Mick Schumacher megmentheti a Forma-1-et Németországban

Mick Schumacher is irrevocably about to make his F1 debut. Sport Sports 19th Formula 1 run racing day RACE Motorsport Motor Sport SP Mercedes-Benz Grosser Preis von Germany WM Weltmeisterschaft World Championship currentSPORT F1 2019
PHOTO COMPOSITION: At the Grand Prix of Tuscany Mick Schumacher is standing in front of F1 debut archive photo: after the demonstration lap with the Ferrari F2004, Mick SCHUMACHER (GER, Scuderia Ferrari) is touched by the jubilation of the fans, half figure, half figure, race on July 28th .2019, Formula 1, Grand Prix of Germany in Hockenheim / Germany from July 26th. - 28.07.2019, Saison2019, v?AovO | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Mick Schumacher megtanult együtt élni azzal a tudattal, hogy minden lépését rivaldafény kíséri és biztos benne, hogy ez a tényező az F1-ben sem fogja zavarni. A fiatal német elárulta: nem aggasztja, sokkal inkább motiválja, hogy a mezőny egyik leggyengébb istállójánál kell megkezdenie az elitkategóriás menetelést.

Döbbenetesen nagynak tűnik az a teher, amely Michael Schumacher fiára, Mickre nehezedik majd 2021-ben, amikor bemutatkozik az F1-ben a Haas istállónál. A 21 esztendős pilóta szépen lavírozott a juniorszériákban, ott is minden lépését nagy figyelemmel kísérte a szakmai közvélemény, de a csúcskategória egészen más, sokkal kegyetlenebb. Damon Hillnek és Nico Rosbergnek kínkeservesen sikerült kilépniük világbajnok édesapjuk árnyékából, ami Michael Andrettinek, a Brabham-fiúknak vagy épp Nelsinho Piquet-nek sohasem sikerült.

A fiatal pilótától a fél világ azt várja, hogy hétszeres vb-első apja nyomdokain halad majd, az ebből fakadó elvárásokkal megbirkózni pedig biztosan nem lesz egyszerű feladat.

Mick Schumacher (balra) és hétszeres világbajnok édesapja, Michael Schumacher Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Az ifjú Schumi karrierjét a kezdete óta az apa egykori jobbkeze, a sajtófőnökből és PR-asszisztensből lett menedzser, Sabine Kehm egyengeti, aki az elmúlt években minden apró részletre odafigyelt. Részben a 2013-as síbalesete óta rejtélyes körülmények között lábadozó idősebb Schumacher privát szférájának védelme érdekében, részben pedig fiatal védencét kímélve a sajtót csak akkor engedte a pilóta közelébe, amikor elengedhetetlenül szükséges volt. Ennek ellenére már néhány éve, az F3-as korszakban is érezni lehetett, hogy kortársaihoz képest meglepően mély szakmai nevelést kap, de nemcsak versenyzés frontján, hanem kommunikációs területen is. Így nem meglepő, hogy mostanára professzionális módon kezeli a nyilvánosságot, ami hasznos eszköz lehet számára a jövőben.

Mint a szerződésének szerdai bejelentése apropóján tartott online sajtóeseményen Schumacher rámutatott: biztos abban, hogy az F1-ben minden eddiginél nagyobb érdeklődés és nyomás várja, ám ez, és a magas elvárások sem befolyásolják majd a csúcsosztályban.

Ahogyan eddig, jövőre is teszem majd a dolgom és igyekszem tartani a szokásos ritmusomat" – fogalmazott a német.

Mick Schumacher a Hungaroringen ünnepel 2019-ben a Forma 2-ben aratott győzelme után Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A nemzetközi szaksajtó mostanára megtanulta, hogy bármit kérdeznek az édesapja állapotáról, a csemete kerüli a választ, így a sajtóeseményen már fel sem merült ezt a téma. A hétszeres világbajnokról persze így is esett szó, például amikor az F2 éllovas-bajnokesélyese arról beszélt, „csodálatosnak" tartja, hogy ugyanabban a sportágban bizonyíthat, ahol annak idején a hétszeres világbajnok is szerepelt, de rámutatott arra is, hogy az évek során mindig kapott tanácsokat apja korábbi közvetlen kollégáitól, például a jelenleg az FIA-t elnökként irányító Jean Todttól vagy épp az F1 vezérkarában dolgozó Ross Brawntól és Stefano Domenicalitól. Arra a felvetésre, hogy a legendás pilóta fiaként törvényszerűen jutott-e idáig, a német sablonos választ adott:

Szerintem nehéz lenne megmondani, hogy ez törvényszerű volt-e, az viszont csodálatos, hogy sikerült megvalósítanom azt, amiről egész életemben álmodtam."

Mick Schumacher egy Ferrarit tesztel Mugellóban Forrás: AFP/Luca Bruno

Annak fényében, hogy mennyire gyötrelmes volt a Haas számára az utóbbi két évad is, Schumacherre garantáltan küzdelmes bemutatkozás vár. Mivel a szabályok nem változnak, az amerikai-brit különítmény megtáltosodására aligha lehet számítani, így az utóbbi éveket a juniorszériák élvonalában töltő németnek a papírforma alapján a hátsó traktusban kell majd vívnia a maga harcait. Arra a felvetésre, hogy mennyire zavarja ez a tény, szintén jól megkomponált és profi felelet hangzott el:

Már nagyon várom, hogy elkezdődjön a közös munka és közelebb kerüljünk egymáshoz. Remélhetőleg rövidesen a koronavírus eltűnik és lehetőségünk kínálkozik arra, hogy személyesen is jobban megismerjük egymást" – mondta Schumacher, aki hozzátette: a tanulásnak szenteli az első idényt, amely során szeretne még jobb pilótává válni.

Mick Schumacher bemutatkozása a Forma-1-es versenyek nagy szenzációja lesz 2021-ben Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Elmar Kremser/Sven Simon

Karrierje eddigi részének egyik érdekessége volt, hogy az ifjú Schumi mindig, minden kategóriában második nekifutásra tudott nagyot dobni. Így volt ez az F3-ban és jelenlegi állomáshelyén, az F2-ben is, az F1-ben viszont reményei szerint másképp alakulnak majd a dolgai:

mondta a pilóta, aki az orosz Nyikita Mazepinnel versenyez majd együtt, akivel gokartos kissrác koruk óta ismerik egymást.

Mick Schumacher a Forma 2-es versenyen Szocsiban Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Dan Mullan

Van egy érdekes vágya is Schumachernek, aki fájlalja, hogy az F1 csillaga jelenleg nincs túl magasan Németországban. Míg az édesapja idején hétvégéről hétvégére rekordokat döntögettek a fullextrás, mindenki számára elérhető televíziós közvetítés nézettségi mutatói és az ország két nagydíjat is rendezett,

addig 2021-ben a futamokat már csak fizetős tévécsatornán lehet majd nézni,

versenyt pedig – a dolgok jelenlegi állása szerint – nem is rendeznek a hazájában. A fiatal pilóta reméli, hogy a színre lépése változtathat a trenden:

Ennek köszönhetően hátha érkezik néhány újabb tehetség is" – mondta Mick Schumacher, aki a sajtóesemény után átesett az üléspróbán, ám ezen a hétvégén még az F2-re kell összpontosítania, ahol éllovas és a bajnoki cím bebiztosítása a célja.