Társoldalunk:

A Ferrari teljesen új motort ígért a 2021-es szezonra

2020.11.28. 14:21

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke teljesen új motort ígért a 2021-es szezonra, és elmondta, fontosnak érzi a középmezőnyben zajló csatát a konstruktőri világbajnokság 3-6. helyéért, de már idén is elsősorban a következő évi versenyekre készülnek.

A Ferrari szereplése az idei szezon egyik nagy csalódása, a maranellói istálló egyelőre csak a konstruktőri világbajnokság 6. helyén áll, és bár van még lehetőség a 3. hely megszerzésére is, az eddig látottak alapján a Racing Point, a McLaren és a Renault is jobb esélyekkel indul.

A Ferrari nem írta le az idei évet, de a jövőre összpontosítanakForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

Az olaszok idei kálváriáját elsősorban az erőforrás okozza, teljesen új változatot kellett építeniük, miután az FIA nem tudott megbizonyosodni a tavalyig használt megoldásuk szabályosságáról. Ennek következtében a Ferrari-motor teljesítménye visszaesett, látványosan küszködnek azokon a pályákon, ahol a motorerő fontos tényező.

A csapatot emellett Sebastian Vettel év végi elküldésének bejelentése is megrázta, akadtak elkerülhető balesetek, vezetői- és taktikai hibák is, amelyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egyelőre csupán két ügyfelüket, az Alfa Romeót és a Haast, valamint az Alpha Taurit és a Williamst tudják megelőzni.

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke viszont a Sky Sports műsorában viszont azt mondta, jövőre az erőforrás terén változhat a helyzet. Rámutatott, bár az autóépítés szabályai lényegében változatlanok maradnak, a motorfejlesztés egyelőre nem tilos.

Binotto ezúttal Maranellóból jelentkezett be, de a jövő hétvégén zajló Szahíri Nagydíjon és Abu-Dzabiban a helyszínen dolgozik majdForrás: Getty Images/RUDY CAREZZEVOLI/Rudy Carezzevoli

„A karantén idején közösen úgy döntöttünk, hogy teljesen befagyasztjuk a 2020-as szabályokat, de jövőre teljesen új erőforrásunk lesz. A Ferrarinál tudjuk, hogy e téren javítanunk kell a versenyképességünkön, ennek érdekében nagy erőket és befektetéseket mozgósítottunk. Ahogy Imolában is elmondtam, a motor jól működik a tesztpadon, előrelépés történt a teljesítmény tekintetében, de persze a homologizációról és a megbízhatóságról még meg kell bizonyosodnunk.”

„Egyelőre azt mondanám, hogy eléggé örülök a fejleményeknek, de van még hátra néhány hét, mielőtt ezt is befagyasztjuk a következő szezon előtt” – utalt ebben az esetben arra, hogy meg kell határozni a jövőre szánt specifikációt.

A svájci szakember a Török Nagydíjra és a Bahreini Nagydíjra sem utazott el, a maranellói központból jelentkezett be videokonferencia segítségével. Isztambulban csapata az eddigi legtöbb pontot szerezte az idei hétvégék között, és ezzel megnyílt számukra az esély, hogy akár a konstruktőri világbajnokság 3. helyét is megszerezzék, de Binotto inkább a jövőbe tekint.

„Valóban nagyon feszült pillanatnyilag a helyzet, de a mi szempontunkból fontosabb, hogy fejlesszük magunkat már a jövő évet szem előtt tartva, próbáljuk kiismerni az autó gyengeségeit és legalább javítsunk ezeken. Noha fontos számunkra a csata a középmezőnyben, fontosabb az, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az előző versenyek során tényleg előreléptünk az autóval.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK