Társoldalunk:
Hírlevél

Vettel több tiszteletet vár a pilótáknak a Grosjean-baleset után

2020.12.04. 11:00

A mezőny két rutinos tagja, Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo továbbra is kifogásolja, hogy a Bahreini Nagydíj televíziós közvetítésében többször is visszajátszották Romain Grosjean életveszélyes balesetének felkavaró képeit. Az ausztrál pilóta további lépéseket tesz.

Megrázó balesetet szenvedett a múlt vasárnap rendezett Bahreini Nagydíjon a Haas versenyzője, Romain Grosjean, és a televíziós közvetítésben, valamint a közösségi médiában többször is megmutatták az ütközés és Grosjean megmenekülésének képeit a Forma-1 hivatalos csatornáin.

Többször is visszajátszották a balesetet, felkavaró részletekkel isForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

Az F1 sportért felelős ügyvezetője, Ross Brawn kijelentette, a közvetítés rendezője csak azután adta adásba a felvételeket, hogy kiderült, Grosjean komolyabb sérülések nélkül átvészelte az életét megváltoztató esést, de Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo így is élesen bírálta a hozzáállást, ami ahhoz vezetett, hogy mindenki, sokszor láthatta a történteket. Vettel a Szahíri Nagydíj előtti sajtótájékoztatón elmondta, továbbra is tiszteletlennek tartja a visszajátszások bemutatását.

„Vasárnap látszott, hogy az éremnek két oldala van. Mi vezetjük az autókat és mi vagyunk kitéve a kockázatoknak, a határoknak és egyebeknek. Mindenki más, akik nézik – beleértve [az újságírókat és] a tévénézőket – néha bírálják [a sportágat], mert nem elég veszélyes, nem elég izgalmas, de szerintem bizonyos fokú kockázat mindig is jelen lesz. Jó az, ha semlegesítjük, amennyire csak lehet, azt is jó látni, hogy folyamatos erőfeszítések történnek ebben az ügyben, és remélhetőleg ez emlékezteti a másik oldalt is, hogy nem csak tárgyak ülnek az autókban, hanem az életünket tesszük kockára. Ezt örömmel megtesszük, mert ez a szenvedélyünk, de néha azt kívánom, hogy egy kicsit nagyobb tisztelet övezne minket.”

„A baleset visszajátszása újra és újra talán nem ezt példázza. Mindenki látta már, hogy Romain rendben van, de ez azon a tényen nem változtat, hogy gyerekek is nézték [a közvetítést], és alapvetően nem volt szép látvány. Valójában egy lélek küzdött, hogy kiszabaduljon.”   

A helyzet kezelése miatt talán Daniel Ricciardo volt a leginkább feldúlt, „undorítónak” nevezte a többszöri visszajátszást, és a Szahíri Nagydíj előtt elmondta, meghívást kapott, hogy kifejtse a véleményét a Forma-1 jogtulajdonosának, ezt meg is teszi, de kíváncsi a magyarázatra is. Ettől függetlenül kijelentette, az álláspontja nem változott.  

Grosjean csütörtökön visszatért a pályára, felesége is elkísérte - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

„Úgy éreztem, hogy megmutatták egyszer, aztán láttuk, ahogy kiugrik és beszáll az orvosi autóba, szerintem igazából ennyit kellett látnunk. Úgy érzem, nem voltak tekintettel a családjára és zavart is keltett, mert amikor bementünk a garázsba, hogy megtudjuk, mi történik, úgy tűnt, folyamatosan a visszajátszást ismételgetik.”

Ricciardo szerint az F1-ben mindenkit felzaklattak a történtek, a saját álláspontját alátámasztva érzi azáltal, hogy összefutott Grosjean feleségével, Marionnal, aki „értékelte a megjegyzéseimet, és szerintem ennyi megerősítésre volt szükségem.”

Az ausztrál pilóta elmondta, sohasem rajongott a balesetek visszajátszásaiért, azt sem díjazza, amikor az ismerősei rövid klipeket küldenek neki más szakágakban, például az Indy 500-on történt ütközésekről, őt viszont ezek sohasem hozták lázba.

„Vannak emberek, akik imádják ezt. Akadnak, akik szeretik, ha törmelék hever mindenhol, de én úgy érzem, hogy már nem vagyok 10 éves. Ezt az ember kinövi. Az is a véleményem, hogy tudtommal ez egy 54 g-s becsapódás volt, és ne értsenek félre, nem vagyok orvos, de lehetnek későbbi komplikációk is, amikről nem tudunk. Úgy éreztem, hogy egy kissé erőszakosan kezelik ezt az ügyet.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK