Társoldalunk:

Grosjean első nyilatkozata: Éreztem a halál fenyegetését

2020.12.01. 14:29

Először adott interjút Romain Grosjean az életveszélyes bahreini balesete óta. A francia versenyző elismerte, halálfélelme volt a lángok között, újjászületésként éli meg a történteket, de rajthoz állna a szezonzáró Abu-Dzabi Nagydíjon, hogy lezárja Forma-1-es pályafutását.

Vasárnapi balesete után kedden interjút adott Romain Grosjean a francia TF1 televíziós társaságnak. Mint arról már beszámoltunk, a Haas-csapat Forma-1-es versenyzője a Bahreini Nagydíj 1. körében nagy sebességgel a szalagkorlátnak csapódott, átszakította azt, az autója lángokba borult, de a pilóta nagy lélekjelenléttel kiszállt a roncsból, és a kiérkező mentők segítségével megmenekült.

Hihetetlen jelenetek játszódtak le - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

Grosjean balesete a legendás Niki Lauda 1976-os balesetére emlékeztetett, a néhai háromszoros világbajnok maradandó égési sebeket és légúti sérüléseket szenvedett, amikor a Nordschleifén egy baleset után kigyulladt az autója, ő viszont önállóan nem tudott kiszállni belőle. Grosjean elismerte, neki is eszébe jutott Lauda története.

Nem tudom, hogy létezik-e csoda vagy lehet-e ezt a szót használni, de mindenesetre azt mondanám, hogy még nem járt le az időm – nyilatkozta a francia TF1-nek. – Sokkal többnek éreztem 28 másodpercnél. A sisakrostélyom teljesen narancssárgára változott, láttam a lángokat az autó bal oldalán. Sok dologra gondoltam, köztük Niki Laudára is, és az járt a fejemben, hogy nem járhatok úgy, most nem. Nem zárhatom le így a történetemet a Forma-1-ben.”

„Aztán a gyermekeimre gondoltam. Azt mondtam magamnak, hogy ki kell jutnom. A kezemet a lángokba nyújtottam, erősen éreztem, ahogy éget a karosszéria. Kijutottam, aztán éreztem, hogy valaki elkezdi húzni az overallomat, úgyhogy tudtam, hogy kint vagyok.” Az LCI portálja szerint Grosjean azt is elmondta, hogy háromszor próbált meg kiszállni a pilótafülkéből, a biztonsági övet önállóan ki tudta oldani, a kormánykerék pedig a becsapódás közben „valószínűleg elrepült.”

A brutális látvány több F1-es pilótát is megrendített és természetesen Grosjean családját is megrázta. Felesége méltatta férje akaraterejét és köszönetet mondott a mentésben résztvevőknek is. A versenyző viccelődve megjegyezte, a kötések miatt úgy néznek ki a kezei, mint Miki egéré, és elárulta, ötéves kisfia szerint apjának „varázsereje” van és „mágikus szeretetpajzs” védte meg őt.

„Ezek nagyon erős szavak a gyerekektől. A legidősebb fiam, Sacha hétéves, már racionálisabb, próbálja megérteni. A kisebbik pedig készített egy rajzot ’apu fájós kezeinek’ – idézte fel. – Végtére is, nem magam, inkább a családom és a barátaim miatt féltem, nyilvánvalóan a gyerekeim miatt is, akikre a legbüszkébb vagyok és a legtöbb energiát adják.”

A tapasztalt pilóta nem tagadta, hogy őt is megviselték az események, kilátásba helyezte azt is, hogy az élmények feldolgozásához orvosi segítséget is kér majd. „Úgy gondolom, szükség lesz némi munkára a pszichológia terén, mert láttam a halál fenyegetését. Még Hollywoodban sem tudnak ilyen látványt csinálni. Ez volt a legnagyobb baleset, amit valaha láttam. Az autó kigyulladt, felrobbant, az akkumulátorok is lángra kaptak, ami nagy energiákat szabadított el a becsapódás után.” 

Grosjean és csapatfőnöke, Günther Steiner is megerősítette, hogy a 34 esztendős versenyző a jövő hétvégén esedékes szezonzárón, az Abu-dzabi Nagydíjon ismét rajthoz állna. Ez különösen jelentőségteljes a számára, mert a Haas már korábban bejelentette, hogy nem hosszabbítják meg a szerződését, ezért minden bizonnyal ez lehet Grosjean pályafutásának utolsó F1-es nagydíja.

„Azt mondanám, örömteli, hogy életben vagyok, és másként láthatok dolgokat, de érzem a késztetést, hogy visszaüljek az autóba, ha lehet, Abu-Dzabiban, hogy befejezhessem a történetemet a Forma-1-ben. Ez szinte olyan volt, mint egy újjászületés. Az egész életemben örökké nyomot hagy, hogy aznap kijutottam a lángok közül. Nagyon sokan kifejezték irántam a szeretetüket, ez nagyon megérintett, alkalmanként könny is szökött a szemembe.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK