Társoldalunk:

Vettel szívesen lett volna Hamilton csapattársa a Mercedesnél

2020.11.25. 12:45

Sebastian Vettel azonnal igent mondott volna a Mercedes hívására, ha a világbajnok istálló le akarta volna őt igazolni 2021-re, és még az sem zavarta volna a négyszeres világbajnokot, ha Lewis Hamilton lett volna a csapattársa.

Az év végén a Ferraritól távozó, a következő idényt az Aston Martinnál kezdő Sebastian Vettel nem csinál titkot abból, hogy kapcsolata már nem olyan a Scuderiával, mint régen, sárdobálásba azonban nem akar belemenni azzal kapcsolatban, hogy a csapat vagy ő tehet inkább arról, hogy nem nyertek közösen világbajnoki címet. A Corriere dello Sportnak nyilatkozva a 33 esztendős pilóta több dolgot is elárult a csapatváltásával kapcsolatban, majd kijelentette, hogy természetesen ő is szívesen lenne a Mercedes versenyzője.

Jövőre már Otmar Szafnauer lesz Vettel főnökeForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

A Ferrari és Vettel májusban jelentették be, hogy nem hosszabbítanak szerződést és az idei lesz az utolsó közös idényük az F1-ben. Ezután hónapokig nagy volt a bizonytalanság a négyszeres világbajnok jövője körül, később azonban elkezdték összeboronálni őt a jövőre Aston Martinná váló Racing Pointtal. A pletykák végül beigazolódtak, Vettel aláírt a silverstone-i gárdához.

Most elárulta, hogy a Racing Point kereste meg őt, az ezt megelőző időszakban pedig azt sem zárta ki, hogy az idei év után felhagy a versenyzéssel.

„A visszavonuláson gondolkoztam, de még mindig van mit adnom a sportnak, az Aston Martin ajánlata pedig a megfelelő időben érkezett. Régóta ismerem Lawrence Strollt, [a Racing Point tulajdonosát] és Otmar Szafnauert, [az istálló csapatfőnökét]. Megkerestek a paddockban egy esetleges váltásról, így kezdődött köztünk a párbeszéd. Ebből nem kell titkot csinálnom."

Vettel nemrég nyíltan vallott arról, hogy a "nagy szerelem" már véget ért közte és a Ferrari között, a csapat és az ő viszonya pedig fagyossá vált. Ezzel együtt nem akar ujjal mutogatni a maranellóiakra. Nem akarom a Ferrarit vádolni, mivel én vezetem az autót. Tizenhat éves korom óta ez a hozzáállásom. A legjobb Ferrari, amit vezettem, a 2017-es volt. Az időmérőn hiányzott némi motorerő, de gyakran a Mercedesek előtt végeztünk. Voltak hullámhegyek és hullámvölgyek" – emlékezett vissza az első olyan szezonra a vörösök színeiben, amelyben esélye volt a világbajnoki címre.

Nem bánta volna, ha a Mercedes leigazolja őt Hamilton melléForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

Ezután még 2018-ban kapott olyan autót, amivel felvehette a harcot a Mercedes ellen, 2019-ben és 2020-ban viszont már egyértelműen a csillagos márka vitte a prímet. Miután kiderült, hogy nem marad a Ferrarinál, a világbajnok istállóval is szóba hozták, a Mercedesnél pedig előbb udvarisságból nem zárták ki a szerződtetését, később azonban cáfolták, hogy érdeklődnének a szolgálatai iránt. Amennyiben azonban így lett volna, Vettel nem tagadja, hogy igent mondott volna az ajánlatra, sőt, azt sem bánta volna, ha Hamilton mellett bizonyíthat. Ha lett volna esélyem a Mercedeshez igazolni, nem mondtam volna nemet. Jelenleg egyetlen pilóta sem mondana nemet a Mercedesnek, én pedig egyértelműen készen állnék megmérkőzni Lewis-zal. Erről őt is meg kellene kérdezni, de szerintem ő is szívesen versenyezne egy csapatban velem. Nagyon tiszteljük egymást."

Vettel elsőként gratulált személyesen Hamiltonnak, miután a brit pilóta megnyerte hetedik világbajnoki címétForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

Vettel az utóbbi időszakban felkapottá vált témával kapcsolatban is véleményt formált és reagált Max Verstappen azon kijelentésére, hogy a Mercedesszel a mezőny 90%-a nyerne. „Szerintem nehéz megmondani, hogy ez így van-e. A Mercedes autója nagyszerű, a csapat elképesztően erős, Lewis pedig learatja ennek a gyümölcseit. Bizonyára néhány másik pilóta is sikeres lenne az ő helyében, de meg kell hagyni Lewisnak, hogy ő minden hétvégén megteszi ezt, ez az erőssége."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK