Társoldalunk:

Leclerc és Norris szerint Russell akár elsőre nyerhet a Mercedesszel

2020.12.04. 08:03

Kortársai örülnek, hogy George Russell lehetőséget kap Lewis Hamilton helyén a Mercedesnél, Charles Leclerc és Lando Norris szerint a brit pilóta akár győzhet is a Szahíri Nagydíjon.

George Russell előléptetése hoz üde színfoltot a Forma-1 idei szezonjába, miután Lewis Hamilton koronavírus-fertőzés miatt nem tud részt venni a hétvégén zajló Szahíri Nagydíjon. A brit pilóta a mezőny leggyengébb autójából, a Williamsből a legjobba, a Mercedesbe ülhet át, és bár az idei W11-est még nem vezette, a csapatot jól ismeri, és sokak szerint akár Valtteri Bottast is megszoríthatja.

Russell nagy lehetőséget kap a Szahíri Nagydíjon - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Több kortársa is lelkesen nyilatkozott Russell esélyeiről, és a rutinos négyszeres világbajnok, Sebastian Vettel is azt mondta, bár „nagy kár”, hogy Hamilton nem versenyezhet a hétvégén, de „nagyon izgalmas hír”, hogy Russell versenyképes autót vezethet. Minden jót kívánt Hamiltonnak a Ferrari másik pilótája, Charles Leclerc is, aki jó eredményt vár Russelltől.

Csodálatos lehetőség ez George számára, nagyon sok éve ismerem őt, Alex [Albon] és George 2011-ben a csapattársam volt gokartban, és most végre esélyt kap, hogy egy élcsapatnál versenyezhessen." „Nem tudom, hogy meddig, hogy egy vagy két hétvégére, de szerintem meg fogja mutatni, hogy milyen jó pilóta. Már eddig is megtette, de most lehetőséget kap, hogy előrébb küzdjön, talán a mezőny legjobb autójával. Remélem, jól szerepel majd.”

Leclerc kijelentette, „legalább dobogós helyre” számít Russelltől a Szahíri Nagydíjon, de némi gondolkodás után hozzátette, lát némi esélyt a brit fiatal győzelmére is. „Ez nagyon optimista, de tudom, hogy ő nagyon jó versenyző, kész lennék fogadni a győzelmére” – jelentette ki Leclerc.

Bottas a múlt héten még a Williamsben ülő Russellt üldözte, most csapattársak lesznekForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Joe Portlock

Egyetért vele Russell honfitársa, Lando Norris is, aki már a bejelentés előtt gratulált a Mercedes újdonsült pilótájának, akit jó cimborájának tart, ezért örült, hogy a mezőny egyik élcsapatánál kap lehetőséget. Norris úgy látja, Russellnek segít majd, hogy ismeri a Mercedes-csapatot és a korábbi autókat is vezette, e téren Jack Aitkentől nehezebb beilleszkedést vár a Williamsnél.

Szerintem a pole-t és a győzelmet is elérheti – utalt Russellre. – Ha van hétvége, ahol a Mercedesnek egy kicsit kisebb lesz az előnye, akkor az talán itt lesz, a többiekhez viszonyított előnyük kapcsán lehet, hogy pont az év legkeményebb hétvégéjén ül be hozzájuk, de tudom, milyen jó pilóta és a Mercedes is remek. Nagy dolgokra számítok tőle, persze kicsit irigy is leszek, ha például győz, de örülni is fogok, és remélem, csatázunk majd együtt.”

Russell szülei a fiuk szobájából bevittek egy sisakot a Mercedeshez, hogy fessék át azt a csapat színeire, végül egy újat kapott, mert a réginek lejárt a szavatosságaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Norrisszal ellentétben Max Verstappen nem számít arra, hogy a Mercedesnek gondjai lesznek a Szahíri Nagydíjon, szerinte Hamilton távolléte semmit sem segít majd nekik, mert „van Valtteri [Bottas] és George a leggyorsabb autóban”, inkább attól tart, hogy a Red Bullt veszélyeztetik majd a középmezőny csapatai.

Verstappennek van hasonló élménye, mint amit Russell most átél majd, 2016-ban a Spanyol Nagydíj előtt döntött úgy a Red Bull, hogy a holland pilóta a Toro Rosso helyett az anyaistállónál folytathatja a versenyzést, és Verstappen némi szerencsével rögtön győzni is tudott. Úgy vélte, Russellnek egyszerűen élveznie kell, hogy a Mercedes sokkal jobb autó a Williamsnél.

Russell több Mercedest is vezetett már, legutóbb a tavalyitForrás: AFP/Andrej Isakovic

„Az az autó más lesz, jó értelemben. Ezt én is megéreztem, amikor beugrottam a Red Bull autójába, sokat kellett tanulni, de kimentem a pályára, és úgy voltam vele, hogy úristen, mennyire más tud lenni egy autó! Szerencsére, nincs sok kanyar ezen a pályán, sok az egyenes, úgyhogy könnyebb lesz belerázódni. Az emberek sokat várnak tőle, fel kell venni a ritmust, nem sokat törődni a külvilággal, dolgozni a csapattal, és élvezni. Az a mezőny legjobb autója, úgyhogy jól teszi, ha mindent kihoz belőle!”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK