Társoldalunk:

Az F1-ből távozó Grosjean elmondta, mit sajnál a legjobban karrierjében

2020.11.23. 19:36

Romain Grosjeanban tehetsége alapján több is lehetett volna néhány dobogós helyezésnél, valódi topcsapatnál azonban sosem versenyezhetett a francia, aki most elmondta, szerinte miért alakult így a karrierje.

Könnyen előfordulhat, hogy a Haas-istálló által elküldött Romain Grosjean pályafutása utolsó Forma-1-es futamai előtt áll, hiszen a 34 esztendős francia pilóta szinte teljesen biztos benne, hogy jövőre nem lesz helye a mezőnyben. Az F1-ben 2009-ben bemutatkozó versenyző elégedetten tekint vissza a pályafutására, ugyanakkor van némi hiányérzete.

Grosjeannak valószínűleg ez az utolsó szezonja az F1-benForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Grosjean a 2009-es szezon második felében, Fernando Alonso csapattársaként debütált, saját bevallása szerint azonban akkoriban még egyáltalán nem állt készen erre. Ezt követően úgy tűnt, hogy megfeneklik a karrierje, GP2-es bajnoki címmel a zsebében 2012-ben azonban ismét lehetőséget kapott. Négy szezont húzott le a Lotus színeiben, amelynél több dobogós helyet is szerzett, a győzelem azonban nem jött neki össze.Nem bánom, hogy nem nyertem versenyt, mert tudom, hogy minden alkalommal, amikor esélyem volt erre, mindent megtettem és a lehető legjobban próbálkoztam – nyilatkozta az In The Pink podcastban. – Talán az egyetlen dolog, amit bánok, hogy 2013 után nem igazán kaptam esélyt egy versenyképes autóban, hogy továbbvigyem a lendületet."

A 2013-as volt Grosjean legjobb idénye az F1-ben, hatszor állhatott dobogón és hetedik lett az összetettben. Akkori csapattársa, Kimi Räikkönen az ötödik helyen végzett és 2014-re visszatért a Ferrarihoz, a francia pilóta azonban maradt az egyre nehezebb anyagi helyzetbe kerülő Lotusnál. „Briliáns 2013 után úton voltunk valami jó felé, én azonban nem kaptam ajánlatot topcsapattól. Kimi elment a Ferrarihoz, én maradtam, és elindultunk lefelé. Nagyon nehéz felállni, ha egy olyan csapatban versenyzel, amelyik közel van a mezőny végéhez."

Grosjean 2013-ban olykor a Red Bullokkal is felvette a harcotForrás: Getty Images/2013 Getty Images/Mark Thompson

A 2016-os szezonra azonban így is talált kiutat az F1-be abban az évben beszálló Haasnál, ahol azóta is versenyez, az idei év végén lejáró szerződését azonban már nem hosszabbították meg. „Bevállaltam a kihívást, ami nagyszerű tapasztalat volt. Sajnos azonban az elmúlt két évben nem volt jó a tempónk és nem sikerült előbbre lépnünk egy remek kezdet után" – mondta a francia, aki tisztában van vele, hogy ő is követett el hibákat, mégsem csak ennek a számlájára írja, hogy soha nem versenyezhetett top csapatban.

„Ha végiggondolom, talán a 86/87-es nem volt egy jó generáció. Paul di Resta, Nico Hülkenberg, én és egy kicsit Sebastien Buemi is. Mindannyian olyan időben érkeztünk a Forma-1-be, amikor az összes top csapatnál foglaltak voltak az ülések, az öregek még nem mentek el, aztán egyből jöttek a fiatalok, mi pedig soha nem kaptuk meg az esélyt. De így alakult, ebbe nem sok beleszólása van az embernek."

Noha a győzelem már aligha jön össze neki, így sem elégedetlenForrás: Getty Images/2020 Getty Images/Clive Mason

Grosjean úgy gondolja, hogy 99,9%, hogy jövőre nem fog az F1-ben szerepelni, szavaiból pedig kitűnt, hogy az F1-es fejezetet is lezártnak tekinti. Ezzel együtt nem keserűen tekint vissza pályafutásának erre a fejezetére. „Elképesztő volt 10 éven át a Forma-1-ben szerepelni, és szerintem elértem, amit akartam. Nyilván az ember mindig világbajnok akar lenni, de aztán rájön, hogy a megfelelő autó nélkül erre nincs esélye. Remélhetőleg ez a jövőben változni fog, mert szerintem a Forma-1-nek is nagyon jót tenne, ha nem egy csapat dominálna, amelyik elképesztő munkát végez, de a versenyzés szempontjából mindez kicsit szomorú is, mivel túl erős ellenfél a többieknek."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK