A Red Bull csapatfőnöke megvédte a csapattársát kritizáló Verstappent

Forma-1, Bahreini Nagydíj, Max Verstappen, Red Bull, Alex Albon
BAHRAIN, BAHRAIN - NOVEMBER 29: Second placed Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing and third placed Alexander Albon of Thailand and Red Bull Racing celebrate with their trophies after the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on November 29, 2020 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Kellemetlen helyzetbe hozta korábbi nyilatkozatával a Red Bullt Max Verstappen, akit most főnöke vett a védelmébe a csapattársról megfogalmazott kritikája után. A holland pilóta nem volt hajlandó magyarázatot adni a szavaira.

A jelek szerint már saját csapattársának is szúrja a szemét a vártnál gyengébb teljesítménye, Alex Albon jövőre azonban így is nagy eséllyel a Red Bull pilótája lesz. A thai-brit versenyző alatt hónapok óta inog az ülés, de míg korábban úgy tűnt, hogy akár szezon közben is elküldhetik, az energiaitalos csapat végül azt a döntést hozta, hogy csak a szezon után döntenek a jövőjéről. Christian Horner csapatfőnök amellett, hogy megvédte Max Verstappent az Albonról tett kijelentései miatt, azt is elárulta, hogy utóbbi jövőre vagy náluk fog versenyezni, vagy nem lesz a Forma-1-ben.

Verstappen legszívesebben már elküldené Albont? Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Bryn Lennon

„Nem gondolom, hogy ha 30-40 másodperccel végzel a csapattársad mögött, az valami jó lenne. Őszinte lehetek ezzel kapcsolatban, nem? Checónak is sajnálatos volt, mert szerintem nagyon erős versenyt teljesített. De persze jó dolog Alexnek, hogy dobogóra állhatott" – nyilatkozta Verstappen még a Bahreini Nagydíj után arról, hogy bár Pérez kieséséből profitálva Albon elcsípte a harmadik helyet, nagyon nagy volt a lemaradása a másik Red Bull mögött.

Verstappen szavai természetesen sokakat megleptek már csak amiatt is, hogy nyilvánosan kritizálta a csapattársát, Christian Horner szerint azonban nem kell sokat belelátni ebbe.

„Max néha eléggé világosan tud fogalmazni, úgy, ahogy ő látja. Ezzel azonban nincs semmi gond, a légkör jó a csapatban – nyilatkozta a csapatfőnök a Szahíri Nagydíjon. – Max egyszerűen a tényeket közölte, a kettejük közötti különbséget még mindig jelentősnek gondolja, de természetesen Alexet feltartotta egy kicsit Sergio Pérez, aki jó teljesítményt nyújtott. Nagyon nehéz követni egy másik autót."

A Bahreini Nagydíj után Albon és Verstappen együtt fotózkodtak a trófeákkal Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Horner azt is hangsúlyozta, hogy két pilótája között „elég jó a kapcsolat, gyerekkoruk óta ismerik egymást, és még most sem sokkal többek gyerekeknél, egészséges tisztelet van közöttük.” A csapatfőnök elárulta, hogy a bahreini futam után hétfőn mindkét versenyző a szerelőkkel együtt gokartozott egyet.

A holland pilóta szavaiba ugyanakkor nem volt nehéz belelátni, hogy inkább mást szeretne látni jövőre a másik Red Bullban Albon helyett, hiszen az neki is segítene a Mercedesek elleni csatában. A Szahíri Nagydíj sajtótájékoztatóján azonban nem akarta megmagyarázni a korábbi szavait, kissé ingerülten csak annyit mondott: „szerintem azt akarjátok, hogy helyezzem kontextusba a szavaimat, de nincs szükségem semmit hozzáfűzni a korábbiakhoz."

Albon maradni fog?

A Red Bull korábban még azt sugallta, hogy Albonnak az idei szezon vége előtt bizonyítania kell, és ha ezt nem teszi meg, elveszítheti az ülését 2021-re. Ez a helyzet azonban változott, és a thai-brit pilóta jövőjéről csak az Abu-dzabi Nagydíj után döntenek.

Hosszú távú szerződéssel rendelkezik, ahogyan minden Red Bull-pilóta, amikor csatlakozik a csapathoz. Úgyhogy jelenleg arra koncentrálunk, hogy megadjuk neki a lehetőséget ahhoz, hogy megmutassa, jelentős előrelépést ért el, építve a múlt hétvégi dobogós helyezésére" – nyilatkozta Horner Szahírban.

Albon helye biztosnak tűnik Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Will Buxton és Lawrence Barretto, az F1 újságírói a Hornerrel készített interjúk után egyaránt azon a véleményen vannak, hogy

Albon helye gyakorlatilag biztos 2021-re, a csapat pedig már csupán azért tartja fenn a bizonytalanságot a jövőjével kapcsolatban, hogy ezzel jobb teljesítményre sarkallja őt.

Amennyiben ez így van, nem lehet jó hallani azt sem, hogy ha elveszíti a helyét, az Alpha Taurihoz sem mehet vissza, mivel a Red Bull testvércsapata Pierre Gasly mellé jövőre alighanem Cunoda Jukit szerződteti.

– jelentette ki Horner. – A fókusz most azon van, hogy megadjuk neki a lehetőséget. Van két futama, a múlt hétvégén jól teljesített, F1-es pályafutása során másodszor dobogóra állt. A hétvégét most is jól kezdte, most van két versenyhétvégéje, hogy megmutassa, ő a megfelelő fickó a következő szezonra Max mellé. Mi minden lehetséges támogatást megadunk neki, hogy elérje ezt a célt."