Társoldalunk:

Toto Wolff nem tudott felhőtlenül örülni a Mercedes győzelmének

2020.11.29. 22:23

Csak egyik szeme nevetett, a másik pedig sírt Toto Wolffnak a Mercedes bahreini győzelme után, aminek oka Valtteri Bottas újabb rossz versenye.

Nem volt felhőtlen Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnökébe öröme a Bahreini Nagydíj után, mert bár Lewis Hamilton révén megnyerték a versenyt, Valtteri Bottas ismét nagyon hátul végzett. A Török Nagydíjjal ellentétben ezúttal azonban nem magának, hanem a balszerencsének köszönhette ezt, akárcsak Imolában. Wolff szerint tenniük kell valamit, hogy Bottas a jövőben ne veszítsen ennyi pontot önhibáján kívül.

Hamiltonnak ez volt az idei 11. győzelme - Galéria!Forrás: Getty Images/Bryn Lennon/Bryn Lennon

Hamilton győzelméhez nem igazán férhetett kétség a verseny egyik pontján sem, azt azonban cáfolta a hétszeres világbajnok, hogy könnyed autókázást mutatott be Bahreinben. „Egyáltalán nem sétakocsikáztam, [Verstappennek] nagyon jó tempója volt, úgyhogy végig nyomtam, ahogy tudtam, hogy tartsam a különbséget, ami folyamatosan változott. Amikor forgalomba kerültem másodperceket veszítettem” – nyilatkozta a Sky Sportsnak.Szerintem ma nagyon jó tempójuk volt, csak ezen a pályán nem könnyű követni a másikat, valamint a gumik is trükkössé teszik a helyzetet. Az első etapom jó volt, a másik kettőben azonban szenvedtem, de valószínűleg nála is ez volt a helyzet."

A hétszeres világbajnok elmondta, hogy nagyon hálás a csapatnak, mert egész nap a jó döntéseket hozták a stratégiával, ami különösen annak tükrében lényeges, hogy eközben Verstappen pont az ellenkezőjét állította saját csapatáról.

A Mercedes ismét mindent tökéletesen csinált - Galéria!Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Nem örülhetett azonban mindkét Mercedes-pilóta. A második helyről induló Valtteri Bottas már az első rajtnál hátraesett, a második után pedig amellett, hogy nem tudott javítani, a Romain Grosjean balesetéből hátramaradt törmelék kivágta a gumiját, így mehetett is kereket cserélni. Ezzel lényegében annyi volt a versenyének.

„Nem vagyok biztos benne, hogy mi okozta a defektet, mivel nem értem össze senkivel, valamint törmeléket sem láttam” – nyilatkozta a finn kissé érthetetlenül, mérnöke ugyanis verseny közben közölte vele, hogy a törmelék volt a ludas. Megpróbáltam keresztülverekedni magam a mezőnyön, de meredekebb szárnnyal mentünk, mint a legtöbben, úgyhogy nem volt könnyű keresztüljutni a kocsisoron. A végén aztán kaptam még egy defektet, de szerencsére az már a Safety Car alatt volt, úgyhogy nem veszítettem vele több helyet. Meg kell néznem, hogy jövő hétvégén mit csinálhatok jobban. Más lesz a vonalvezetés, de a pálya karakterisztikája hasonló marad, úgyhogy sokat lehet tanulni ebből a hétvégéből. Remélhetőleg több szerencsém is lesz."

Bottas nem tudott olyan tempóban felzárkózni, ahogy egy Mercedestől arra számítana az ember - Galéria!Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Joe Portlock

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke kissé ingerült is volt Bottas újabb kálváriája miatt, ami kissé beárnyékolta Hamilton győzelmét. „Ez egy újabb keserédes futam volt – mondta az osztrák. – Egyrészt nagyon boldog vagyok a csapat és Lewis miatt, az autó jól teljesített, a stratégák pedig a legjobbjukat nyújtották. Sajnos Valtterinek balszerencséje volt a defekttel. Meg kell találnunk a módját, hogy ne veszítsen el több versenyt olyan dolgok miatt, amelyekre nincs ráhatása. Nyerhetett volna ennél néhánnyal több versenyt is az idén, sajnálatos, hogy ilyen eredményekkel kell beérnie. Ugyanakkor ez erősebbé teszi, most pedig csak mindent bele kell adnia az utolsó két futamra, hogy bebiztosítsa a második helyet a pontversenyben. Nincs kétségem, hogy a következő éve nagyon erős lesz."

Bottas előnye 12 pontra csökkent Verstappennel szemben a pontversenyben két futammal a vége előtt, a finn pilóta így nem nagyon engedhet meg magának egy újabb gyenge futamot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK