Bejelentette egyik jövő évi pilótáját a Haas-istálló

Forma-2, Nyikita Mazepin
BAHRAIN, BAHRAIN - NOVEMBER 27: Nikita Mazepin of Russia and Hitech Grand Prix before qualifying ahead of Round 11:Sakhir of the Formula 2 Championship at Bahrain International Circuit on November 27, 2020 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Joe Portlock - Formula 1/Formula 1 via Getty Images)
Vágólapra másolva!
Ahogyan az várható volt, az orosz Nyikita Mazepin jövőre a Haas-istálló színeiben mutatkozhat be a Forma-1-ben, miután a csapat hivatalosan is bejelentette az érkezését. A 21 esztendős pilóta csapattársa várhatóan Mick Schumacher lesz.

A jövőre Romain Grosjeantól és Kevin Magnussentől is megváló Forma-1-es Haas csapat bejelentette a jelenleg a Forma-2-ben versenyző, a bajnokság harmadik helyén álló Nyikita Mazepin érkezését 2021-re. Az orosz milliárdoscsemete rendelkezik már F1-es tapasztalattal, de versenyhétvégén még nem vezetett, így egy újonc már biztosan lesz jövőre a mezőnyben.

Mazepin a múlt hétvégén második lett az F2-es sprintversenyen Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula Motorsport Limited/Joe Portlock

Mazepin érkezését az elmúlt hetekben gyakorlatilag kész tényként kezelte a világsajtó, egyedül a bejelentés időpontja volt kérdéses. A tavalyi és az idei szezont az F2-ben töltő, formaautós karrierjét 2014-ben, az MRF Challenge Formula-2000 katari hétvégéjén kezdő versenyző

a Haas közleménye szerint többéves megállapodást írt alá a csapattal.

„Örülök, hogy Nyikita Mazepin a Haas F1 Team pilótája lesz a következő szezonban. Az idén győzelmekkel és dobogós helyezésekkel bizonyított a Forma-2-ben és erős második szezont teljesített. Érett versenyzővé fejlődött az utánpótlás-sorozatokban, például a GP3-ban, amelyben második lett 2018-ban, és nyilván az elmúlt két évben a Forma-2-ben is.

A rekordot jelentő 23 futamos jövő évi versenynaptárral nagyon sok ideje lesz megtanulni a grand prix-versenyzés minden csínját-bínját” – olvashatók Günther Steiner, a Haas csapatfőnökének szavai az istálló közleményében.

Mazepin tavaly hivatalos teszten vezethette a Mercedest Forrás: Daimler AG/© LAT Images for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd/Lat Images

Ahogyan azt Steiner is említette, az áttörést valóban a 2018-as GP3-as idény hozta meg Mazepin karrierjében: négy győzelemmel és további négy dobogóval a tabella 2. helyén végzett a tavaly elhunyt Anthoine Hubert mögött. Ennek következtében 2019-ben már az F2-ben kapott lehetőséget, ahol csupán a 18. pozícióban fejezte be a szezont, ttána viszont részt vett a decembertől idén februárig tartó F3-as Ázsia-bajnokságban, ahol a 3. helyezést szerezte meg. 2020-ban eddig két alkalommal győzött a Forma-2-ben, a pontversenyben pedig jelenleg a 3. pozíciót foglalja el.

Lehetőséget adnak egy fiatal pilótának, én pedig köszönöm nekik ezt. Már várom, hogy a pályán és azon kívül is kezdetét vegye a kapcsolatunk, és természetesen szeretném megmutatni a képességeimet egy erős F2-es szezon után. A csapat számítani fog a visszajelzéseimre, hogy finomítsa a csomagját 2021-ben és azután. Magamra vállalom ezt a felelősséget, és már alig várom, hogy kezdjünk” – nyilatkozta Mazepin.

Dmitrij Mazepin egyengeti fia karrierjét Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula Motorsport Limited/Joe Portlock - Formula 1

Az orosz versenyző érkezéséhez mindenképpen meg kell említeni milliárdos édesapját, Dmitrijt. Az általa érkező pénzügyi támogatás minden bizonnyal rendkívül jól jön most a Haas számára, amelynek megvásárlásával is szóba hozták korábban.

Mazepin mellett jövőre minden bizonnyal Mick Schumacher foglalhat majd helyet a másik Haasban. A hétszeres világbajnok fia a hétvégén megnyerheti az F2-es bajnoki címet, érkezését vélhetően valamikor ezután jelentik be.