Társoldalunk:

Mercedes: Hamilton nincs valami jól

2020.12.04. 20:51

A Szahíri Nagydíj első két szabadedzését Lewis Hamilton helyettese, George Russell zárta az élen, de ettől függetlenül úgy véli, egyelőre hátrányban van Valtteri Bottashoz képest. A finn pilóta esett-kelt, de szerinte így is jó napot zárt.

A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton nélkül áll rajthoz a Mercedes a hétvégén zajló Szahíri Nagydíjon, miután a brit pilóta Dubajban elkapta a koronavírust. Az első eredmények tekintetében nem látszott meg a Mercedes formáján Hamilton hiánya, helyettese, George Russell mindkét pénteki szabadedzést az élen zárta.

Russell mindkét szabadedzést az élen zárta Hamilton autójával - GalériaForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

Hozzátartozik azonban az összképhez, hogy Bottas a második szabadedzésen lágy gumikon gyorsabb volt csapattársánál, de pályaelhagyás miatt törölték a körét, az AWS elemzése bő 0,2 másodpercre becsülte a finn pilóta előnyét egy körön, Russell szerint 0,1-0,15 másodperc körül lehet a lemaradása. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is igyekezte hűteni a kedélyeket.

Újabb cikkünk a témában

„Mindenkit le kell nyugtatnunk, mert ez csak egy első szabadedzés volt egy új és rövid pályán – nyilatkozta Wolff a koraesti tréning után. – [Russell] nagyon jó munkát végzett, egy körön erre számítottunk tőle. A hosszabb etapokon egyébként is nehezebb összehasonlítani őket, mert Valtteri kárt tett az autójában már az edzés elején.”

Wolff méltatta a pilóta nyugodt hozzáállását, hogy képes a rádión is beszédes és lelkes lenni, vezetés és a kiértékelések során pedig nagyon összeszedett. Kiemelkedőnek nevezte az érettségét az életkorához képest, és szerinte „talán a személyisége is alkalmassá teszi arra, hogy beugorjon az autóba egy ilyen feszült helyzetben.”

Hamilton azt teszi, amit jónak lát

Újságírói kérdésre a csapatfőnök megerősítette, hogy Hamilton a Bahreini Nagydíj előtt Dubajba utazott, hogy találkozzon a családtagjaival, közülük mindenki negatív tesztet produkált, a brit pilóta viszont egyike annak a hét koronavírusos esetnek, akiket kiszűrtek az FIA kötelező tesztjén. Wolff leszögezte, Hamiltonnak nem kellett engedélyt kérnie, hogy elutazzon.  

Utoljára 2006-ban rendeztek nagydíjat úgy, hogy Hamilton nem indultForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

„Arra ül fel, amire akar, abból a repülőgépből ugrik ki, amelyikből szeretne, mert ő tudja, hogy mi neki a legjobb. Felnőtt ember, ezzel sohasem volt probléma – jelentette ki. – Szerintem a koronavírus-fertőzés olyan, hogy nem lehetünk biztosak abban, hol kapjuk el. Ha megkérdeznék Mario [Isolát], hogy ő hol szedte össze, talán nem is tudná. Ez csupán balszerencse.”

„Nagyon odafigyelt magára – mondta Hamiltonról. – Aztán az ember elmegy Dubajba, mindig viseli a maszkot, és koronával jön vissza. Az ilyen dolgok előfordulnak.”

Wolff szerint Hamilton számára most az a prioritás, hogy ismét egészséges legyen, a csapatfőnök abban sem volt biztos, hogy a versenyző követi a pályán zajló eseményeket. „Amikor az ember ágyban van és nem érzi jól magát, a versenyzés másodlagos prioritássá válik” – összegzett, és hozzátette, Hamilton esetleges idei visszatéréséről az FIA mondja majd ki a végső szót.

Wolffnak először kell Hamilton nélkül is sikerre vezetnie a MercedestForrás: Daimler AG/Steve Etherington

A Sky Sportsnak nyilatkozva Wolff nem csak általánosságban beszélt, Hamilton állapotáról is elmondott néhány részletet.

„Nincs valami jól, és a koronavírust nem is szabad félvállról venni. A legfontosabb, hogy jó kezekben van, de ez a kezdeti időszak nem könnyű. Enyhe tüneteket produkál, de abban a helyzetben van, hogy versenyzőként nem ülhet autóba, ráadásul a koronavírussal is szembe kell néznie. Nyilván szívesebben lenne a volán mögött.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK