíri Nagydíj szombati napján a paddockban. Jól látható, hogy a pilóta bal kezén jóval nagyobb kötés van, mint a jobbon Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Amikor a múlt héten rajthoz állt a Bahreini Nagydíjon, Grosjean aligha gondolta volna, hogy a rajt utáni méterek lehetnek pályafutása utolsó F1-es autóban töltött pillanatai. Noha a közvetlenül ezután elszenvedett balesetben nem sérült meg súlyosan, bal kézfejének égési sérülései pont elegendőek lehetnek ahhoz, hogy meggátolják a jövő heti szezonzárón való részvételben. Günther Steiner csapatfőnök korábban azt mondta, hogy legalább jövő hét hétfőig várni fognak azzal, hogy döntést hozzanak arról, hogy Grosjean visszatér-e. A francia pilóta még mindig jókora kötéssel járkál főleg a bal kezén, a Szahíri Nagydíjon pedig elmondta,

minden áron nem fogja erőltetni a vezetést, és ha lemarad az utolsó versenyről, majd megpróbál valakitől kialkudni egy tesztet.

„Nem fogom kockáztatni, hogy a hátralevő életemre elveszítsem a bal mutatóujjam és hüvelykujjam mozgathatóságát, csak hogy versenyezzek Abu-Dzabiban. Mesés történet lenne rajthoz állni, de ha nem fog összejönni, akkor felhívok minden egyes csapatot, hogy valaki ad-e nekem egy privát tesztet januárban, hogy visszaüljek az autóba és megtegyek 10-15 kört."

Az Autosport Grosjean nyilatkozata után feltette a kérdést Toto Wolffnak, a Mercedes csapatfőnökének, aki kitérő válasz helyett meglepő módon közölte, hogy ők szívesen teljesítenék Grosjean kívánságát.

– jelentette ki az osztrák üzletember.

Grosjean Lewis Hamilton 2019-es világbajnok autóját is korlátlanul tesztelhetné januártól Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Mivel a szezon közbeni tesztek tilosak, akutális autóval Grosjean vagy filmes nap keretein belül, vagy egy legalább két szezonnal korábbi autóval körözhetne. Utóbbi esetben (és ha jövőre ejtik meg a tesztet) akár a 2019-es világbajnoki címeket megnyerő Mercedes W10-esbe is beülhetne. Amennyiben pedig valamelyik Wolff által említett korábbi csapata adna neki tesztet, a Haas és a korábban Lotus néven futó Renault jöhetne szóba. Hogy közülük bármelyik fontolgatná-e ezt az eshetőséget, egyelőre nem tudni.