Társoldalunk:
Hírlevél

Mercedes: Kolosszális elszúrás volt, de Russell az F1 új csillaga

2020.12.06. 20:48

Rögtön nyerhetett volna a Mercedesszel a Lewis Hamilton helyére beugró George Russell, de egy ritka technikai hiba miatt a pontszerzés is alig jött össze neki. Toto Wolff csapatfőnök személyesen vigasztalta, szerinte új csillag született a Forma-1-ben.

Mindent megtett a Szahíri Nagydíj megnyeréséért George Russell, aki a koronavírusos Lewis Hamilton helyére ugrott be a Mercedesnél. A brit fiatal a 2. helyről rajtolva rögtön átvette a vezetést, a kerékcserék után is az élen maradt, viszont egy biztonsági autós fázis során a Mercedes őt és Valtteri Bottast is a bokszba rendelte.

Russell jó úton járt a győzelem felé, nem rajta múlt, hogy csak pontok jutottak neki - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Giuseppe Cacace

Russell autójára ekkor rossz gumiszettet szereltek fel, ami ritka és óriási hiba bármilyen F1-es csapattól, így a brit versenyző kénytelen volt még egyszer a bokszba hajtani. Ekkor visszatették az autójára az első etap során használt közepes keverékű abroncsokat, de Russell autójáról ezeket is le kellett venni, mert defektet kapott.

Az utóbbi eset végleg megpecsételte Russell sorsát, a biztonsági autós fázis után még egy bátor és szemfüles manőverrel visszaelőzte Bottast, feljött a 2. helyre és üldözőbe vette a futamot megnyerő Sergio Pérezt, de a negyedik bokszkiállása után már csak arra maradt ideje, hogy felzárkózzon Bottas mögé a 9. helyre.

„Alapvetően, ez kolosszális el****** volt a részünkről. Egyszerűen az történt, hogy az egyik gumis csapat nem hallotta az utasítást. Elromlott a rádió a garázsban. Az autó bejött, de ők nem tudtak róla és rossz gumikat tettek fel – magyarázta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a Sky Sports műsorában. – Biztosra akartunk menni a kiállással. Kint maradhattunk volna, de volt elég előnyünk. Meg lehet kérdőjelezni a döntést, de szerintem ez volt a helyes választás. Nézni sem bírom! Mindent összevetve, jó munkát végeztünk, műszaki hibák előfordulhatnak. Tanulnunk kell ebből.”

A bokszban ment el a verseny Russell számára - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Russell azzal vigasztalódhat, hogy pályafutása során először megfutotta a verseny leggyorsabb körét és élete első F1-es pontjait is begyűjtötte, de a mezőny legjobb autójával ennél többre vágyott, a rádión nem is tagadta, hogy nagyon csalódott. Peter Bonnington, James Vowles és személyesen Wolff is vigasztalta őt, a csapatfőnök később az F1 új csillagának nevezte Russellt.

„Meg kellett volna nyernie. Monumentális versenyt futott, ilyenkor nem sokat lehet mondani. Most ez van, de nem ez lesz az utolsó esélye, hogy versenyt nyerjen, ez még csak egy tündérmese kezdete, ami ma nem állt össze, de új csillag született.”

Reméli, hogy kap még lehetőséget

A brit pilóta ettől függetlenül természetesen bánatos volt a leintés után. A rádión ezt nem is titkolta.

„Srácok, nem tudom, mit mondjak. Ezt kétszer is elvették tőlünk. Komolyan! Öröm volt és imádtam, de tényleg le vagyok sújtva. Abszolút elkeserítő. De, újra meg fogjuk kapni ezt a lehetőséget. Remélem, hogy megkapjuk újra a lehetőséget. Köszönöm!” – mondta Russell szomorúan a levezető kör során, arra utalva, hogy egyelőre nem tudja, a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon is ő vezetheti-e a Mercedest.

Bonnington is csak méltatni tudta Russellt, megvigasztalni kevésbé - GalériaForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

„Akadtak versenyeim, ahol a elvették tőlem a győzelmet, de kétszer?! – nevetett fanyar mosollyal a Sky Sportsnak adott interjúban. – Egyszerűen nem hiszem el. Mindent beleadtam, ami csak tőlem telt. A rajttól kezdve irányítottam a versenyt, magabiztosan és kényelmesen mentem. Aztán összekutyultuk a dolgokat és hátrányba kerültünk.”

„Szerintem ekkor még mindig utolérhettük volna Sergiót. Szomorú vagyok, de hihetetlenül büszke, hogy megkaptam ezt a lehetőséget.”

A verseny után a sportfelügyelők is vizsgálták Russellt a gumimizéria miatt, végül a Mercedes 20 ezer eurós büntetést kapott, de a brit pilóta megtarthatta a pontjait. A zűrzavar Bottasnak sem kedvezett, ő ugyan kevesebb kerékcserével megúszta, de a bokszkiállás után nem tudott jó tempót autózni, ami szintén a hiba következménye.

Bottas nem tudott győzni a finn függetlenség napján - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Giuseppe Cacace

„Bárcsak tudnám, mi történt. Csapatként ma nagy hibákat követtünk el – mondta a Sky Sportsnak. – Normális esetben golyóállók vagyunk, nem szoktunk hibázni, de most megtörtént. Biztosan tanulni fogunk belőle, de ezt a versenyt tönkretette. Ugyanazzal a használt, kemény szettel távoztam, amivel bementem, és a biztonsági autós fázis után nem tudtam újra lendületbe jönni. A többi autó csak kikerült, mindkét oldalról. A hőmérséklet volt a probléma, főleg a bal elsőnél. Nehéz volt versenyezni azokkal, akiknek új abroncsaik voltak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK