Társoldalunk:
Hírlevél

Az F1 mentősofőrje: Őrület volt, csak egy tűzgolyót láttunk

2020.11.29. 21:49

A gyakorlás és az ösztönös gondolkodás is segített az F1 mentősofőrjének, Alan van der Merwének és a főorvos Dr. Ian Robertsnek, amikor Romain Grosjean balesetének helyszínére értek Bahreinben. Az FIA elnöke köszönetet mondott nekik.

Rémisztő balesetet élt túl Romain Grosjean, amikor nagy sebességgel áttörte a szalagkorlátot az autójával a Bahreini Nagydíj elején, de a lángok közepette is ki tudott szállni a Haasból, majd a segítségére sietett Dr. Ian Roberts, az FIA főorvosa, Alan van der Merwe, az orvosi autó sofőrje, és a helyszínen lévő pályabírók, valamint technikai mentők. Roberts és van der Merwe is arról számolt be, hogy példátlan helyzetbe kerültek a baleset színhelyén.

Elképesztő jelenetek játszódtak le, a képen Roberts menti Grosjeant - GalériaForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

„Az első körben a megszokottak szerint követtük [a mezőnyt], aztán láttuk az óriási lángokat. Nagyon szokatlan helyzetet találtunk, az autó egyik fele menetiránnyal szemben állt, a másik meg a kerítésen túl. Óriási forróság volt – emlékezett vissza a főorvos a Sky Sports műsorában. – Megálltunk, jobbra néztem, és láttam, hogy Romain próbál kiszállni. Valahogy oda kellett jutnunk hozzá, odamentünk egy tűzoltóval, és a tűzoltókészülék pont elegendő volt ahhoz, hogy visszaszorítsuk a lángokat, miközben Romain eléggé kiemelkedett, aztán áthúztam őt a szalagkorláton.”

Roberts elmondta, gyorsan megbizonyosodott arról, hogy Grosjean nem szenvedett életveszélyes sérüléseket, és ellenőrizte azt is, hogy nem áll-e fenn füstmérgezés gyanúja.

„Először azt mondtam neki, hogy üljön le – nevetett. – Nyilvánvalóan nagyon zavart volt, a sisakrostélya tulajdonképpen leolvadt, levettem a sisakját, hogy megvizsgáljam. Érzett némi fájdalmat a lábánál és a kezeinél, ezért amikor már elég biztonságos volt, akkor beültettük az autóba, hogy egy kicsit védettebb legyen és az égéseire tettünk egy kis zselét. Aztán átkerült a mentőbe és az orvosi központba.”

Távolról is lehetett látni a lángokatForrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Ayman Yaqoob

A korábbi autóversenyző, Alan van der Merwe szerint Grosjean is sokat tett a siker érdekében, méltatta a pilótát, mert önállóan kiszállt az autójából. Úgy vélte, több tényező is kedvezett nekik, amelyek nélkül más lehetett volna az események végkimenetele, de kiemelte az előkészületeik jelentőségét.

„Egy kissé ösztönös, de sok múlik az előkészületeken is. Még sohasem láttunk ilyen kombinációt, és ekkora tüzet sem azóta, hogy én vagyok az orvosi autó vezetője. A helyzet nagyrésze újszerű és ismeretlen terep volt, sokat beszélgetünk különböző forgatókönyvekről, de igazából ez őrület volt. Ott állt a fél autó, a másik felét meg sehol sem lehetett látni, csak egy óriási tűzgolyót. Szó szerint másodperceink voltak, hogy megálljunk a lábunkon. Az előkészületek is jók valamire, de utána ösztönösen, gyorsan kell gondolkodni.”

Van der Merwe a Twitteren hálát adott azért, mert Roberts munkatársa lehet és a néhai Charlie Whitingnak, valamint Sid Watkinsnak is, akik megalapozták az F1 mai biztonságát. Köszönetet mondott Jean Todt, az FIA elnöke is, aki személyesen is meglátogatta Grosjeant a kórházban.

„Nagy megkönnyebbülés, hogy Romain Grosjean biztonságban van. Köszönet Dr. Ian Robertsnek és az FIA csapatainak a bátor és hatékony beavatkozásért. Mindig is a biztonságot helyeztük a prioritási listánk élére, és a továbbiakban is így teszünk” – írta a Twitteren.  

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK