Vágólapra másolva!
Romain Grosjean azon van, hogy hatalmas bukása után részt tudjon venni az idei szezon utolsó futamán, és méltóképpen zárhassa le F1-es karrierjét, egyelőre azonban még bal kézfejének állapota miatt aggódik.

A Bahreini Nagydíjon hatalmas balesetet szenvedő Romain Grosjeant szerda reggel kiengedték a kórházból, a 34 esztendős francia pilóta azonban továbbra is messze van attól, hogy 100%-os állapotban legyen. A hétvégi Szahíri Nagydíjon biztosan nem tud részt venni, ott a Haas tartalékpilótája, Pietro Fittipaldi fogja helyettesíteni, Grosjean célja azonban az, hogy a másfél hét múlva következő abu-dzabi szezonzáróra felépüljön, és méltó módon zárhassa le a Haasnál, és minden bizonnyal a Forma-1-ben töltött karrierjét is.

Grosjean ma reggel elhagyhatta a kórházat

Azt már kórházba kerülése óta tudni, hogy a francia pilóta szerencsésen megúszta a balesetet, nem tört el semmije és "csak" kisebb égési sérüléseket szenvedett, valamint az ekkora erejű becsapódásoknál elkerülhetetlen zúzódásokat is összeszedett. Kiengedése után a francia sajtónak azonban már részletesebben is beszélt arról, hogy milyen az állapota.

Elmondta, hogy a bal kézfeje miatt aggódik jelenleg a legjobban, szavaiból pedig kitűnik, hogy ezen testrésze akadályozhatja meg azt is, hogy a szezonzárón autóba üljön.

Kijelentette, hogy ha nem lesz olyan állapotban, nem fogja erőltetni a visszatérést, ebben az esetben pedig több mint valószínű, hogy a Bahreini Nagydíj volt pályafutása utolsó F1-es futama.

Próbálok annyit pihenni, amennyit lehet, és követni az orvosok ajánlásait, hogy gyógyuljon. Először is egy kicsit lejjebb kell menjen a duzzadás, mert jelenleg nagyon meg van duzzadva. A hüvelykujjam is kaphatott egy ütést a balesetben."

Még a kórházban készült képen is látszik, hogy a bal oldalán több a kötés, valamint az alkarján is van egy kisebb sérülés

Nem csak a bal kezének kell azonban javulnia, mivel több testrészét is megütötte.

A bal kezem pedig nem csak, hogy jobban megégett, mint a jobb, hanem a hüvelykujjam is zúzódott. Erős, többféleképpen tudom mozgatni és ökölbe is tudom zárni a kezem, de a kisujjamat még nem tudom megérinteni a hüvelykujjammal. Normál esetben menne, de most be van gyulladva és egy nagy kötés is van rajta."

A balesetről készült felvételeken is látszódott, hogy Grosjean igencsak nyakatekert módon, 180 fokban kicsavarodva tudott csak kimászni a pilótafülkéből, amikor pedig átugrott a korláton, hiányzott a bal cipője.

Utólag elmondta, hogy meg is rándult a bokája, ahogy próbált kiszabadulni, és a cipőjét is ekkor hagyta el, mert beszorult a pedálok alá.

A bal bokája ezzel együtt szerinte rendben lesz a jövő hétre. „Azzal nincs sok teendő, csak jegeljük, de már két nap alatt is javult, úgyhogy az jövő hétre biztosan elmúlik. A bal lábam miatt egyáltalán nem aggódom. Az egyetlen kérdéses pont a bal kezem. Még egy pár évet le kell élnem vele, úgyhogy nem szeretném tönkretenni. Ma ebéd előtt már a bal lábamban jelentkező fájdalom nélkül tudtam sétálni, úgyhogy ez egy újabb kisebb lépés a jó irányba. A bal kezem ugyanakkor nem néz ki valami jól. A fájdalom elviselhető, paracetamolt kapok, annál erősebbet nem."

Kiengedése után csapattársával, Kevin Magnussennel ebédelt

Grosjean azt is elárulta, hogy nem utazik haza, hanem Bahreinből egyenesen Abu-Dzabiba, a jövő hétvégi szezonzáró helyszínére repül majd. Ezt feleségével telefonon tudatta, miután kiengedték a kórházból.

Tudnom kell, hogy ha képes vagyok visszaülni az autóba, mit fogok érezni, hogy fog menni, és egyáltalán képes vagyok-e rá."

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke a jövő hét hétfőt jelölte meg, mint azt az időpontot, amit mindenképpen megvárnak azzal a döntéssel, hogy Grosjean vezetni fog-e az utolsó versenyen. Amennyiben nem, Mick Schumacher vagy Nyikita Mazepin mutatkozhat be új csapatában, de az is lehet, hogy Pietro Fittipaldi maradhat Grosjean helyén.