Társoldalunk:

Grosjean elhagyhatta a kórházat, Bahreinben kezelik tovább

2020.12.02. 09:24

A Haas bejelentette, hogy vasárnapi balesete után szerdán kiengedték a kórházból az égési és lábsérülést szenvedett Romain Grosjeant, aki Bahreinben folytatja a gyógyulást.

Szerdán kiengedték bahreini honvédkórházból (BDF) Romain Grosjeant, aki múlt vasárnap égési és lábsérüléseket okozó, hatalmas balesetet szenvedett a Bahreini Nagydíj első körében. A fejleményről a Haas-csapat a hivatalos Twitter-csatornáján számolt be.

Grosjean három éjszakát töltött kórházban - kattintásra galéria nyílik a balesetrőlForrás: Andy Hone / LAT Images/Motorsport Images

Grosjean önállóan szállt ki a lángoló autóból, majd Ian Roberts, az F1 főorvosa segítette őt biztonságba kerülni, végig eszméleténél volt, és főnöke, Günther Steiner szerint emlékszik a balesete körülményeire, valamint a megmenekülésére is. A versenyző kedden érzelmes interjúban elmondta, halálfélelme volt, és Niki Laudára, valamint a szeretteire, köztük gyerekeire gondolt.

Az eredeti tervek szerint a francia pilótát már kedden kiengedték volna, ezt végül biztonsági okokból egy éjszakával meghosszabbították összesen háromra, a csapat tájékoztatása szerint Grosjean egyelőre Bahreinben folytatja a gyógyulást, az égési sérüléseit továbbra is kezelik. A csapat köszönetet mondott a kórházi személyzet munkájáért.

A francia versenyző a bejelentés előtt egy fotót posztolt a Twitterre, és hozzáfűzte: „Ilyen a jobb kezem ma reggel. Hatalmas boldogság fogott el, amikor azt mondták, már nincs szükségem a teljes kötésre, és használhatom az ujjaimat. Majdnem sírtam. Ez egy győzelem a gyógyulás útján.”

A Haasnál az újonc Pietro Fittipaldi versenyez a hétvégén, szintén a Bahreinben zajló Szahíri Nagydíjon, Grosjean kedden elmondta, szeretne visszatérni a jövő hétvégén esedékes szezonzárón, Abu-Dzabiban, ami várhatóan pályafutása utolsó F1-es nagydíja lesz, mert a csapat már korábban bejelentette, hogy nem hosszabbítják meg a szerződését.

Kitüntették a hős tűzoltókat

Grosjean megmenekülésében kiemelten fontos szerepe volt az F1 orvosi autóját vezető Alan van der Merwének és a vele utazó főorvosnak, Dr. Ian Robertsnek, de két pályaszéli tűzoltó is rögtön a helyszínen volt, és megkezdték a lángoló autó oltását.

As part of the directives of HRH Crown Prince, HE Interior Minister orders exceptional promotion for two civil defence personnel

As part of the directives of His Royal Highness Prince Salman bin Hamad Al Khalifa, the Crown Prince and Prime Minister to reward two civil defence personnel for their professional performance during the last round of the Bahrain Grand Prix (Formula 1), His Excellency Interior Minister Shaikh Rashid bin Abdullah Al Khalifa ordered exceptional promotion for the two of them.

A közvélemény elsősorban az FIA két szakemberét méltatta, a helyiek viszont elismerték a tűzoltók érdemeit is. Salman bin Hamad Al Khalifa herceg és Shaikh Rashid bin Abdullah Al Khalifa belügyminiszter egy hétfői fogadáson rendkívüli előléptetésben részesítette őket.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK