Társoldalunk:

A Mercedes ebéd közben nyugtatta Russellt az időmérő előtt

2020.12.05. 22:29

Valtteri Bottas tisztában volt vele, hogy igyekeznie kell a Szahíri Nagydíj időmérő edzésén, mivel tudta, hogy George Russell egyre jön fel. A Lewis Hamilton helyére beugró britnek elképzelhető, hogy az este hét órai ebéd közbeni atyai jótanácsok is segítettek.

Valtteri Bottas ugyan megszerezte a pole pozíciót a Szahíri Nagydíj időmérőjén, de az utolsó körében nem tudott javítani, az pedig már nem rajta múlott, hogy George Russell és Max Verstappen sem előzte meg. A finn pilóta úgy véli, ha lett volna előtte valaki, lett volna esélye a javításra, a futamon pedig nem vár nagy különbséget. 

Bottas szerint a szélárnyék hiánya miatt nem tudott javítani a második Q3-as körében - Galéria!Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Giuseppe Cacace

„A mai napon kizárólag az volt a célom, hogy megszerezzem a pole pozíciót – nyilatkozta a Sky Sportsnak a finn. – Örülök, hogy [az első köröm is] elég volt, mert a vége nem sikerült jól. Szerintem leginkább azon múlott, hogy nem kaptam szélárnyékot, mert én voltam az első a pályán. Szerencsére ez is elégnek bizonyult, egyébként meg elégedett vagyok a teljesítményemmel. Tudtam, hogy George-dzsal szoros lesz a csata, mert láttam, hogy fejlődik, főleg a kvalifikáció alatt, amikor egyre közelebb került hozzám. Tudtam, hogy nem hibázhatok, mert akkor lecsapna. Szóval szoros volt, de ez várható volt ezen a pályán.”

Russell érkezésével a finn pilóta helyzete is megváltozott, hiszen nem azzal a Lewis Hamiltonnal kellett felvennie a harcot, aki sorozatban negyedik éve győzi őt le csapattársaként, hanem egy olyan versenyzővel, aki korábban még nem vezette az idei Mercedest.

Bottas végül csak nagyon kevéssel verte Russellt - Galéria!Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

„Más érzéseim vannak. Egész évben Lewist üldöztem, tudatában voltam annak, hogy kevesebb pontom van, szóval folyamatosan próbálkoztam. Ebből a szempontból teljesen más a hangulat, amihez persze az is hozzátesz, hogy a bajnokság már eldőlt. Nehéz leírni, de egy ilyen szituáció mindig kihívást jelent. Ugyanakkor versenyző vagyok, úgyhogy nem szeretnék kikapni a csapattársamtól.”

Russellnek megszakadt a sokat emlegetett nagy sorozata, hiszen pályafutása során először kikapott aktuális csapattársától az időmérőn. Ugyanakkor a körülményeket figyelembe véve összességében elégedett, bár a 26 ezredes különbségen még mindig nem tudta túltenni magát.

„Ha öt nappal ezelőtt azt mondod nekem, hogy a második helyről fogok indulni, azt hittem volna, hogy csak viccelsz – válaszolta a riporter kérdésére. – Remekül ment a közös munka, a srácok egyszerűen fantasztikusak, Persze segít, hogy már mindenkit ismertem. A harmadik szabadedzés viszont rosszul sikerült, főleg miattam, mert túlerőltettem és sokat hibáztam.”

Russell a harmadik szabadedzésen egy kicsit tévútra tévedt - Galéria!Forrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

„Az időmérő előtt kifejezetten ideges voltam, az járt a fejemben, hogy a Q1-ben vagy a Q2-ben kieshetek, mivel annyira szoros volt a mezőny, én pedig nem annyira éreztem az autót. Szerencsére aztán összejöttek a dolgok, és körről körre javultam. Elégedett vagyok a második pozícióval, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem fáj, hogy húsz ezredmásodperccel maradtam le a pole-ról, ami egy szempillantásnál is kevesebb.”

A brit pilóta megismételte azt, amit a leintés után is mondott, és kijelentette, hogy Bottas és Hamilton között 1 tizedmásodperc a különbség az időmérőkön, vagyis a finn pilótát nagyon nehéz legyőzni. A mögüle rajtoló Verstappent szintén méltatta.

Russell még mindig nem fér el rendesen az autóbanForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Mario Renzi - Formula 1

„Max teljes mértékben megérdemli az elismerést. Több pole pozíció járna neki, mert kivételes, ahogyan vezet. Valtterire és rám is nyomást fog helyezni, de jó helyzetben vagyunk, mert a közepes gumikon sikerült továbbjutnunk.”

Russellnek gyorsan kellett alkalmazkodnia az új helyzethez, ami nem volt könnyű, ugyanis az autót a nála jóval alacsonyabb Hamilton méreteire tervezték. A 22 éves versenyző elárulta, némi fájdalmat is el kellett viselnie, annyira nem fért el.

„Hosszú lesz a verseny, és őszintén szólva tele vagyok ütésekkel, mert az autó nem az én méreteimre van tervezve. A srácok azonban keményen dolgoznak, hogy kényelmesebbé tegyék, de ezeket a kocsikat olyanok alá építették, mint [Michael] Schumacher, [Nico] Rosberg, Lewis vagy Valtteri, akik rendre 167 és 172 centiméter között vannak, én pedig 188 vagyok. Számomra ez olyan, mintha egy apró fürdőkádba lennék beszorítva, de az adrenalin ellensúlyozza a fájdalmat.”

Russell nehezen fér el a Mercedesben - Galéria!Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

A Mercedes az időmérő előtt leült Russell-lel

Toto Wolff elégedetten értékelt, miután pilótái megszerezték az első sort. A Mercedes csapatfőnöke rámutatott, hogy a várakozásoknak megfelelően minimális különbségek voltak, ahogyan azt az első három helyezett közötti differencia is megmutatja. Az osztrák üzletember ezután rátért Russell helyzetére.

„Nagyon érdekes a helyzet, mert a személyiségük nagyon különböző. Lewis hosszú ideje itt van, egy nagyon tapasztalt és nyugodt srác. George hasonlóan kedves, de sokkal bőbeszédűbb, és ilyenkor rájövünk, hogy most más a helyzet. Könnyen beilleszkedett, de az autóba nehezen fért be. Figyelembe véve a körülményeket, hogy a pálya mindenki számára új, elégedett vagyok a teljesítményével.”

Ahogyan azt Russell is említette, a harmadik szabadedzés nem sikerült valami jól, így az időmérő előtt váltottak pár szót. Nem tudjuk, hogy a beszélgetésnek volt-e hatása a brit pilóta szereplésére, de tény, hogy rosszul biztosan nem sült el.

Wolffék az időmérő előtt igyekeztek levenni a nyomást RussellrőlForrás: Daimler AG/Steve Etherington

„Ebéd közben, ami persze valójában este hétkor volt, jót beszélgettünk James Vowles-zal [a Mercedes főstratégájával]. Az volt a cél, hogy levegyük róla a nyomást. Mondtam neki, hogy ha az első négyben végez, azaz megszerzi a második sort, akkor az már fantasztikus eredménynek számít. Ha egy McLaren vagy egy Ferrari véletlenül megelőzi, akkor is nagyszerű. Úgy érzem, hogy ezután egy kicsit jobban érezte magát.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK