Vágólapra másolva!
A Red Bull közleményében magyarázza bahreini nyilatkozatát Max Verstappen, aki Romain Grosjean balesete után mondott olyat, amin a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton is megrökönyödött.

Nagyon ráijesztett az F1-es mezőnyre Romain Grosjean múlt vasárnapi balesete, amely során a francia versenyző 221 km/h-s tempóval átszakította a szalagkorlátot, majd a lángoló autójából menekült ki. Több pilóta is feldúltan nyilatkozott, miután a közvetítésben többször is megismételték a felkavaró jeleneteket.

Verstappen pontosította a nyilatkozatát Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A futamot a 2. helyen befejező Max Verstappen viszont nem tartozott közéjük, a verseny utáni sajtótájékoztatón azt mondta, ő nem alkalmazna olyan pilótát, aki megtagadja a versenyzést egy ilyen eset után. A mellette ülő Lewis Hamilton, a futam győztese erre azt mondta, reméli, Verstappen sohasem lesz majd az ő főnöke, és sajnál mindenkit, akinek ez jut majd.

A Red Bull Racing által a Szahíri Nagydíj előtt kiadott előzetesben Verstappen pontosította az álláspontját, szerinte az emberek félreértették a mondandóját.

„Azt próbáltam mondani, hogy a versenyzők tisztában vannak a veszéllyel, amikor beülnek az autóba, és ha valakinek kétségei vannak, akkor meg kellene fontolniuk, hogy abbahagyják a versenyzést.”

„Nincs semmi baj azzal, ha valaki nem érzi késznek magát a versenyzésre, de csapatok tagjai vagyunk, ők támaszkodnak ránk, hogy elvégezzük a munkánkat, ami az autó vezetése. Ha Romain nem úszta volna meg, vasárnap nyilvánvalóan nagyon másként alakultak volna a dolgok.”

Verstappen és Ricciardo (jobbra) nagyon másként élte meg a történteket Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

„Úgy gondolom, a ’60-as, ’70-es években sokkal veszélyesebb volt a versenyzés és az akkori pilóták is pályára léptek, mert tudták, hogy az volt a feladatuk és imádták is ezt csinálni, még akkor is, ha nagyon nagy volt a kockázat, hogy elveszítik a hozzájuk közel álló barátaikat. Most már hihetetlen a biztonság és tiszteletben tartom mindenki döntéseit, de én így gondolom. Senki sem akar ilyen baleseteket látni, csak az számít, hogy Romain jól van.”

Nem ez az első alkalom, hogy magyarázkodásra van szükség Verstappen megnyilvánulásai után, még kezdő korában az őt bíráló Jacques Villeneuve-öt vádolta azzal, hogy megölt egy sportbírót (holott a tragikus végkifejlet egy versenybaleset következménye volt), idén pedig a mongol kormány több panaszt is intézett, miután a versenyző egyik rádióüzenetét sértőnek tartják.