Társoldalunk:

Bal kézfejének sérülése akadályozhatja meg Grosjeant a visszatérésben

2020.12.02. 20:09

Romain Grosjean azon van, hogy hatalmas bukása után részt tudjon venni az idei szezon utolsó futamán, és méltóképpen zárhassa le F1-es karrierjét, egyelőre azonban még bal kézfejének állapota miatt aggódik.

A Bahreini Nagydíjon hatalmas balesetet szenvedő Romain Grosjeant szerda reggel kiengedték a kórházból, a 34 esztendős francia pilóta azonban továbbra is messze van attól, hogy 100%-os állapotban legyen. A hétvégi Szahíri Nagydíjon biztosan nem tud részt venni, ott a Haas tartalékpilótája, Pietro Fittipaldi fogja helyettesíteni, Grosjean célja azonban az, hogy a másfél hét múlva következő abu-dzabi szezonzáróra felépüljön, és méltó módon zárhassa le a Haasnál, és minden bizonnyal a Forma-1-ben töltött karrierjét is.

Grosjean ma reggel elhagyhatta a kórházat

Azt már kórházba kerülése óta tudni, hogy a francia pilóta szerencsésen megúszta a balesetet, nem tört el semmije és "csak" kisebb égési sérüléseket szenvedett, valamint az ekkora erejű becsapódásoknál elkerülhetetlen zúzódásokat is összeszedett. Kiengedése után a francia sajtónak azonban már részletesebben is beszélt arról, hogy milyen az állapota.

Elmondta, hogy a bal kézfeje miatt aggódik jelenleg a legjobban, szavaiból pedig kitűnik, hogy ezen testrésze akadályozhatja meg azt is, hogy a szezonzárón autóba üljön.

Kijelentette, hogy ha nem lesz olyan állapotban, nem fogja erőltetni a visszatérést, ebben az esetben pedig több mint valószínű, hogy a Bahreini Nagydíj volt pályafutása utolsó F1-es futama.Ha a bal kezem nem fog működni a jövő héten és nem leszek képes mindent végrehajtani vele, akkor nem fogok kockáztatni és így vezetni. Próbálok annyit pihenni, amennyit lehet, és követni az orvosok ajánlásait, hogy gyógyuljon. Először is egy kicsit lejjebb kell menjen a duzzadás, mert jelenleg nagyon meg van duzzadva. A hüvelykujjam is kaphatott egy ütést a balesetben."

Még a kórházban készült képen is látszik, hogy a bal oldalán több a kötés, valamint az alkarján is van egy kisebb sérülés

Nem csak a bal kezének kell azonban javulnia, mivel több testrészét is megütötte. Az egész bal oldalam megütődött, a bal bokám megrándult, a bal térdemet is bevertem, a bal vállamon, fenekemen és alkaromon pedig szép kis zúzódások vannak. A bal kezem pedig nem csak, hogy jobban megégett, mint a jobb, hanem a hüvelykujjam is zúzódott. Erős, többféleképpen tudom mozgatni és ökölbe is tudom zárni a kezem, de a kisujjamat még nem tudom megérinteni a hüvelykujjammal. Normál esetben menne, de most be van gyulladva és egy nagy kötés is van rajta."

A balesetről készült felvételeken is látszódott, hogy Grosjean igencsak nyakatekert módon, 180 fokban kicsavarodva tudott csak kimászni a pilótafülkéből, amikor pedig átugrott a korláton, hiányzott a bal cipője. Utólag elmondta, hogy meg is rándult a bokája, ahogy próbált kiszabadulni, és a cipőjét is ekkor hagyta el, mert beszorult a pedálok alá. A bal bokája ezzel együtt szerinte rendben lesz a jövő hétre. „Azzal nincs sok teendő, csak jegeljük, de már két nap alatt is javult, úgyhogy az jövő hétre biztosan elmúlik. A bal lábam miatt egyáltalán nem aggódom. Az egyetlen kérdéses pont a bal kezem. Még egy pár évet le kell élnem vele, úgyhogy nem szeretném tönkretenni. Ma ebéd előtt már a bal lábamban jelentkező fájdalom nélkül tudtam sétálni, úgyhogy ez egy újabb kisebb lépés a jó irányba. A bal kezem ugyanakkor nem néz ki valami jól. A fájdalom elviselhető, paracetamolt kapok, annál erősebbet nem."

Kiengedése után csapattársával, Kevin Magnussennel ebédelt

Grosjean azt is elárulta, hogy nem utazik haza, hanem Bahreinből egyenesen Abu-Dzabiba, a jövő hétvégi szezonzáró helyszínére repül majd. Ezt feleségével telefonon tudatta, miután kiengedték a kórházból. Először Mariont hívtam, miután kiengedtek. Még mindig apámmal és a gyerekekkel volt. Azt mondtam nekik, hogy »Abu-Dzabiba megyek, nagyon sajnálom, de magam miatt szükségem van erre.« Tudnom kell, hogy ha képes vagyok visszaülni az autóba, mit fogok érezni, hogy fog menni, és egyáltalán képes vagyok-e rá."

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke a jövő hét hétfőt jelölte meg, mint azt az időpontot, amit mindenképpen megvárnak azzal a döntéssel, hogy Grosjean vezetni fog-e az utolsó versenyen. Amennyiben nem, Mick Schumacher vagy Nyikita Mazepin mutatkozhat be új csapatában, de az is lehet, hogy Pietro Fittipaldi maradhat Grosjean helyén.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK