Társoldalunk:

A Red Bull csapatfőnöke megvédte a csapattársát kritizáló Verstappent

2020.12.05. 09:31

Kellemetlen helyzetbe hozta korábbi nyilatkozatával a Red Bullt Max Verstappen, akit most főnöke vett a védelmébe a csapattársról megfogalmazott kritikája után. A holland pilóta nem volt hajlandó magyarázatot adni a szavaira.

A jelek szerint már saját csapattársának is szúrja a szemét a vártnál gyengébb teljesítménye, Alex Albon jövőre azonban így is nagy eséllyel a Red Bull pilótája lesz. A thai-brit versenyző alatt hónapok óta inog az ülés, de míg korábban úgy tűnt, hogy akár szezon közben is elküldhetik, az energiaitalos csapat végül azt a döntést hozta, hogy csak a szezon után döntenek a jövőjéről. Christian Horner csapatfőnök amellett, hogy megvédte Max Verstappent az Albonról tett kijelentései miatt, azt is elárulta, hogy utóbbi jövőre vagy náluk fog versenyezni, vagy nem lesz a Forma-1-ben.

Verstappen legszívesebben már elküldené Albont?Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

„Nem gondolom, hogy ha 30-40 másodperccel végzel a csapattársad mögött, az valami jó lenne. Őszinte lehetek ezzel kapcsolatban, nem? Checónak is sajnálatos volt, mert szerintem nagyon erős versenyt teljesített. De persze jó dolog Alexnek, hogy dobogóra állhatott" – nyilatkozta Verstappen még a Bahreini Nagydíj után arról, hogy bár Pérez kieséséből profitálva Albon elcsípte a harmadik helyet, nagyon nagy volt a lemaradása a másik Red Bull mögött.

Verstappen szavai természetesen sokakat megleptek már csak amiatt is, hogy nyilvánosan kritizálta a csapattársát, Christian Horner szerint azonban nem kell sokat belelátni ebbe.

„Max néha eléggé világosan tud fogalmazni, úgy, ahogy ő látja. Ezzel azonban nincs semmi gond, a légkör jó a csapatban – nyilatkozta a csapatfőnök a Szahíri Nagydíjon. – Max egyszerűen a tényeket közölte, a kettejük közötti különbséget még mindig jelentősnek gondolja, de természetesen Alexet feltartotta egy kicsit Sergio Pérez, aki jó teljesítményt nyújtott. Nagyon nehéz követni egy másik autót."

A Bahreini Nagydíj után Albon és Verstappen együtt fotózkodtak a trófeákkalForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Horner azt is hangsúlyozta, hogy két pilótája között „elég jó a kapcsolat, gyerekkoruk óta ismerik egymást, és még most sem sokkal többek gyerekeknél, egészséges tisztelet van közöttük.” A csapatfőnök elárulta, hogy a bahreini futam után hétfőn mindkét versenyző a szerelőkkel együtt gokartozott egyet.

A holland pilóta szavaiba ugyanakkor nem volt nehéz belelátni, hogy inkább mást szeretne látni jövőre a másik Red Bullban Albon helyett, hiszen az neki is segítene a Mercedesek elleni csatában. A Szahíri Nagydíj sajtótájékoztatóján azonban nem akarta megmagyarázni a korábbi szavait, kissé ingerülten csak annyit mondott: „szerintem azt akarjátok, hogy helyezzem kontextusba a szavaimat, de nincs szükségem semmit hozzáfűzni a korábbiakhoz."

Albon maradni fog?

A Red Bull korábban még azt sugallta, hogy Albonnak az idei szezon vége előtt bizonyítania kell, és ha ezt nem teszi meg, elveszítheti az ülését 2021-re. Ez a helyzet azonban változott, és a thai-brit pilóta jövőjéről csak az Abu-dzabi Nagydíj után döntenek.Jelenleg nem fontolgatjuk [azt, hogy lecseréljük-e]. Amint vége lesz az idénynek, kiértékeljük az összes lehetőséget. Hosszú távú szerződéssel rendelkezik, ahogyan minden Red Bull-pilóta, amikor csatlakozik a csapathoz. Úgyhogy jelenleg arra koncentrálunk, hogy megadjuk neki a lehetőséget ahhoz, hogy megmutassa, jelentős előrelépést ért el, építve a múlt hétvégi dobogós helyezésére" – nyilatkozta Horner Szahírban.

Albon helye biztosnak tűnikForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Will Buxton és Lawrence Barretto, az F1 újságírói a Hornerrel készített interjúk után egyaránt azon a véleményen vannak, hogy Albon helye gyakorlatilag biztos 2021-re, a csapat pedig már csupán azért tartja fenn a bizonytalanságot a jövőjével kapcsolatban, hogy ezzel jobb teljesítményre sarkallja őt.

Amennyiben ez így van, nem lehet jó hallani azt sem, hogy ha elveszíti a helyét, az Alpha Taurihoz sem mehet vissza, mivel a Red Bull testvércsapata Pierre Gasly mellé jövőre alighanem Cunoda Jukit szerződteti.Nem hiszem, hogy Franz [Tost] terveinek részét képezi [Albon] a következő évre, úgyhogy vagy a Red Bullban fog ülni, vagy egy évet padozni fog – jelentette ki Horner. – A fókusz most azon van, hogy megadjuk neki a lehetőséget. Van két futama, a múlt hétvégén jól teljesített, F1-es pályafutása során másodszor dobogóra állt. A hétvégét most is jól kezdte, most van két versenyhétvégéje, hogy megmutassa, ő a megfelelő fickó a következő szezonra Max mellé. Mi minden lehetséges támogatást megadunk neki, hogy elérje ezt a célt."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK