Vágólapra másolva!
Többek között Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is úgy véli, hogy Toto Wolffnak egyáltalán nem jön rosszul George Russell beugrása Lewis Hamilton helyére a Mercedesben, mivel ez akár a hétszeres világbajnokkal folytatott szerződési tárgyalások során is ütőkártyákat adhat az osztrák kezébe.

Többekben felmerült, hogy Lewis Hamilton koronavírus-fertőzés miatti hiányzása a hétszeres világbajnok szerződéshosszabbítására is hatással lehet, hiszen Toto Wolff és a Mercedes alkupozícióján csak javíthat a Hamilton helyett beugró George Russell jó teljesítménye. Az istálló csapatfőnöke szerint azonban soha nem használnának fel ilyesmire egy ilyen szerencsétlen helyzetet.

Hamiltonnak a jövő évi szerződése miatt sem jött jól, hogy elkapta a koronavírust? Forrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

Karun Chandhok, a jelenleg a Sky Sports szakértőjeként dolgozó korábbi F1-es pilóta a Twitteren osztotta meg nem egyedülálló elméletét arról, hogy Russell Mercedesbe ültetése nem volt véletlen. „Toto beültette George Russellt, hogy megmutassa Lewis Hamiltonnak, hogy nélküle is tudnak kettős győzelmet aratni, és így majd nem kell beleegyeznie [Hamilton] minden feltételébe és fizetéssel kapcsolatos igényébe"– írta az indiai.

Osztotta Chandhok véleményét Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is, aki azt mondta,

Elbűvölő lesz látni, hogy mi fog történni, ugyanakkor nagyszerű látni még egy fiatalt esélyhez és lehetőséghez jutni."

Wolff szerint mindketten korrektek a másikkal Forrás: Daimler AG/© LAT Images for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd/Lat Images

A csapatfőnökök sajtótájékoztatóján Toto Wolff ugyanakkor kerek-perec kijelentette, hogy szó sincs olyasmiről, hogy Russell szereplését felhasználná a Hamiltonnal folytatott szerződési tárgyalások során. „Tudjuk, hogy mi van a birtokunkban Lewis személyében és ő is tudja, hogy mije van a csapat által. Egy ilyen szituációt soha nem használnánk fel arra, hogy jobb alkupozícióba kerüljünk.

Az osztrák üzeletember elmondta, hogy Hamilton betegsége természetesen kitolja a tágyalások befejezését, de mindketten tisztában vannak vele, hogy hamarosan pontot kell tenniük az ügy végére. Egyelőre azonban az a legfontosabb, hogy Hamilton leküzdje a koronavírust.

Russell nem a 2022-es üléséért megy

A másik érdekes téma a Mercedesszel kapcsolatban a Hamilton helyére beugró George Russell, valamint Valtteri Bottas jövője. A Mercedes által támogatott 21 esztendős pilótával kapcsolatban egyöntetű vélemény, hogy előbb-utóbb a Mercedes állandó pilótája lesz, és 2022-től akár a finn pilótát válthatja. Akárhogy is lesz, Wolff szerint erről nem a Szahíri és Hamilton további hiányzása esetén az Abu-dzabi Nagydíj fog dönteni.

Akárhogy is teljesít Russell, Wolff szerint nem ez fog dönteni Forrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

„Hallottam ilyen pletykákat, de nem nevezhetjük ezt szétlövésnek, amikor egy vagy két futamról van szó – reagált a csapatfőnök arra a felvetésre, hogy ha Russell jobban megy Bottasnál, az 2022-re ülést érhet neki a csapatban. – Ez nem szolgáltat nekünk jelentős adatokat, vagy bármi ilyesmit. Ha George jól teljesít, az jelzés lesz arra, hogy egy napon jó autóban fog ülni és remélhetőleg győzelmekért és világbajnoki címekért fog küzdeni, ez azonban még messze van, és ezt ő is tudja.

Wolff ezután leszögezte, hogy bármi is történjék, jövőre Bottas és Hamilton ül majd a két Mercedesben, Russell mostani szereplésének pedig nem lesz hatása a 2022-es felállással kapcsolatos döntésre. „Ez és a talán a következő hétvége több információval szolgál nekünk George teljesítményének általános megértéséhez, de tudjuk, hogy jövőre Lewis-zal és Valtterivel versenyzünk. Hogy hol leszünk 2022-ben, az attól függ, hogy a mi szezonunk miként fog alakulni 2022-ben (itt vélhetően 2021-re gondolt - a szerk.) és nem azon, hogy George miként teljesít egy oválpályán Bahreinben és a szezonzárón Abu-Dzabiban."