Társoldalunk:

Russell: A rajtjaim még nincsenek Hamilton szintjén

2020.12.04. 22:43

Mindkét pénteki szabadedzést az élen zárta George Russell a Mercedes színeiben, de Valtteri Bottas is úgy érzi, hogy jól alakult számára az első edzésnap. A Red Bull megnehezítheti a dolgukat.

Lewis Hamilton távollétében is a Mercedes zárt az élen a Szahíri Nagydíj pénteki szabadedzésein, George Russellt mindkét tréningen az 1. helyen rangsorolták, de Valtteri Bottas a második alkalommal gyorsabb volt nála, viszont pályaelhagyás miatt törölték a körét. Russell a remek kezdés ellenére a Sky Sportsnak arra utalt, hogy az összkép bonyolultabb a leggyorsabb köröknél.

Russell letette a névjegyét, de ő is tudja, hogy a köridőknek van háttere is - GalériaForrás: Getty Images/2020 Pool/Giuseppe Cacace

„Az, hogy ma én voltam a leggyorsabb, nem jelenti azt, hogy holnap is az leszek. [Max] Verstappen hihetetlenül gyors volt a hosszú etapokon, Valtteri bizonyult a leggyorsabbnak a második szabadedzésen. Törölték a körét, de szerintem fél tizedet, ha nyerhetett ezzel, úgyhogy alacsony üzemanyagszinttel jó 0,1-0,15 tizeddel Valtteri mögött vagyok.”

Russell elmondta, szerinte a köridői „kissé megtévesztőek” és nem hiszi, hogy „hűen leképezik a tempómat. A második szabadedzésen küszködtem magas üzemanyagszinttel, ez kulcsfontosságú lesz vasárnap, úgyhogy még sok munka vár ránk.” Hozzátette, egyelőre nem ül kényelmesen az autóba, már most sok a zúzódása, de remélte, hogy vasárnapra e téren javul a helyzete.

„A rajtok rendben vannak, javulnak – mondta a verseny szempontjából szintén fontos szempontról. –  Finoman szólva sem sikerülnek Lewis Hamilton szintjén, de egyre jobbak. Sok-sok gyakorlás, próbálkozás, a [beállítások] változtatása [szükséges] a kuplung terén, hogy jobban érezzem az ujjammal. Rengeteg dolgon kell úrrá lenni nagyon rövid idő alatt, úgyhogy hosszú éjszakám lesz!”

Bottas sokat hibázott, de így is jó napja volt - GalériaForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

A két szabadedzés összképe alapján úgy tűnt, Russell jó formában kezdett, Bottas pedig csetlett-botlott, de Toto Wolff csapatfőnök már az első tréning után igyekezte hűteni a kedélyeket a brit pilóta belépője láttán. Bottas is jelezte, hogy az első szabadedzésen látott szereplése nem volt reprezentatív.

„Az első edzés első felében tönkrement a padlólemez az autómon, amikor átmentem a kerékvetőkön a 8-as kanyarban. Nagy darabok hiányoztak belőle, úgyhogy a tréning további része eléggé kárba veszett. A második edzés eléggé rendben volt, de a lágy gumikon csak egy félig sikerült köröm volt, amit aztán töröltek pályaelhagyás miatt.”

„A hosszabb etapok legalább elég konzisztensen alakultak, de a Red Bullok a közepes keverékű gumikon elég gyorsnak tűnnek – mondta, és az időmérőn sem írta le az ellenfelet. – George is elég tempós, az én oldalamon elég sok teendő van még, hogy minden összeálljon az időmérőre, de nem állunk rosszul.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK