Társoldalunk:

Hamilton hálás, hogy Grosjeant nem fejezte le a védőkorlát

2020.11.29. 19:28

A Bahreini Nagydíjat megnyerő Lewis Hamiltonra sokkolóan hatottak Romain Grosjean horrorisztikus balesetének felvételei. A hétszeres világbajnok azért hálálkodott, hogy nem történt tragédia.

Drámaian induló és drámaian végződő Bahreini Nagydíjon aratta pályafutása 95. futamgyőzelmét a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, aki a második helyen végző Max Verstappennel együtt nem ment el szó nélkül Romain Grosjean horrorisztikus balesete mellett. A holland pilóta eleinte nem gondolt semmi komolyra, de a lángok már sejtették vele, hogy valami komolyabb dolog történt. Hamilton szerint ez az eset figyelmeztetésként szolgál, egyúttal a biztonság fejlődését is megmutatja.

Grosjean szerencsésnek mondhatja magát, hogy életben maradt - Galéria!Forrás: AFP/Tolga Bozoglu

„Ijesztő volt. Láttuk a piros zászlót, ez azonban nem jelent mindig rosszat. A tüzet is láttam, az már nem kecsegtetett sok jóval. Szerencsére rendben van, remélhetőleg gyorsan fel fog épülni" – nyilatkozta a pár évvel ezelőtt valószínűleg sokkal rosszabbul végződő balesetet megúszó Grosjeanról a holland.

A közvetítésben is látszott, hogy Hamiltonra is hatással volt az óriási baleset, a Mercedes versenyzője hitetlenkedve rázta a fejét az ismétléseket nézve. „Sokkoló volt látni a felvételt. Amikor beülök az autóba, tudom, hogy kockázatot vállalok és tisztelem ennek a sportágnak a veszélyes oldalát. Posztoltam is erről a piros zászlós megszakítás során.".

Hamilton kiemelte, hogy a piros zászlós megszakítás során „nagyon könnyű volt kikerülni a megfelelő mentális állapotból, amibe a rajt előtt kerülünk, úgyhogy ezt nehéz volt kezelni", majd kimondta, ami sokaknak eszébe jutott: ha nincs a glória, akkor a Forma-1 története során már több alkalommal is látott tragédia történhetett volna. „Horrorisztikus volt. Nem tudom, hogy mekkora erők hatottak az autóra, de annyira hálás vagyok, hogy működött a glória és hogy a korlát nem fejezte le vagy ilyesmi. Annyival rosszabb lehetett volna. Ez nekünk és a nézőknek is remélhetőleg emlékeztetőül szolgál, hogy ez egy veszélyes sport és a határon táncolunk. Ez a baleset megmutatja, hogy milyen elképesztő munkát végzett a Forma-1 az idők során a biztonság fejlesztésével. Ezt az esetet is ki fogják vizsgálni, hogy ilyesmi többet ne történhessen meg."

A cockpit, beszorulva a szétnyílt korlátba - Galéria!Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

Természetesen a futam többi részéről is nyilatkoztak a dobogósok. Hamilton kiemelte, hogy a Red Bull nagyon megfuttatta őt a pénzéért és végig nyomnia kellett, Verstappen szerint azonban nem volt meg a tempója, hogy valós veszélyt jelentsen. „Hiányzott még egy kis tempó. Próbáltam közel maradni, de mindig volt válaszuk. Szerintem a stratégiával sem voltunk elég agresszívak, lassú volt az egyik kerékcserénk. De ez van, a második hely nem rossz."

A pályafutása második dobogós helyezését szerző Alexander Albon elismerte, hogy a harmadik hely megszerzése nem rajta múlott. „Egy kicsit szerencsém volt Sergio [Pérez] kiesésével, nagyon jó versenyt futott. A srácok elképesztő munkát végeztek péntekről szombatra az autóval. Jó érzés és ez egy dupla dobogó nekünk. Az utóbbi versenyeken egyre jobban és jobban ment, az eredményeken ez azonban nem látszott."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK