Társoldalunk:
Hírlevél

Mick Schumacher: Édesapám adott tippeket, de azóta sok dolog átalakult

2020.11.24. 15:33

A Forma-2-es tabella élén álló Mick Schumacher optimistán várja a bajnokság hajráját. A német pilóta elárulta, az édesapjától, a hétszeres világbajnok Michael Schumachertől kapott tanácsokat még ma is hasznosítani tudja.

Minden jel arra mutat, hogy Mick Schumacher jövőre állandó F1-es üléshez jut a Haas színeiben, azonban előbb a Forma-2-es idényt kell befejeznie. A 21 esztendős versenyző 22 ponttal vezeti a tabellát a hozzá hasonlóan a Ferrari akadémiáján nevelkedő Callum Ilott előtt. A Prema Racing pilótája jó formában volt a kéthónapos szünet előtt, és bízik benne, hogy ez az utolsó két, Bahreinben rendezett fordulóra is kitart. 

Mick Schumacher jó formában vonult szünetreForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Dan Mullan

„Szocsi után jó érzésekkel mentünk szünetre, örültem volna, ha folytatódik a szezon – nyilatkozta az RTL-nek. – Most annak örülök, hogy Bahreinben újra versenyezhetünk, és úgy gondolom, hogy eléggé felkészült vagyok.”

Mick Schumacherről köztudott, hogy a hétszeres világbajnok Michael fia. A lassan hét évvel ezelőtti síbalesete óta a nyilvánosság nem tudja pontosan, hogy utóbbi milyen állapotban van, azt viszont nem nehéz elképzelni, hogy előtte rengeteg tippet adhatott gyermekének. Ezek közül párat a mai napig hasznosítani tud.

„Nyilván megfogadom édesapám néhány tanácsát, melyek közül akad, ami még a gokartos időkből származik. Ezzel együtt persze nem vagyunk egyformák, és az utánpótlás-szériákban sem ugyanazt éltük át, ráadásul a mostani autókat már másképpen kell vezetni. A Forma-2-es kocsik 780 kilogrammot nyomnak, míg az ő idejében 500 kilós gépekkel versenyeztek. Ugyanakkor természetesen van egy-két hasonlóság.”

Ahogyan az ifjabbik Schumacher egyre inkább édesapja nyomdokaiba lép, úgy kezdi igazán értékelni a hétszeres világbajnok pályafutását. Gyerekként viszont teljesen másképp nézett rá.

„Napról napra ráébredek, hogy amit elért, az egészen rendkívüli. A születésem utáni évben nyerte meg az elsőt az öt, zsinórban megszerzett világbajnoki címe közül. ami számomra még mindig hihetetlen. Azonban őszintén szólva soha nem úgy tekintettem rá, mint a világ legjobb pilótájára, hiszen mindenekelőtt ő az apám.”

Édesapja autóját már vezethette, de eredményeinek jelentőségét csak most kezdi megérteniForrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

A sajtóban időről időre felvetődik, hogy mivel jár, ha valaki egy korábbi F1-es pilóta leszármazottjaként próbálja ki magát az autósportban, pláne akkor, ha az idősebb rokon még sikeres is volt. Az előnyei mellett sokszor felmerül, hogy a családnév ilyenkor hatalmas nyomást jelent. Schumacher azonban ezt cáfolta, és leszögezte, leginkább a saját maga által diktált elvárásokkal kell megbirkóznia.

A német versenyző hangsúlyozta, hogy ha jövőre valóban bekerül a Forma-1 mezőnyébe, a hozzáállása akkor sem fog változni az elmúlt évekhez képest. „Ez egy tanulási ciklus, és ha az ember rászánja az időt, hogy belemerüljön a részletekbe, és mindent megfelelően elsajátít, az hosszú távon jövedelmezőbb, mint ha siettetni próbálja az eseményeket” – magyarázta a Kickernek.