Grosjean balesete után újra autóba ült - fotó

Forma-1, Romain Grosjean, Günther Steiner, Haas, Szahíri Nagydíj 2020, szombat
BAHRAIN, BAHRAIN - DECEMBER 05: Haas F1 Team Principal Guenther Steiner and Romain Grosjean of France and Haas F1 talk in the Paddock before final practice ahead of the F1 Grand Prix of Sakhir at Bahrain International Circuit on December 05, 2020 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Peter Fox/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Még kötések vannak a karján, de már újjáépített versenyautójából mosolygott Romain Grosjean Bahreinben. Még kérdéses, hogy a francia egyáltalán valaha vezethet még a Forma-1-ben, és egyelőre azt sem tudja, hogy a korábban vonzónak tűnő IndyCart szeretné-e kipróbálni a történtek után.

Romain Grosjean múlt vasárnapi horrorbalesete után hat nappal ismét Forma-1-es autóba ült, noha vezetni nem vezethette azt. A francia pilóta a Haas garázsában álló, erre a hétvégére a tartalékpilóta Pietro Fittipaldi által vezetett VF-20-asba huppant bele, miközben azon van, hogy a jövő héten már vezethesse is azt. A francia pilóta azok után, hogy pár éve még élesen bírálta az életét megmentő glóriát, szeretne részt venni az FIA biztonsági törekvéseiben, azt pedig még nem döntötte el, hogy jövőre is versenyezni fog-e.

Grosjean visszatért a Haas pilótafülkéjébe. Kérdés, hogy vezetheti-e még valaha ezt az autót

„Amikor valaki keresztülmegy azon, amin én mentem vasárnap, akkor nem csak részt kell vennie, hanem kötelessége segíteni – nyilatkozta az FIA biztonságért folytatott harcáról, ami az ő életét is megmenetette. – Már beszéltem Jean Todt FIA-elnökkel a kórházban. Azt mondta, »emlékszel, amikor azt mondtad, hogy szomorú nap a Forma-1-nek a glória bevezetésének napja?« Azt feleltem neki, »igen, persze, hogy emlékszem, de csak a buta emberek nem hajlandóak változtatni a véleményükön.«

Grosjean korábban az IndyCar felé kacsintgatott, ahol a glória helyett egy glóriaszerű kerettel ellátott szélvédőt használnak az idei évtől. Az óriási balesete után azonban a váltással kapcsolatban is másként gondolkodik, és szeretne több időt adni magának. „Még nem döntöttem. Jelenleg az egyetlen cél, hogy megpróbáljak újra autóba ülni a szezonzárón és megnézzem, hogy miként boldogulok. Persze korábban beszéltünk az IndyCarról, jelenleg azonban azt gondolom, hogy az oválpályák – amelyeken nagy baleseteket lehet szenvedni – jelentette kockázat mellé még az is ott van, hogy távol van a családom. Úgyhogy nehéz, nem tudom, hogy képes lennék-e rá."

Balesete után nem biztos benne, hogy bevállalná az IndyCar oválpályáit Forrás: John Cote/IndyCar

„Úgy döntöttem, hogy egyelőre nem hozok döntéseket a jövőmről addig, amíg vagy nem tudok újra versenyezni Abu-Dzabiban, vagy nem telik el még egy kis idő.

Ha nem versenyzem 2021-ben, akkor kerékpározni, kite szörfözni fogok és a gyerekeimmel leszek, élvezem az életet és szabadságra megyek, amire 17 éves korom óta nem volt példa."