Vágólapra másolva!
Carlos Sainz kijelentette, szerinte neki is engedélyt kellene kapnia az Abu-Dzabiban zajló, fiatal pilóták számára kiírt teszten történő részvételre. A McLaren csapatfőnöke, Andreas Seidl azonban úgy véli, a szabályok világosan kimondják, hogy erre nincs lehetőség.

Kisebb huzavona után az FIA végül engedélyezte, hogy Fernando Alonso részt vehessen a szezonzáró után megrendezett abu-dzabi teszten, amit eredetileg fiatal pilóták számára írtak ki. Az idény végén a McLarentől távozó és a jövő évet már a Ferrarinál töltő Carlos Sainz úgy véli, a Nemzetközi Automobil Szövetségnek számára is lehetővé kellene tennie, hogy már az idei év végén beülhessen a Ferrariba.

Sainz már Abu-Dzabiban beülne a Ferrariba Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Szeretnék tesztelni a Ferrarival – nyilatkozta a Szahíri Nagydíj hivatalos sajtótájékoztatóján. – Szerintem most már nem titok, hogy az FIA azok előtt is megnyitotta az utat, akik nem újoncok vagy nem fiatalok.

A Ferrari korábban bejelentette, hogy akadémiájuk egyik tagja, a jelenleg az F2-es bajnokságban szereplő Robert Shwartzman, valamint fejlesztőpilótájuk, Antonio Fuoco fog vezetni Abu-Dzabiban. Callum Ilott az Alfa Romeónál, Mick Schumacher pedig minden bizonnyal a Haasnál kap lehetőséget. Sainz kijelentette, szereplésével nem venné el a helyet a fiataloktól.

„Egyik fiatal versenyzőt sem szeretném kitúrni, de azt hiszem, Callum, Mick és Robert is egyaránt ott lesz a teszten. Szóval ha beülök az egyik Ferrariba, akkor nem veszem el előlük a helyet, hiszen ők is fognak vezetni.”

Alonso kapcsán Cyril Abiteboul, a Renault csapatfőnöke elárulta, azért kaptak külön engedélyt, mert mind az istálló, mind a pilóta elkötelezett az utánpótlás-nevelés iránt. Sainz szerint ez leendő csapatáról is elmondható.

„A Ferrari azon istállók közé tartozik, amelyek támogatják az ifjú pilótákat, szóval nem tudom, miért ne kaphatnám meg a lehetőséget. Ezzel együtt nem tudom, mi lesz, hogyan fog dönteni az FIA, de megpróbálom elérni, hogy ott lehessek.”

Főnöke szerint Sainz nem vehet részt a teszten

Erről a témáról Andreas Seidlt, a McLaren csapatfőnökét is megkérdezték, aki kerek-perec kijelentette, hogy ő nem tenné lehetővé Sainz részvételét. A német szakember szerint egyértelműen le van írva, hogy ki lehet ott és ki nem.

„Világosak a szabályok, úgyhogy nem látok esélyt arra, hogy Carlos részt vehessen [a teszten] – fogalmazott. –. Számunkra egyértelmű, hogy az érvényben lévő regulák értelmében aktív pilótát nem lehet bevetni. Más csapatokhoz hasonlóan emiatt hoztuk meg a döntést áprilisban, miszerint nem leszünk ott a teszten. Ez továbbra is indokolt, és a magunk részéről nem változtatunk a terveken.”

Seidl szerint a szabályok nem teszik lehetővé, hogy Sainz részt vegyen a teszten Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Seidl arra utalt, hogy a McLaren és a Racing Point úgy határozott, hogy nem vesz részt az eseményen, mert nem akad olyan pilóta az utánpótlásukból, akit be tudnának ültetni. A jövőre csatlakozó Daniel Ricciardo, illetve Sebastian Vettel pedig elméletileg nem lehetne ott, mint ahogyan Seidl szerint Sainz sem.

Ha az FIA hirtelen úgy döntene, hogy bárki vezethet a teszten, a McLaren már akkor sem visszakozhat, hiszen már a személyzet és a felszerelés szállítását is elrendezték. A német szakember elmondta, az a céljuk, hogy fejlődjenek, amiben Ricciardo sokat segíthet.

„Megismétlem, nem áll szándékunkban részt venni a teszten. Nem szeretnék több energiát pazarolni erre a témára, ahogyan a csapat sem. Enélkül is elég teendőnk van, és az a legfontosabb, hogy csapatként megtegyük a következő lépést.

Seidl arra is kitért, hogy az abu-dzabi tesztre vonatkozó szabályokról a csapatok még a járvány kitörése után döntöttek az FIA-val közösen. Hozzátette, ez egy csomag, aminek része az előszezoni tesztnapok számának a csökkentése is, de a 2021-es idényben minden visszaáll a normál kerékvágásba, így ez csak egy különleges szituáció.